ЛЕД сијалице као главна расвета: предности и недостаци

Пример кухиње-дневног боравка са ЛЕД осветљењем

Наша актуелна тема је ЛЕД осветљење: његове предности и недостаци у односу на традиционалне изворе светлости, ефикасност и врсте уређаја. Ипак, боље нас упознајте са проучавањем основа: хајде да схватимо како је уређена ЛЕД лампа.

ЛЕД лампа

ЛЕД се назива полупроводнички кристал, способан да директно претвори струју у емитовану светлост. Количина ове светлости је пропорционална јачини струје између катоде и аноде уређаја.


Принцип дијаграма ЛЕД уређаја

Да би се повећала струја (и након тога осветљеност кристала), довољно је подићи напон између полова ЛЕД: према закону Ома, уз константан отпор ланца, ове вредности су међусобно повезане.

Међутим, максимални напон је ограничен ослобађањем топлоте кристала: на високим температурама брзо се деградира. Највише се користи за освјетљавање ЛЕД диода које се напајају истосмјерном струјом напона од 1.5-4 волта.

Да би се добила струја са таквим карактеристикама мрежних променљивих од 220 волти, могу се користити две шеме:

 1. Повезивање кола из серијски спојених ЛЕД диода на исправљач (диодни мост). Ово је случај са ЛЕД тракама са 220 волтним напајањем, јефтиним ЛЕД сијалицама и неким стропним ЛЕД диодама. Предност решења је ниска цена, недостатак - ниска отпорност на отказе: на пример, када једна од ЛЕД лампица пропадне, мерач пада на тракуплот;


Високонапонска трака са исправљачем на каблу за напајање

 1. Паралелно повезивање великог броја кратких спојева од неколико серија повезаних ЛЕД-а до заједничког напајања (управљачки програм). Компаративно сложена кола импулса БП повећавају трошкове система расвјете, али мала дуљина одвојеног круга повећава поузданост уређаја: у лов-волтаге лед-врпци, прије времена отишао је Валгалла ЛЕД ће повући само неколико њихових сусједа.

Из истог разлога, трака ниског напона се може исећи на сегменте три ЛЕД диоде

Да резимирамо: нисконапонске лампе са пуним импулсним БП (које су сопствене за сваки извор светла или заједничке за групу уређаја) су поузданије од оних високонапонских.


Наш избор је нисконапонска инсталација

ниво профитабилности

Како економски водити осветљење? Да ли ће се исплатити прелаз на ЛЕД светла са конвенционалних сијалица или халогених сијалица?

Поређење са конкурентима

За почетак, упоредимо излаз свјетлости по вату потрошње електричне енергије у ЛЕД лампама и њиховим директним конкурентима:

Извор светлости Лигхтнинг оутпут
Жаруља са жарном нити 10-14 лм /В. 98% утрошене електричне енергије се претвара у топлотну и дисперзивну сијалицу
халогене сијалице 15-20 лм /В. Излаз светлости се повећава због више температуре спиралне лампе.
ЦФЛ (компактна флуоресцентна сијалица, често не баш прецизно названа уштеда енергије) 45-60 лм /В.
Даилигхт (флуоресцентна) лампа 70 Лм /В. Повећана ефикасност се постиже смањењем губитака на ЕПУ (управљачки програм) лампе
ЛЕД сијалица 80-110 лм /В зависно од ефикасности возача и генерисања ЛЕД диода.

Лед-лампа је апсолутни економиста који је освојио рекорд

Занимљиво: данашња свјетлосна снага модерних ЛЕД диода (2017) достигла је 200 лм /В. Међутим, није потребно бркати карактеристике полупроводничких уређаја и склопова произведених на њиховој основи: губици на возачу и ланцима напајања значајно смањују ефикасност расвјете.

Израчунавање периода поврата

Направимо једноставан израчун периода поврата лед-расвјете за сљедеће увјете:

 • Упоређујемо халогено и ЛЕД осветљење нише са два уграђена уређаја;


Осветљавајуће нише од софиста

 • Расвјета је отворена 24 сата дневно;
 • Потребна укупна осветљеност - 1000 лумена;
 • Цена Лед-лампа са осветљењем 500 лм - 300 рубаља, лампа под халогеном са лампом исте светлости - 150;
 • Номинална снага на првом извору светлости је 6 вати, у другом - 35 вати;
 • киловат-сат електричне енергије коштао је власника куће у 5 рубаља.


Московске тарифе за електричну енергију: подаци за 2016. годину

 1. Да бисмо обезбедили дату сјајност, ми ћемотребају вам два софиста једног или другог типа. У случају лед-расвјете, они ће коштати 600 рубаља, у случају халогена - у 300. Разлика у цијени пројекта - 300 рубаља;
 2. Разлика у укупној електричној снази система осветљења биће (35 * 2) - (6 * 2) = 58 вати;
 3. Разлика у потрошњи електричне енергије најзначајнијих по дану ће бити 58 * 24 = 1392 вата или 1.392 кВх. На основу тарифе од 5 рубаља /кВх, сваки дан рада лед-осветљења ће уштедети власнику 6,96 рубаља;
 4. Период поврата за лед-осветљење ће бити 300 /6,96 = 43 дана.

Закључци су очигледни: ЛЕД жаруље у тренутним тарифама електричне енергије су више него профитабилне. Међутим, ова листа не прекида њихове користи.

Предности лед-осветљења

 1. Мало ослобађање топлоте.

Мислите ли да је то сумњив аргумент? Дозволите ми да се не слажем:

 • Сценски софисти на халогеним сијалицама емитују у правцу осветљених објеката киловате топлоте и дословно растапају шминку на лицима уметника. Сцена ЛЕД осветљења је лишена овог проблема;

Илустрација ЛЕД сцене: сценска лампа не издваја више од стотину вати топлоте

 • Уграђени растегљиви плафони од халогених лампи од ПВЦ филма могу имати снагу која не прелази 35 вати, а жаруље са жарном нити до 40 вати. Повећање снаге изнад ових вредности ће резултирати топљењем танког винилног филма. ЛЕД свјетиљке немају сљедећа ограничења: имају топлину по јединици вата;
 • Уграђене лампе са сијалицама са жарном нити у дрвеном намештају - лоша идеја: може се распасти и распасти у зони грејања. ЛЕД осветљење у радном простору кухиње или ормарића за намештај не угрожава намештај прегрејавањем.


Лед-Товел је сигуран за намештај

\ т
 1. Велики животни век.

За ЛЕД диоде, у зависности од препорученог температурног режима произвођача, типичан животни век од 30-70 хиљада сати. За поређење, жаруља са жарном нити је око 1000 сати, а луминесцентна лампа је максимално 15.000.

Напомена: као животни век лампе, произвођачи истичу време за које ће се светлост ЛЕД-а смањити за 30% због њихове деградације. Међутим, потпуно одбијање извора светлости не иде: он ће наставити да ради.

Стварни животни вијек ЛЕД диода снажно овиси о радној температури

 1. Способност промене боје или температуре боје осветљења.

Све до недавно, рад светлосне технике у позоришту укључивао је честе промене филтера на софистрима. ЛЕД осветљење за РГБ-осветљену сцену контролише се помоћу практичног даљинског управљача, или се чак повезује са рачунаром или паметним телефоном путем Ви-Фи или блуетоотх-а.


Осветљење за сцену ЛЕД: РГБ лампа вам омогућава да радите без филтера за светло

Споон фор тар

Да ли има значајних недостатака у ЛЕД осветљењу?

Два од њих:

 1. ЛЕД диоде и даље губе халогене жаруљепрецизност преноса боја: мале су, али нарушавају боју у односу на природну светлост. Трансфер боја је важан, на пример, у раду дизајнера или шминкера;


Утицај индекса трансфера боја на перцепцију боје

\ т
 1. С обзиром на то да се цијене на ЛЕД-сијалицама смањују, дизајн кола њихових возача је поједностављен. Изводите своје функције диодним мостовима у жаруље с филаментима које смо већ споменули. Што је возач примитивнији, то је мањи опсег радног напона и осетљивост лампе на скокове.


Раздвајање сијалица на ЛЕД нити: улога возача се изводи помоћу диодног моста

Колико су ове карактеристике важне? Рецимо ово: аутор чланка, није у потпуности спријечио прелазак на ЛЕД освјетљење у свом дому. Последња компактна флуоресцентна лампа била је срамота исечена из базе пре две године.

прорачун осветљења

Како израчунати лед-освјетљење стана или куће властитим рукама?

Прво, мало теорије. Ниво осветљености који је потребан за собе различитих намена варира значајно. Норме осветљавања прописане су у СНиП 23-05-2010.

Ево њихових значења за стамбене зграде:

\ т
простори освесение
Кухиња, дневни боравак 150 лукс
Ходник, тоалет, купатило 50 лк
Гардероба 75 лк
Дечија соба 200 лукс
Степенице, степеништа, лифтови 20 лк
Путнички и теретни лифтови 75 лк

На фотографији - ЛЕД осветљење лифта

\ т

Референца: лук (лук) - јединица осветљења која одговара једном лумену по квадратном метру површине осветљене површине. На константну количину лумена на ниво осветљености утиче растојање између лампе и површине, угао дифузије светлости и апсорпције светлости од стране суседних површина.


Обрада тамне просторије драстично ће смањити њено осветљење док задржава светлост

Детаљна упутства за прорачун светлости су прилично компликована; међутим, за груби прорачун осветљења у типичном стану можете користити коефицијент од 0,5: осветљење пола је пола резултат поделе укупне светлости свих извора светлости у подручје просторије.

Стидљивост се, дакле, израчунава као удвостручени производ стандарда осветљености и простора. На пример, за децу, површине 20 квадратних метара, потребно је осветлити са укупном осветљеношћу 200 * 20 * 2 = 4000 лм.

Узорци расвјетних тијела

Који се типови лампи користе за освјетљавање стамбених просторија?

Аутор, без губитка зла, уводи вас у свој зоолошки врт опреме за осветљење: листа неће бити потпуна, већ прилично велика. Поред тога, поменут ћемо неке од карактеристика различитих уређаја и додирнути њихову инсталацију.

Осветљеност 2500 лумена и снага од 30 В

Панел је идеалан за уградњу у висећи плафон: његова величина (600к600 мм)тачност одговара величини ћелије. Међутим, са истим успехом можете да га причврстите на суспензију или директно на површину армираног бетона или дрвеног пода.

Пар панела је причвршћен на плафон чепом и осветљава подрум површине од 75 квадрата

Унутар типичног јефтиног панела можете наћи вишередну ЛЕД траку и управљачки програм (импулсно напајање).

Панел са преносивим дифузором

\ т

Савршено решење за модернизацију већ постојећих сијалица са стандардном базом (Е27 и Е14). За плафоне и лустере са силазним роговима погодније су лампе са полукружним објективом: оне само емитују светло у правцу пода.


Спаваћа соба је осветљена једном ЛЕД лампом од 15 В

Да би се осветлила радна површина кухиње, на дугачком столу или у одвојеном простору собе, могу се користити рефлектори са неколико лампи.

Три места покривају целу површину кухиње

Још један рефлектор је одговоран за осветљавање простора за игру детета.

Лампице на ЛЕД нитима изгледају врло слично старим добрим сијалицама Илиицх. Штавише, користе исте стаклене сијалице, што омогућава произвођачима сијалица са жарном нити да модернизују предузећа уз минималне трошкове. Сијалице са жарном нити су погодне за зонска светла са дифузним светлом (зидне сцонце и подне лампе).


Зидна лампа са лампама са филаментима

ЛЕД рефлектор уКућиште отпорно на воду и прашину идеално је за освјетљавање дворишта или тријема куће.


ЛЕД осветљење од 10 вати обезбеђује ноћно осветљење за мало двориште

Уграђене ЛЕД светиљке се уграђују у нишу, висеће и спуштене плафоне.


Уградна лампа са спољним драјвером

Строп од гипс картона у купатилу са уграђеним ЛЕД лампама снаге 9 вати

Верује се да се ЛЕД трака углавном користи за осветљавање ниша и плафона. И то је заиста тако: са снагом од 5-7 вати по метру, омогућава несметано осветљење малог простора.

Осветљена ниша у спаваћој соби лед-трака на ЛЕДс смд 3528

Међутим, траке на модернијим светлећим диодама смд 5630 и 5730 имају јачину осветљења од 1200-1500 лм /м при специфичној снази 14-18 В /м и могу сасвим испунити функције главног осветљења.

Нијансе: Касету такве снаге треба хладњак. Његова улога се може извести као алуминијумски радијаторски профил, као и било који други материјал са прилично високом топлотном проводљивошћу.


Осветљење поткровља у дому ауторске ЛЕД траке

Нисконапонска јединица за осветљење је инсталирана у вентилисаној ниши. Пожељно је - са решетком за заштиту од инсеката: узрокују добру половину кварова пулсног БП.


Јединица за напајање није активно хлађење и потребна вентилација

Ниша за БП је затворена вентилационим решеткама са решеткама

Закључак

Ауторса обе руке гласа за ЛЕД осветљење: предности и недостаци ЛЕД светиљки нису упоредиви по значају. Упознајте се са њима још ближе уз прилог чланка. Сретно!