ЛЕД сијалица за осветљење цвећа и биљака у просторији

Није тајна да узгој поврћа и цвијећа у затвореним просторима уз кориштење умјетне расвјете даје добар резултат. У исто време као светлосни извори све више се користе и ЛЕД фитолампе. Продавци кажу о својим јединственим својствима, а обични корисници још увек не журе да потпуно напусте луминесцентне цеви. Које су атрактивне ЛЕД расвете на бази фитолампа и шта морате знати пре него што их купите?

Једноставна ЛЕД сијалица и фитолампи - у чему је разлика?

Разлика између ЛЕД лампице намењене за осветљење домаћинства и фитолампе видљива је голим оком. Тело квалитетног воденог фитолампа направљено је од алуминијумског ребрастог облика, док је радијатор. Само ово може ефикасно распршити снагу више од 10 В. Обичне ЛЕД лампе за домаћинство израђују се у перфорираном кућишту од пластике или танког алуминијума обложеног пластиком која проводи топлину.

Излазна површина тијела фитолампа је равна, тако да се свјетло шири у једном смјеру. Угао дисперзије ЛЕД диода за биљке је, по правилу, 60 или 90 °, што се постиже захваљујући индивидуалним фокусирајућим објективима. У конвенционалним лампама, напротив, поставите дифузор да добије угао већи од 200 °.Да би се постигла боља репродукција боја у ЛЕД сијалицама за дом, инсталиран је свјетлосни филтер који ради у широком распону валних дуљина. Постројења за потпуни развојцијели спектар није потребан. У већини случајева, она је довољно озрачена црвеним и плавим зрацима са малом количином наранџе. За визуелно поређење треба посматрати спектралне карактеристике обичног белог ЛЕД, као што је СМД 3528.И фито-светлосна диода.У првој слици различите боје приказују три криве за беле ЛЕД диоде различитих боја светлости:

  • црвена - топла бела 3000К;
  • љубичаста - неутрална бела 4000К;
  • плава - хладна бела 6000К.

Сва три узорка имају пик у љубичастом подручју (око 450 нм), затим неуспјех у плавом и други раст од зеленог (520 нм) до црвеног (650 нм) спектралног опсега. Активност зрачења у другим зонама не прелази 40% (0,4 јединице у графикону). Испоставља се да подешавање интензитета љубичасте, зелене и наранџасте радијације даје ЛЕД са различитом температуром боје. Истовремено, велика пажња се посвећује индексу трансфера боја.

У случају ЛЕД диода за биљке, графикон изгледа другачије, као што је наведено у другој слици. У овом случају, спектар зрачења је представљен са две секције са максимумима у плавој области (440-445 нм) и црвеном (640-660 нм), као и са померањем у инфрацрвеној зони. Овај луминопхор не пропушта светлост у зеленој зони. Међутим, то не значи да све фито-ЛЕД имају исте карактеристике. Постоје случајеви у којима је ултравиолет у близини поља додан како би се стабилизовали хемијски процеси у фази фотосинтезе. Поред тога, да би се избегла иритантна љубичаста светлостбицолор пхитоламп, у укупном спектру додајте мало зелених зрака. Резултат су фитолампи са пуним спектром.

Велики плус професионалних ЛЕД лампи је да се интензитет њиховог зрачења може контролисати. На пример, у светиљци са сплит системом за контролу плавих и црвених ЛЕД диода, можете подесити снагу сваке боје, што вам омогућава да постигнете максимални ефекат од сваке фазе развоја биљака.

Релевантност употребе фитолампа

Различите боје соба захтијевају различите нивое освјетљења. Од недостатка светлости, неки престају да цветају, други - почну се заглавити и разболети. Закључите да је релевантност употребе фитолампа једноставна на основу сопствених запажања. Ако сте сигурни да има довољно сунчеве светлости кроз прозорске отворе у просторији, онда коришћење ЛЕД сијалица за унутрашње цвеће нема смисла. На пример, бегонија и зигокастокок се савршено развијају и цветају на прозорској дасци са излазом на западну страну.

Нема потребе за прикупљањем додатног осветљења за становнике јужних региона, у којима, неколико сати, директни сунчеви зраци дневно хране лишће домаћих биљака.

Проверите, можда је разлог лошег раста погрешно заливање или погрешан састав земљишта?

Становници сјеверних дијелова земље и они чији су прозори лишени сунчеве свјетлости, ЛЕД фитолампи постат ће асистент њиховој зеленој економији. И да убрзамо темпораст садница без фитоламуса једноставно не може.

Колико сијалица је потребно за освјетљавање?

Број лампе зависи од неколико фактора:

  • од врсте биљака и величине гредице;
  • место узгоја;
  • од удаљености између ЛЕД и лишћа;
  • исхрана биљака;
  • од врсте ЛЕД и рефлектора.

Пре куповине или сакупљања сопствене фитосанитарије, морате да сазнате колико су ваше биљке живе. На пример, за узгој садница парадајза, осветљење треба да буде најмање 15 хиљада Лк. Наравно, држање дневног и ноћног режима у односу 16: 8.

Што је извор светлости ближе листу, то је ефективније осветљење. Потребно је настојати да се осигура да све лампе лампе равномјерно покрију површину биљака и спријече удаљеност ЛЕД фитолампа од листова за више од 30 цм

Врста инсталираних ЛЕД диода (распон снаге и радног вала) одређује ефикасност фитолампе. Могуће је означити читаву прозорску клупу јефтиним сијалицама на плавим и црвеним ЛЕД диодама и добити жељени резултат.

Фитосвитолник на бази јефтиних ЛЕД лампица са погрешним спектром неће дати адекватан резултат.

Да би се правилно пројектовао систем расвете за постројења, потребно је прво подесити потребан ниво осветљења и израчунати укупни светлосни ток будуће лампе. Затим одредите врсту и број лампи. Приближна формула за израчунавање светлосног флукса може се наћи овде.

Топ 3 грешке приликом избора и куповине

У жељи да брзо тестирају предности ЛЕД фитолампа, купци претпостављају најчешћу грешку - купите неистражене производе из Кине. У правилу, то је промотивни производ или јефтине лампе које си могу приуштити многи Руси.

Још увредљивије, када се купи за 3-6 хиљада рубаља лампа познатог произвођача, након растављања је врло ниске квалитете. На пример, серија УФО-50В Гров без фокусирања сочива и радијатора, са прецијењеном снагом и, сходно томе, ниском ефикасношћу. У принципу, ништа није смијешно. Међу обичним ЛЕД сијалицама, познати брендови имају и низ производа ниског квалитета.

Друга погрешка је куповина ЛЕД производа за погоне у трговинама које не продају усјеве. Потребно је схватити да је продавница посредник, што гарантује ефикасност производа, али не и његову ефикасност. И онда, можете купити фитолампе са "погрешним" спектром. Позадинско осветљење биљака са таквим сијалицама неће дати резултат.

Трећа грешка је претјерано повјерење у све што каже консултант за продају. Његов главни задатак је да прода производ, а не да производи парадајз. На срећу, у рунету се налазе тематски форуми на којима можете пронаћи истините информације о специфичним моделима ЛЕД фитолампа. Поред тога, на популарним сајтовима (укључујући и наше), увек можете послати е-маил питање и видети повратне информације од оних који су, према сопственом искуству, осетили корист од ЛЕД лампи.