ЛЕД греде за аутомобиле: типови, инсталација, прикључак

Такви корисни помоћни уређаји за возаче, као што су ЛЕД зраке за аутомобиле (они су лустери), разликују се по дизајну и типу, али сви модели су дизајнирани тако да пружају јединствен циљ - освјетљавање простора помиче аутомобил. Ово чини вожњу удобнијом и сигурнијом.

именовање

По ознаци, сноп диода се може користити у неколико сврха, чије постизање је осигурано у зависности од изабраног модела. Да, постоје уређаји за дуга свјетла, умочени и комбиновани.

Приликом одабира ЛЕД снопа, размотрите одредиште. Ако желите да покријете удаљену удаљеност до 200 метара пута, најбоље је да останете на снажној опцији - до 60 вати. Таква светла на крову аутомобила су инсталирана.

ЛЕД снопови обезбеђују добру видљивост око кретања аутомобила у мраку сатима, тако да су одлични за људе који често возе ноћу, прелазећи путеве слабог осветљења и кривудаве путеве. ЛЕД лустер ће бити посебно користан за СУВ власника (рибара, ловца).

предности

Главне предности ЛЕД греда за аутомобиле:

 • висока осветљеност. Стандардно осветљење (предња светла) далеког вида неће дати толико светлости као лампа која емитује светлост чак и са релативно малом снагом;
 • профитабилност. Количина потрошене енергије је минимална - ови уређаји су веома економични;
 • поузданост. Обично се производња лампе одвија уз употребу алуминијума - тешког неметала,која се одликује високом чврстоћом, не деформисана, отпорна на корозију, оштре промјене температуре, влагу;
 • једноставност инсталације. Постављање испод ће бити детаљније описано. Греде се монтирају помоћу стезаљки, које су обично укључене.

Ток светлости може да се подеси помоћу специјалних сочива, тако да је зрак са ЛЕД лампи може се сматрати једним од најкориснијих атрибута возачу.


Ово светло се може добити инсталирањем додатног осветљења

.

врсте

По типу лустера за аутомобиле разликују се по снази:

 • мање од 60 вати. Осветљава пут боље од фарова, али на позадини других ЛЕД-а су слаби. Предност - ниска цена;
 • преко 60 вати. Снажно осветљење, прилика да се види удаљеност до 200 метара.

Постоји и другачија класификација ЛЕД снопа:

 • Светла;
 • кратка светла;
 • комбиновано светло.

Ови уређаји се разликују по величини и броју редова ЛЕД диода које могу бити једнаке дужине, али могу варирати (нпр, горње цеви 10, а доњи 6).

Двоструки лустер за 24 ЛЕД површинске монтаже са вијцима. Уређај са сличним причвршћивачима се обично причвршћује на одбојник

места инсталације

Можете подесити сноп на следећим локацијама:

 • на крову (снажан извор светлости за велике аутомобиле, нарочито СУВ, добро осветљава велике удаљености);
 • на бранику (боље одговара задодатно осветљење, али као главни на ноћним тамним путевима боље је не користити упркос високој осветљености - овај аранжман ће дати блистав ефекат, испред ће бити бројне сенке);
 • на експедиционом пртљажнику на крову (једна од најпогоднијих опција и освјетљење вам омогућава да се добро опоравите, а не захтијева стварање рупа у аутомобилу).
 • на огради (двије греде иду уз руб крова, дуж аутомобила, врло погодан начин монтаже).

Приликом уградње греде на браник, мора се имати на уму да не би требало да буде прејако на овом месту. Иначе, ноћу, возачи који одлазе на састанак могу бити заслијепљени прије него што их видите. Опасно је!

И још једна нијанса. Приликом уградње снажног ЛЕД-а на браник, бит ће доста тамне преданости, али у близини расвјете ће бити прекомјерно концентрирано. Због тога је кров или пртљажник најбоље мјесто за уградњу снажног ЛЕД освјетљења, а слаби су сасвим реални како би осигурали одбојник као додатно позадинско освјетљење.

Инсталирање ЛЕД снопа на аутомобил сопственим рукама

Узмите у обзир пример инсталације на крову (шине) ЛЕД снопа аутомобила са снагом из уграђене мреже (батерија) и пребацивањем дугмета из кабине. Алгоритам акције:

 1. Изаберите место за монтажу. У нашем случају, овај кров, оптимални распоред лустера на крову - је минус 20 цм од вјетробрана против кретања аутомобила. Овај аранжман ће вам омогућити да се ослободите одраза.
 2. Привезујемо лустер на шине користећи специјалне конзоле. Треба их продавати заједно са гредом. Уз њихову помоћ, лако се уклапа на кров. Нећемо разматрати монтажу на вијке или вијке са кровним бушењем, јер то не обезбеђују произвођачи аутомобила.
 3. Неки теренци производе херметичке отворе на крову. Њихову доступност можете сазнати из документације возила. Ако не постоји таква рупа, мораће прво повући жицу испод хаубе.
 4. Након што је жица у кабини или испод хаубе, спојимо напајање на акумулатор и доведемо гумб салона да укључимо ЛЕД лустер.

Приликом повезивања обавезно укључите осигурач у ланцу напајања!

При избору угла нагиба греде треба узети у обзир такву карактеристику тока светлости, приказану на слици испод.

Типична схема за повезивање:

Дијаграм показује:

 • дугме (у доњем левом углу);
 • кутија са осигурачима (у горњем левом углу);
 • релеј (у средини);
 • батерија (у доњем десном углу);
 • ЛЕД сноп (у горњем десном углу).

У нашем алгоритму повезивања не спомињемо релеј. Зашто је то потребно у шеми? Све врло једноставно, снажан ЛЕД сноп (више од 60 В) ће трошити велике струје и овај терет можда неће моћи издржати нормално дугме јер није дизајниран за такве сврхе.

Употреба релеја на 60 В по властитом нахођењу, више од 60 В је потребно, иначе се прекидач једноставно топи илиможда чак и распламса!

Размотрили смо конкретан пример инсталирања ЛЕД снопа на аутомобил својим рукама. У пракси, за сваки аутомобил варираће се у зависности од локације инсталације, као што је лустер. Дакле, сваки случај је јединствен у свом, са појавом потешкоћа са инсталацијом, боље је обратити се служби мајстора.

Видео

Аутор видеа јасно показује како инсталирати и повезати греду у аутомобилу Волксваген Амарок. Инсталација ради без бушења крова. На крају видеа је демонстрација рада лустера ноћу.

Како одабрати ЛЕД сноп у радњи

Приликом одабира снопа, размотрите његову снагу и број ЛЕД диода. Ови индикатори су кључни. Што је више ЛЕД диода, то је свјетлији. Такође, светлост светла утиче на број редова - дуже греде, које се састоје од једног реда, обезбеђују меко светло, али ће бити распоређене напред и са стране. Не распрострањене греде са неколико редова ЛЕД-ова дају светлију светлост напред.

Ако је возачу потребна јака светлост, препоручује се да се изаберу ЛЕД зраке од најмање 180 В. Када је реч о додатном осветљењу које је подложно малим захтевима, можете купити јефтин уређај снаге око 100 вати.

ЛЕД снопови су дивни додатни елементи који вам омогућавају да одржите удобност вожње и сигурност. Главна ствар - побјећи од снопа снаге и мјеста гдје је планирана инсталација.

Овде можете гледати видео записе о томе како се фиксира ЛЕД сноп на аутомобилу. Сасвим кратак преглед, али сасвим разумљив.