Летак на крушки како се борити

Већина нас посједује вртне парцеле, гдје долазите до мјеста гдје можете одморити од градске таштине. Чак и на таквим локацијама, многа воћна стабла и грмље се узгајају да комбинују остатак са пријатним задовољствима - сакупљање корисних и укусних усева. У исто време, често можемо посматрати слике усева оштећених штеточинама. Чак и тако непромишљен мали лептир, попут тобогана, може покварити не само културу воћа, већ и расположење. Стога ће овај чланак бити посвећен томе како се носити с таквим штеточинама.

Изглед и опис слова

Летци су породица лептира, која има око 10.000 сорти. Борба против таквих штеточина може одузети много времена и труда, па чак и знати праве методе и средства за њихово спасавање.

Саднице крушке - тамно сива предња крила, добро означене попречне валовите линије на њима. Горња ивица предњих крила има смеђе-смеђу мрљу. Задња крила су тамна, браонкасто сива. Дакле, штеточина чија је фотографија приказана у наставку првенствено погађа лишће и бубреге, а може и оштетити цијело цват. Сива сива, на дну видљиве тамне линије.

Лист на стаблу крушке: знаци болести на дрвету

Узнемирујући сигнал за вртлара треба да буде откривање уврнутих листова. Они мењају боју и постају тамни (скоро црни). Посебно пажљиво провјерите младо дрвеће у прољеће. Са масивним оштећењем биљака, штеточина може изгубити и до 80% воћа и пупова. Ако се не боришИнсекти, затим гусенице-узгајивачи листова једу више од половине листова круне дрвећа. На крушкама постоји разгледница, и то не само. Појединци ове врсте паразитирају на другим воћкама. Неке врсте листнатих ципли могу оштетити бобице и дивље стијене. У ризичну групу спадају и глог, трешња, шљива, трешња, пепео и други број дрвећа и жбуња. Стога стручњаци препоручују свеобухватан третман читавог врта.

Профилактичке мере са бисерним летком

Превентивне мјере у овом случају су идентичне мјерама које се подузимају против плодова на јабуци - у рано прољеће се уклањају из коре мртвог подручја и покривају схтамб и базу скелетних грана кредом или кречним малтером. Жабе и пукотине чисте се до здравог ткива, третирају се са једним процентом бакар сулфата и лакирају у баштенској варие. Први превентивни третман у пролеће у бубрезима који још увек спавају врши се на температури од 4 ° Ц? Ц већ поменути лек 30, који има снажан утицај на зимовање у кори дрвећа или у земљишту под штеточинама.

У будућности, за профилактичко и терапеутско лијечење крушака из листних листова, користите лијекове Децис, Десант, Атом, Бином, Терадим, као и оне које смо већ написали у поглављу о јабуци. Хемијски третмани се заустављају када тежина воћа почне да се повећава. Након тога можете користити само народне лекове и механичке методе за борбу против ваљака листова - плијевљење и отпуштање кругова за размножавање, сакупљање лишћа, претварање у гусенице, пале воће и лишће,виси на гранама мамца са пламтећом слатком течношћу, стављајући појасеве за риболов из вреће или валовитог папира. На крају сезоне, после новембра, сва лишћа падају и изгоре.

Како да се ослободите маилинг листе помоћу хемије

Борба са већином врста ваљака листова је потребна пре цветања воћака. Ако вртови доминирају летцима, презимљавају у фази гусенице, онда користите инсектициде у фази зеленог конуса или гурањем пупова у поздновегетурших сорти јабуке. Са преваленцијом лишћа које презимљавају у фази јајета, борба се одвија у фази ружичасте пупољке јабуке. У пролеће, третман се врши на температури не нижој од 10 ° Ц, јер се гусенице у хладном времену скривају испод траке или у увијеним плочама и нису доступне контактним инсектицидима.

Лети је борба против ваљака лишћа мање ефикасна, штавише, обрада је штетна за корисне инсекте и грабежљиве крпеље.

Многи инсектициди су ефикасни код цветања крушака против гусјеница са зупцима: Атом, Диток, Д-68, Бином, Би-58 Нев, Рогор-С, Террадим, Десант, Тагоре, Тод, Золон, Фуфанон и други. - 10 мл /10 литара воде. Потрошња је од 2 до 5 литара по стаблу (у зависности од старости и степена дрвета).

Могуће је коришћење Авант, Ланнатх 20 Л, Актеллик, Цалипсо, Сумитон, Самураи Супер, Сумаге, Цорагенс и других.

Ако се обрада одлаже када су гусенице већ у пупољцима и увијеним листовима, онда се преферирају пиретроиди. На пример, Аиенго, Алт Алф, Аццорд, Алфацин, Алпхаканс, Ки Алпха, Фатрин, Фастак - 3 мл/10 литара воде, проток радног флуида - до 5 литара /дрво. Кинмик, Фури, Таран, Тарзан - 1,5 мл /10 литара воде, потрошња - од 2 до 5 литара по стаблу, у зависности од старости и сорте. Могуће је користити Карате Зеон, Алтин, Ламбда-С, Кунг Фу, Бреакинг, Сенсеи, Гладиатор, Карацхар, Самум, Ламбандек производе. Међутим, примјена у вртовима у љетним мјесецима пиретроидних лијекова узрокује појаву пролиферације гриња, а на температури од више од 23 - 25 ° Ц њихова учинковитост је нагло смањена.

Након цватње и љети је непожељно користити високо токсичне инсектициде. Боље је користити бактеријске лекове (Лепидоциде, Биттокибациллин) или Фитомер и Ацарин. И само када летци представљају озбиљну претњу, користи се један од пиретроида.

Ефикасност против ваљака листа показала је регулатор раста и развој инсеката инсеката. Користи се на почетку врха лептира, тако да су јаја женке положена на већ обрађену површину.

Како се ослободити езина помоћу народних лекова

Наравно, вртлару није дозвољено да у принципу спушта руке. Чак и када дрво већ има воће, да уништи непријатеља, можете користити народни лек из летка на крушкама. Иако је употреба средстава коју користе вртлари више од једне деценије, приказана је у било којој фази развоја дрвета. Дрвеће треба да се кречило

  • Луре. То неће бити тешко самостално изградити. За то ће бити прикладне непотребне лименке или обложене пластичне боце. Сипају се у пламен компота или кваса. Замке су обустављенедрво за ноћ. Ујутро ће бити пуни лептира. На дан када се посуде чисте тако да не добију корисне инсекте.
  • Трап трап. То ће захтијевати природну врећу. Они су ране дебла дрвећа и одлазе до краја жетве. Такав појас на крају сезоне је нужно спаљен. Као опцију можете користити валовити папир.
  • Дуван. Из ове биљке се прави тинктура, која се наноси на дрво пре цветања. Замена дувана може бити кромпир или парадајз, као и полином. Поновно прскање једне од ових композиција треба да се уради након завршетка цветања.
  • Ручно прикупљање. Морате уклонити означене ваљане листове са дрвећа. Ако то урадите у почетној фази ширења штеточине, можете је потпуно уклонити из врта. Такође, гусјенице могу покушати да се протресу на постељини, а затим да је униште. Када падне крушка испусти лишће, мора се сакупити и спалити.

Важно! Сви фрагменти коре одвојени од дрвета треба очистити и спалити. Такође, обавезна мера је и бјелило са раствором креча, и много пута током сезоне. Ране на труповима треба дезинфицирати бакарним сулфатом (1%), затим неколико пута трљати лишће кисељака, а на крају размазати вртну варие. Такође треба напоменути да се лептир лишће храни поленом цветних биљака. А то значи да требамо пажљиво траву у врту.