ЛЕД расвјета за стакленике - најдетаљнија упутства!

Системи за осветљење уграђују се у пластеницима током целе године или у зимском периоду у узгоју лаког поврћа, бобичастог воћа, садница и цвећа - без осветљења, ови усеви не дају добру жетву. Модерни системи расвете у стакленицима све више се примењују на ЛЕД: они су економични, издржљиви и омогућавају регулацију спектра и осветљења у широком опсегу.

ЛЕД осветљење за пластенике

Преносива ЛЕД лампа за вертикалну монтажу

Карактеристика ЛЕДс је смер њиховог светлосног тока, углавном у једном смеру

Потреба за биљкама на сунцу

Познато је да се бела светлост дана састоји од таласа различите дужине, у агрегатном саставу видљивог спектра. Ограничена је на таласне дужине од 380 нм (љубичаста) до 780 (црвена).

Спектар сунчевог зрачења

Биљке које су највише подложне плавом, наранџастом и црвеном опсегу светлосног спектра, под утицајем таласа ове дужине, процеси фотосинтезе јављају се најинтензивније. Перцепције пикова - 445 нм и 660 нм. Зелени и жути делови спектра биљака практично не апсорбују. Ово објашњава боју лишћа - зелени таласи се одбијају од биљака.

Спектар за биљке

Истовремено, различите фазе развоја биљака захтијевају различиту расвјету. Дакле, са примарним активним растом и скупом зелене масе, плава компонента спектра је кориснија, ау фази цветања и плодности црвена.

ТоПозадинско осветљење биљака је било ефективно, потребно је створити спектар светлости, близу дневне, а још боље - ојачати црвени и плави део спектра и сачувати бескорисну жуто-зелену компоненту.

Спектар ЛЕД фитолампа

Не мање важан параметар је светлосни флукс у датом опсегу од 400 до 700 нм, или индекс фотосинтетског активног зрачења. У карактеристикама лампе, то је означено кратицом ПАР и мерено у микромолима по квадратном метру у секунди -? Мол /м2 · с.

Потреба за различитим биљкама у фотосинтетичком активном зрачењу је различита, примјери су приказани на слици. На нижем индексу, биљка ће слабо расти и развијати се, са својим вишком, могу се појавити опекотине на лишћу.

Оптимални опсег ПАР за раст и развој различитих култура

Приликом израчунавања трошкова инсталација понекад се користи концепт светлосног излаза или однос светлосне снаге према потрошњи. Што је овај индикатор виши, економичније је кориштење лампе и нижа је цијена струје.

Излаз муње различитих типова лампи

Оптимална лампа за расвету у стакленику треба да производи светлост у потребном опсегу са довољним ПАР параметром, а да има могућност да прилагоди спектар, у зависности од фазе раста усева. ЛЕД фитолампи и инсталације испуњавају ове захтјеве, поузданији су и економичнији од других типова лампе.

Предности ЛЕД осветљења за пластенике

У недавној прошлости за осветљењестакленици углавном користе гасне сијалице. Спектар натријумских сијалица високог притиска ДНаТ и ДНаЗ садржи углавном црвену компоненту, која је корисна за биљке у фази плодоношења.

Спектар натријеве лампе ДНаТ

У овом случају, ДНаТ лампе скоро да не садрже плаву компоненту спектра, тако да су у фази садница за освјетљење кориштене плинске жаруље са жарном нити.

Спектар мерне светиљке ДРЛ

Гасне сијалице свих типова имају високу светлосну снагу, добар коефицијент дисперзије, али њихова светлосна снага је много нижа од светлосне диоде, а већина енергије иде на грејање, утичући на микроклиму и повећавајући губитке. За спречавање опекотина потребно је расветлити жаруље ДНаТ и ДРЛ на значајној висини. У малим пластеницима са биљкама високог раста, њихова употреба је компликована.

ДНаТ лампе су суспендоване на значајној висини у стакленику

После 1,5-2 године, снага светлости гасних сијалица је смањена, оне су затамњене и захтевају замену. Због садржаја живе, потребно је примијенити посебне скупе методе кориштења.

ДНаТ и ДРЛ лампе морају бити снабдевене стартерима, што ће коштати њихову оригиналну инсталацију. Велики топлински губици повећавају потрошњу енергије, што је резултат расвјете расвјетних плинова стакленичких плинова прилично скупо, посебно зими.

Повезивање ДНаТ лампе преко окидача

У поређењу са гасним сијалицама, ЛЕД диоде за фитостазупроизводе светлост у строго одређеном опсегу, што омогућава максималну фотосинтезу. Врхови зрачења су 450 и 650 нм, што одговара потребама биљака. Такође, лампа емитује меки ултравиолет у опсегу 320-380 нм, што повећава отпорност биљака на хладноћу.

Спектар ЛЕД-сијалица у поређењу са ДНаТ и ДНаЗ лампама

ЛЕД расвјетна тијела за стакленике имају неколико предности:

 • добри показатељи снаге светлости;
 • спектар погодан за постројења и могућност његове регулације;
 • недостатак загревања и утицај на микроклиму у стакленику;
 • једноставно повезивање са мрежом;
 • мала потрошња електричне енергије;
 • еколошки прихватљиво - није потребно посебно рециклирање;
 • одрживост - запаљени елементи се могу замијенити;
 • дуг радни век - до 100.000 сати.

Недостаци ЛЕД светала:

 • висока цена;
 • Усмерено зрачење, велика површина захтева много светлосних тачака.

Због ниског загревања фронта, ЛЕД светла се могу поставити на било коју удаљеност од постројења без опасности да изгоре. Због тога је могуће значајно смањити површину пластеника за саднице и ниске усеве, узгајати их на вишеслојним полицама.

Узгој садница на полицама са ЛЕД позадинским осветљењем

Обратите пажњу! ЛЕД диоде се могу користити и за потпуно освјетљење, и као позадинско освјетљење, подешавање спектра.

Видео -Поређење ЛЕД и ДНТ лампи за осветљење постројења

Уређај за ЛЕД лампе и лампе

ЛЕД лампе и светла за осветљење за биљке састоје се од фито-светлосне диоде различитог спектра, фиксиране на пнеуматици која се одваја од топлоте од алуминијума. Повезани су узастопно на један или више ланаца и повезани су са управљачким уређајем. Сви ови елементи су постављени у тело са високим степеном заштите од влаге. Предњи део лампе је затворен дифузором са поликарбонатом високе оптичке трансмисије. Повежите светиљку на мрежу помоћу мрежног кабла без додатних уређаја.

Инсталација ЛЕД лампи

За фитосанитарну употребу специјалне светлеће диоде велике снаге, а жељени спектар можете постићи на два начина:

 • комбиновање ЛЕД диода различитих спектара у жељеном омјеру;
 • коришћењем пуних спектралних ЛЕД диода за биљке.

У првом случају, могуће је подесити спектар одвајањем дијела ЛЕД диода. Погодан је за узгој биљака током вегетације: у фази садње, однос црвено /плаво светло је 1: 1 или 2: 1, са почетком цветања и плодоносења, плава компонента је смањена, постижући однос црвене и плаве од 3: 1 до 8: 1 .ЛЕД-ови са пуним спектром имају успостављен омјер, неће се промијенити.

Комбинована ЛЕД лампица са црвеном иплава 4 до 1

Снага ЛЕД фитостата може бити до 1000 В и зависи од броја ЛЕД диода. Са повећањем снаге повећава се загревање, тако да се моћне лампе постављају у алуминијумском кућишту и опремљене радијаторима за добру топлотну изолацију. Ту су и модели расвјетних тијела са вентилаторима, али су мање поуздани: ако се вентилатор разбије, доћи ће до тренутног прегријавања ЛЕД-а и посљедично до квара.

ЛЕД лампа са алуминијумским радијаторима

Обратите пажњу! Вијек трајања ЛЕД диода - од 50 до 100 тисућа сати, вентилатор је неколико пута мањи. Из тог разлога није могуће купити лампе са присилним хлађењем - рок њихове корисне употребе ће бити ограничен радом вентилатора.

Избор ЛЕД светала за пластенике

Снага лампе је изабрана, долази из стаклене баште. Према стандардима технолошког дизајна стакленици за саднице и растуће зелено озрачивање требају бити најмање 25 В /м2, за поврће у фази плодног и цвијећа - не мање од 70 В /м2. Оптималне вредности за већину усева су 80-160 В /м2.

Снага ЛЕД осветљења за постројења

Норме технолошког пројектовања узгојних комплекса и репродуктивних стакленика НТП-АПК 1.10.09.001-02. Преузмите датотеку (кликните на линк да бисте отворили ПДФ у новом прозору).

НТП-АПЦ 1.10.09.001-02

Одабрани су спектар лампи и лампи,из усјева који се узгајају у стакленику. За саднице, рани зелени и цветни дискови су боље лампе са повећаном компонентом плавог светла и меког ултраљубичастог светла. За узгој бобичастог воћа и поврћа одговарајуће лампе са односом црвене и плаве од 4: 1 до 8: 1.

Светиљка за саднице са увећаном плавом компонентом

Још један важан параметар је угао осветљења. Може бити 60, 90, 120 степени. Светла под углом од 60 степени погодна су за усмерено осветљење, обично су постављена изнад регала на малим висинама. Угао од 90 и 120 степени дозвољава више дифузног светла, такве светиљке висе на плафону на ланцима или конзолама.

Положај лампе на носачима са општим осветљењем

Обратите пажњу! Приликом планирања стакленика и локације расвјетних тијела, важно је избјегавати стварање тамних подручја. Светлосни ток из суседних чворишта мора да се сијече.

Постављање уређаја у стакленику

Преглед модела ЛЕД осветљења

Распон ЛЕД лампи за стакленике је прилично велик. Табела приказује неколико модела за различите врсте постројења.

Табела 1. Преглед ЛЕД лампи за стакленике.

Модел Спецификације именовање

ЛЕД-ФИТО-45 /РС

Снага - 45 В; ПАР - 100? Мол /м2 · с; угао осветљења - 120 степени; спектар 730 нм - 8%, 660 нм - 46%, 450 нм - 46%; радни век - 100.000 сати. Зарасте зачињено зеље, лук, салате, купус, цветне капи. Осветљена површина - до 2 м2.
\ т

ЛЕД-ФИТО-168 /РС

Снага - 180 В; ПАР - 400? Мол /м2 · с; угао осветљења - 120 степени; спектар 730 нм - 8%, 660 нм - 46%, 450 нм - 46%; радни век - 100.000 сати. За узгој зачинског поврћа, лука, салата, купуса, дестилације цвијећа. Осветљена површина - до 7.2 м2.

ЛЕД-ФИТО-45 /УН

Снага - 45 В; ПАР - 100? Мол /м2 · с; угао осветљења - 120 степени; спектар 730 нм - 13%, 660 нм - 62%, 450 нм - 25%; радни век - 100.000 сати. За парадајз, паприку, патлиџане, краставце и друго поврће у периоду активног плодоношења. Осветљена површина - до 2 м2.

ЛЕД-ФИТО-168 /УН

Снага - 180 В; ПАР - 400? Мол /м2 · с; угао осветљења - 120 степени; спектар 730 нм - 13%, 660 нм - 62%, 450 нм - 25%; радни век - 100.000 сати. За парадајз, паприку, патлиџане, краставце и друго поврће у периоду активног плодоношења. Осветљена површина - до 7.2 м2.

ЛЕД-ФИТО-42 /ВР

Снага - 45 В; ПАР - 100? Мол /м2 · с; угао осветљења - 120 степени; спектар 730 нм - 13%, 660 нм - 25%, 450 нм - 62%; радни век - 100.000 сати. За узгој садница, садница, салата. Осветљена површина - до 2 м2.

ЛЕД-ФИТО-168 /ВР

Снага - 180 В; ПАР - 400? Мол /м2 · с; угао осветљења - 120 степени; спектар 730 нм - 13%, 660 нм - 25%, 450 нм - 62%; радни век - 100.000 сати. За узгој садница, садница, салата. Осветљена површина - до 7.2 м2.

Видео - ПрегледЛЕД пхитоламп за биљке

\ т

ЛЕД светлећа диода за сејање

Снажне лампе за стакленике - сложени уређаји са прецизно израчунатим топлотним балансом и заштитом од влаге. Тешко их је направити самостално - погрешна топлотна калкулација може довести до избацивања скупих ЛЕД диода током првог прегријавања.

Ако планирате да узгајате поврће или цвеће у индустријским количинама, боље је купити ЛЕД лампе од произвођача и наручити пројекат осветљења од професионалаца. Тако ћете добити гаранцију уравнотеженог спектра, дугорочног рада система расвете и заштите од пожара.

ЛЕД лампа за узгој садница или зеленила у кућном стакленику може се обавити независно.

Осветљење садница самониклом лампом

Ово ће вам бити потребно:

 • ЛЕД матрица са пуним спектром, 10 комада;
 • ЛЕД драјвер;
 • алуминијумски профил, врата или намештај, дужине 1 м;
 • Пластични профил у облику слова Ф дужине 2 м;
 • монтажне конзоле;
 • лепила за топљење;
 • МГТФ жице за повезивање ЛЕД диода, пресек 0,1-0,14 мм;
 • дупла жица и утикач;
 • пластичне копче;
 • Бушилица са бушилицом на метал и пластику;
 • оштар нож за монтирање;
 • лемилица, флукс и лемилица, као и хладњак, тако да када се залеми, спријечи прегријавање ЛЕД диода.

Постепена упутства за монтажу лампе дата су у табели 2.

Табела 2. Светиљка за осветљавање садница сопственим рукама.

\ т \ т \ т
Фазе, фотографије опис дејств

Куповина ЛЕД и управљачких програма

ЛЕД диоде и возач се могу купити у трговини, али су скупи и тешко их је пронаћи. Да би смањили цене, најбоље је да их претражујете на кинеским сајтовима као што су Ебаи или Алиекпресс. Снага ЛЕД-ова је 3 В, а спектар је од 400 до 840 нм са ознаком "пуни спектар". Боље је да их узмете са залихом од 1-2 ствари у случају брака или неуспеха. Снага возача - не мање од 30 В, струја - 600 мА. Ради лакше инсталације боље је покупити возача у херметички пластичној кутији.

Проверка на поларност на ЛЕДс

У закључцима матрица ЛЕД, треба навести поларитет, али да се не би пресрела лампа у случају брака, боље је провјерити прије уградње. Верификација се врши мултиметром инсталираним у режиму "провјере диоде". Прикључите сонде према наведеном поларитету на контактне траке, са сјајем диоде.

Приправа алуминијумског профила за аутобус са топлотном енергијом

Алуминијумски профил се може купити у продавници намештаја. Изрежите профил брусног папира дугог 1 м, тако да не постоји вијак - они могу оштетити жицу помоћу лампе или огребати руке. Профил са одмашћеном страном за уградњу са алкохолом или растварачем.

одмашћивање светлећих диода

Метална платформа за ЛЕД диодеМатрице се такође одмашћују алкохолом или растварачем помоћу диска од вате. Пре монтаже можете оставити ЛЕД диоде директно на дисковима како бисте спријечили контаминацију.

Причвршћивање ЛЕД диода на термопластична лепила

Лоцирање тачака монтаже ЛЕД диода на алуминијској сабирници на растојању од 9 цм Вруће талине се наноси на одмашћену доњу површину ЛЕД матрице преко цијелог подручја танким слојем. Ставите ЛЕД диоде, покушавајући их позиционирати позитивним закључцима у једном смјеру - лакше је лемити жице.

Повезивање ЛЕД диода лемљењем

Одрежите жицу за монтажу МГТФ на секције 12-13 цм, истрљајте их и облужијте их помоћу лемилице. Лемне жице на ЛЕД диоде, придржавајући се поларитета: плус први ЛЕД на минус другог и тако даље. Приликом лемљења користи се хладњак - метална пинцета.

Спајање ЛЕД диода на управљачки програм

У гуми на полеђини направите 2 рупе О3-4 мм у средини и једну рупу О10 мм на удаљености од 10-15 цм од њих. Од жице МГТФ одрежите два комада дужине 75 цм, повуците их у рупе и уклоните са различитих крајева пнеуматика. Спајате њихове крајеве на екстремне ЛЕД диоде. Жице су потписане према поларитету. Биполарна жица са утикачем направљена је са једног краја гуме и изведена кроз већи отвор. Крајеви живе трљати и лизати. Повежите се са возачем према шеми која је назначена на корицама или у документацији.

инсталацијарефлектори светла

Рефлектори су направљени од пластичног профила облика Ф. Користи се за обраду нагиба прозора. У профилу, сећи унутрашњу плочу на висину од 2-3 мм користећи маказе или нож. Одрежите му два комада дужине 1 м. Склопите их и направите ознаке за рупе за причвршћивање стезаљки - 4-5 рупа на једном нивоу. Можете их пробушити врућим испирањем. Остатак плоче од пластичног профила направљен је унутар алуминијумског профила, повуците кроз рупе кроз рупе и увуците их унутра. Пластични профил формира рефлекторе који чврсто држе у аутобусу.

причвршћивање лампе

Монтажни носачи или носачи за монтажу (у зависности од места уградње) причвршћени су на горњу страну уређаја. Обуставите лампу изнад садница на висини од 20 до 40 цм. Укључите у мрежу и провјерите перформансе.

Опрема за стакленике

Пре него што модификујете стакленику са најновијим техничким иновацијама, морате да утврдите која је опрема на располагању за оно што је намењено и какве гаџете морате имати. Прочитајте више у овом чланку.

Видео - Комбинована ЛЕД лампа са сопственим рукама

ЛЕД светла вам омогућавају уштеду електричне енергије за расвету у стакленицима, са убрзаном фотосинтезом биљака, повећањем приноса за 10-30%, и брзином сазревања првих плодова - за 5-14 дана. Уз правилан прорачун и операцијуЛЕД расвјета стакленика исплати се у прве двије или три сезоне, ау будућности доприноси добивању стабилног приноса и профита.