ЛЕД сијалица је испупчена: узроци и начини за њихово елиминисање

ЛЕД лампе се све више појављују у нашим апартманима. Они су економски, еколошки, трајни. А њихова релативно висока цијена се исплати већ након кратког временског периода. Али они имају један недостатак - понекад могу да трепере. Зашто се то дешава, и како то поправити, рећи ћемо вам у овом чланку.

Фреквенција трептања ЛЕД лампи

Настаје из чињенице да се већина електричних мрежа које користимо напајају наизменичном струјом на фреквенцији од 50 Хз. И лед лампице, "пулсирајуће" са истом фреквенцијом. Због инерције погледа, не видимо ове пулсације, а светлосни ток изгледа једнак нама. Али на подсвјесном нивоу, то може довести до негативних посљедица: од психолошке нелагоде до озбиљних проблема вида.

Коефицијент пулсације, изражен у процентима, користи се за процјену. Његова вредност не би требало да пређе 10% да не би наштетила особи. Будите сигурни да сте прочитали о штетности ЛЕД лампи за људско тело.

Узроци трептања:

  1. Производни дефект.Производни процес још увијек није јефтин. А неки бескрупулозни произвођачи покушавају да уштеде на саставним компонентама. То најчешће доводи до треперења лампе.
  2. Честе и велике разлике у напону у мрежи.Са значајним вишком овог индикатора, треперење је неизбежно. Због тога је вредно мерења напона у вашој кућној мрежи и поправљања проблема.
  3. Препреке високим фреквенцијама које долазе од одређених врста кућанских апарата.Такве препреке се могу створитимикроталасне пећнице, бежични звучници и камере, опрема за сателитску антену, радиотелефоне од 2,4 или 5 ГХз. и неколико других.
  4. Сијалице у прекидачима које раде у мраку.Пошто је коло у коме је позадинско осветљење укључено, и даље затворено, а после гашења може изазвати и трептање ЛЕД лампице.

Видео приказује 4 лампе у поређењу. Аутор показује рад ЛЕД сијалица у поређењу. Након гледања видеа добићете потребан скуп знања за избор лампе.

Размотрите најчешће узроке трептања.

Ако лампица трепће у стању

Ако одмах упалите ЛЕД лампицу након неколико секунди, она се гаси, а затим поново почне да ради, онда постоји проблем у механизму за покретање лампе. Стартер, који регулише рад, је обично врло поуздан у конструкцију лампе. Дакле, мало је вероватно да ћете га сами заменити ако нисте специјалиста. Најбоље је да купите на другом у радњи.

Електро лампе су роба свакодневне потражње, која се може замијенити када у њима постоје недостаци. Неки произвођачи обично дају гаранцију на лампу неколико година. Стога, држите провере на купљеним ЛЕД сијалицама, тако да када детектујете фабрички квар, брзо и једноставно их замените.

Ако је уочено трептање лампе и током његовог непрекидног рада, могући разлог може бити велико (више од 5%) одступање напона. У овом случају, вреди проверити и поправити ове кварове,позивам специјалисте. Уосталом, таква одступања у напајању вашег дома негативно утичу не само на рад ЛЕД сијалица, већ и на сву електричну опрему.

Ако лампица трепери у искљученом стању

Главни фактор који утиче на треперење ЛЕД сијалице након његовог искључења је нестанак струје. Решите велике проблеме нека професионалци који служе вашем дому, али смањити утицај малих проблема могу бити независно.

Проверите спој у ожичењу и, ако је могуће, ставите нови уместо старог. Обратите пажњу на прекидач на који је спојена жаруља која трепери. Жице које прекидају прекидач не смију бити спојене на нулу, јер ће иначе лампица наставити трептати због сталног пуњења. На фотографији је приказана исправна схема укључивања ЛЕД лампице у мрежи. Једина нијанса је светлосна диода прекидача, која доводи до коришћења прекидача са осветљењем који се налази испод.

Ако имате изворе високофреквентних сметњи у стану који су укључени у општу електричну мрежу, треба користити регулаторе напона са мрежним филтерима.

Сви радови на напајању стана врше се само у одсуству напона у мрежи. Искључите га на штиту када убацујете жице у стан. А када радите, користите само практичне алате за електричну изолацију.

Коришћење прекидача са позадинским осветљењем

Одвојено ћемо рећи како прекидач са индикатором утиче на рад ЛЕД сијалица.Рад ових прекидача користећи мали ЛЕД. Притисак за свој рад и увек чини кондензатор пуњења ЛЕД лампе, што доводи до треперења. Начини да се нешто реши овај проблем.

  • Ако два или више лустер лампе, а затим заменити један од њих једноставно сијалице, она ће апсорбовати "вишак" напон. Ова метода је још један плус. Као што знате, ЛЕД не одмах, али постепено запали. Филамент лампа ће одмах упалити. Поред тога, мешавина класичних сијалица и ЛЕД ће бити угодније за очи.
  • Повежите ЛЕД светли у конкретном смернице мреже директно, а не преко прекидача. Међутим, онда ће горети вечно, не само у мраку. Повећање потрошње електричне енергије свог рада неће бити толико значајна, али реши проблем
  • Укључи отпорник мрежу са следећим карактеристикама: напон 220 В, снага 2В, 50 ома импедансе. Такође ће апсорбовати "непотребну" напетост. Ово је идеално за расвете који користе само један ЛЕД светло.

Као што се види треперење

Утврдити валовитост фактор који се тестира на специјалној опреми. Али, погледајте "трепери" (идентификују лошијим производа) могу и једноставан начин.

На пример, указујући на телефона са камером лед булб током рада. Што је више "трепери", већа је таласање. А ако направите слику без блица, Тхе Риппле појављује као тамнибандс

Ако у близини нема камере, користите обичну оловку или оловку. Узмите га један по један, и држите га на сијалици, брзо их окрените као лопатице вентилатора. "Неколико" видљивих бојица уместо једног говори да лампа има лош коефицијент таласања.

Шта урадити када се детектује лампа ниског квалитета? Право решење је да се замени високим квалитетом са добрим коефицијентом пулсације. Алтернативно, користите га у соби са минималним присуством људи: ходницима, купатилом, итд.

Сумминг уп

Дакле, трептање ЛЕД сијалица је потпуно решљив проблем. Изаберите лампе од познатих произвођача који гарантују квалитет својих производа. И горе описане методе помоћи ће да се носимо са трептањем животних услова.