ЛЕД Фитолампи за биљке властитим рукама

Нудимо вашу пажњу рјешењу проблема расвјете - приручника за прикупљање фитолампа. ЛЕД Пхитолампс за биљке властитим рукама је јефтино и учинковито рјешење у подручју умјетне расвјете.

Данас постоје специјална расвјетна тијела за цвијеће и саднице, врло су скупа, а не сваки вртлар - љубавник може себи приуштити да их купи. Стога ће прикупљање фитолампа са неопходним карактеристикама независно постати одлично решење.

Израчунајте потребан број сијалица и размотрите три начина склапања са различитим степеном сложености.

Израчунавање потребне количине фитолампа

Пре него што наставите са прикупљањем фитоламина, потребно је израчунати који вам је потребан осветљење и спектар боја. Фитолампи треба да имају спектар од најмање две боје: црвена и плава. Вална дужина црвене треба да буде 660 нанометара, а плава 445 нанометара. Ове вредности су специфициране у карактеристици ЛЕД диода.

Црвена боја је потребна за одраслу биљку, која је спремна за цвјетање и плодоношење, потребна је мала количина црвене боје и тек почиње увијање садница.

Плава боја је одговорна за раст ћелија. Биљке у којима вишак плавог спектра светлости престаје да расте у дужини. Можете користити комбинацију плаве и љубичасте.

Зелене и жуте боје доносе корист биљци, иако нису обавезне.

Потребна је варијација броја ових цветова у фитолампу у зависности од сврхе. Тачно израчунати број ЛЕД диода је тешкозбог различите квантне енергије, али постоји груба корелација боја. Ако желите општи ефекат светлости на биљке, узмите однос: 4-6 црвено на 1 плаво. Да бисте стимулисали раст, потребно вам је мање црвене боје, само 4 и 1 плава, или вам понестаје једно плаво. За плодоношење потребно је узети омјер од више од 6: 1, или само црвене ЛЕД диоде.

Слика приказује граф зависности активности раста биљака од таласне дужине спектра.

Да бисте израчунали потребан број фитолампа, морате користити формулу: П = Л * Х * Б * К /С

 • П-тотална снага осветљења свих сијалица, В
 • Л - дужина подручја које треба осветлити, м,
 • Х - ширина површине која се осветљава, м,
 • Б - потреба за светлом за постројење у апартманима или минимална вредност од 8000 литара.

Дакле, познавање снаге фитолампа (снага је назначена на ЛЕД и ЛЕД тракама), мјерење освијетљене површине и познавање потребе за свјетлом за постројење у апартманима може израчунати колико је лампи потребно.

Како направити фитоламп са ЛЕД траком

Најлакши начин за прављење фитолампа властитим рукама је употреба ЛЕД трака. Заснован је на флексибилном материјалу од пластике са уграђеним водљивим стазама, што значи да можете направити лампу која ће поновити потребне контуре.

Потребна снага јединице за напајање се израчунава сасвим једноставно. Да бисте то урадили, морате знати потрошњу енергијеЛЕД риббон. Снага траке је фиксна: 4,8 В /м, 7,2 В /м и 14,4 В /м. На тај начин ћете лако израчунати снагу напајања.

Шта нам је потребно:

 • ЛЕД траке 12 волти: 2 м са црвеним ЛЕД и 30 цм са плавом. Фотолампе ће бити квадратне величине на платну 20к20 цм
 • Тврди ПВЦ лист дебљине 2 мм, 20к20 цм, као пластика, можете га купити у било којој продавници.
 • Прикључак за напајање ЛЕД траке
 • Напајање 12В и снага довољно за напајање наше траке.


Конектор за ЛЕД траку

Постоје два главна типа ЛЕД диода: СМД 3028 и СМД 5050. Слике 3028 и 5050 означавају величину ЛЕД диоде у милиметрима, тако да имају димензије од 3.0 до 2.8 мм и 5.0 за 5.0 мм, респективно.

На пример, узмимо траку фиксне дужине - 2,6 метара, са потрошњом - 4,8 В /м. Једноставним израчунима добијамо потребну јединицу напајања 12,5 В (дужина ЛЕД траке у метрима помножена са снагом: 2, 6 м к 4,8 В /м = 12,48 В). Изабрали смо јединицу напајања капацитета најмање 13 вати (са резервом).

За почетак, исећи траку на делове од 20 цм, има 10 црвених трака и 3 плава. Ми их стављамо на лист ПВЦ-а следећим редом: 3 црвена, 1 плава, 2 црвена, 1 плава, 2 црвена, 1 плава, 3 црвена.

Као основу за фитоламп, можете користити не само ПВЦ фолију већ и, на пример, пластичну фолију, поликарбонат илиметал

Постоје ЛЕД траке са лепљивим слојем и без њих. Трака са лепљивим слојем није најбоља опција, јер се она може олабавити и мораће трајно да је залијепи. Због тога, без обзира на врсту траке коју користите, основа траке будућег фитолампа мора бити лепљена на лепак отпоран на топлоту.
Даље, потребно је умотати жице у жице. Не заборавите да се придржавате поларитета! На крају спојимо конектор за повезивање на напајање. Ово би требало да изгледа као готов дизајн:


Готове фитолампе из комада траке

Остаје само постављање фитолампа са ЛЕД траком преко биљака, повезивање напајања и укључивање мреже.

Видео снимак приказује алтернативни начин прикупљања фитолампа са ЛЕД траком. Користи се трака са ЛЕД диодама 5730. Као трака која се причвршћује за базу, канал се користи за плочу.

Фитолампи са светлећим диодама од алуминијумског профила и светлећих диода

Размотримо трећи начин прикупљања ЛЕД расвјете за биљке. Разлика ове лампе од претходне веће снаге.

Шта нам је потребно:

 • Радијатор за лампе. На пример, профил ребрастог радијатора АВМ-002.1 величине 30 к 72 к 500 мм
 • ЛЕД диоде капацитета 350 мА. Црвени 3ГР-Р - 3 комада, цини3ГР-Б - 9 комада.
 • Специјални ЛЕД драјвер. Потребно је обратити пажњу на чињеницу да јачину струје возача треба изабрати према јачини тренутних ЛЕД-ова.
 • Топла лепила.
 • Бакарна жица.

Број ЛЕД диода одређене боје зависи од ваше сврхе. Да би се спустили саднице треба више плаве и мало црвене. Одраслим биљкама је потребно више црвене боје.

Прво морате да причврстите ЛЕД диоде на алуминијумски профил од термопластичног лепка. Удаљеност између њих је 5 центиметара.

Држите све ЛЕД диоде у серији бакарном жицом. Не заборавите да се придржавате поларитета.

Повежите мрежу ЛЕД лампица са драјвером као што је приказано на дијаграму:

Лампа је спремна. Остаје да се поправи преко биљака. У ту сврху користите куке или било који други прикладан материјал за причвршћивање.

Учврстите куке на право место, избушите рупе у металном профилу и обесите лампу на челичну жицу.

Лампа за биљке са ЛЕД диодама са својим рукама

Као иу претходне двије варијанте умјетне расвјете за саднице, овдје ће се користити и ЛЕД диоде. Међутим, ова лампа је снажнија и погоднија за осветљавање великих површина, на пример, у стакленику.

Шта нам је потребно:

 • ЛЕД-ови: црвене ЛЕД диоде ФРМ-Р1 - 5 ком., Плаве ЛЕД диоде ФРМ-Б1 - 5 ком.
 • Алуминијумски радијатор.
 • дривер РЛД
 • радиатор
 • Електрична жица.
 • Лемилица.
 • Лемилица за лемљење.
 • Флук за лемљење.
 • Проводна трака.
 • Термички лепак.

Пре него што почнете са радом, препоручује се да проверите да ли је ЛЕД диода мултиметарискључи празне ставке.

Лијепљење диода у термо-проводљиво љепило. Боје се морају мењати. За изолације користимо слој водљиве љепљиве траке. Након што се све ЛЕД диоде заглаве, потребно их је спојити жицом.

Плус једна ставка је повезана са сљедећим минусом.

Када се круг ожичи, потребно је да повежете управљачки програм. Не заборавите да почнете да рачунате његову снагу. Она је једнака збиру капацитета свих елемената ланца. Такође је потребно поставити возача у пластичну кутију како би га заштитили од влаге. Изоловати све жице изолационом траком. Лампа је спремна и можете је објесити.

Видео снимак приказује готов дизајн фитолампа и појашњава принцип његовог прикупљања. Лампа се састоји од 56 ЛЕД диода: 41 црвена, 9 плава, 6 имају пуну палету, покрећу 2 возача, опционално уграђени вентилатор.

Сумминг уп

Од три сљедеће методе, најлакши и најјефтинији је ЛЕД трака. Лако се може саставити од стране особе, која никада није имала никакве везе са електроником. Несумњива предност домаћих фитолампа је не само јефтиност у односу на готове елементе, већ и слобода избора облика, броја ЛЕД диода и односа боје. А ово је кључ добре жетве или само дивно цвеће на вашој прозорској дасци.