Латекс боја: карактеристике материјала

Производи за бојење и лакирање, на савременом тржишту грађевинарства има велику разноликост. Приликом извођења једног или другог ремонта, веома је важно одабрати најоптималнији материјал који ће добити најбољи ефекат. Данас је све популарнија латекс боја, која има много атрактивних својстава. О карактеристикама латекс боје и њеним предностима ће се говорити у оквиру овог чланка.

Карактеристике
Латекс боја је боја базирана на воденој дисперзији, што значи да је ова цаклина апсолутно сигурна за особу. Латекс боје се могу користити у спаваћим собама, дјечјим собама.

Присуство такве компоненте у боји као латекс, даје премазу висок степен отпорности на велики број спољних утицаја околине. Вода не може оштетити површину обрађену бојом, штавише, латекс се сматра опраним. Али у исто време потребно је користити здрав разум и не организовати "прање" сваки дан.

предности од
- Боја се може користити за било коју површину, нема проблема са цртањем.
- Материјал обезбеђује висококвалитетни премаз који задржава свој изглед за много година.
- Хигијенска и еколошка сигурност за особу. Боја има све сертификате који дозвољавају да се користи у било којој просторији.
- латекс боја у већини случајева има белу боју. Посебном пастом из главне боје можете направити било коју нијансу.
- Високе уштеде.За бојење квадрата од 1 метар - потребно је 100 до 500 милилитара, у зависности од броја нанетих слојева.
- Пријатне цене. Ова врста боје је много јефтинија од аналога на бази уља.
- Боја пролази кроз пару и на тај начин спречава појаву влаге испод премаза.

минуси
- Квалитативни ефекат је могућ само када се наноси глатка површина. Боја не прикрива недостатке и неједнакости.
- латекс боја се боји ниских температура. Довољно дугачак хладан проток ваздуха из отвореног прозора у зимском периоду и боја се може разбити.
- Без површинске обраде површине прајмером или импрегнацијом са бојом могу се развити бактерије и гљивице.

Сорти на латексна боја
У зависности од фракције у боји, површина може добити сјајну или мат текстуру. Свака опција има своје предности и нијансе.
- Мат верзија стропа визуално ће смањити волумен просторије, али истовремено маскира мање недостатке и неједнакости. Такође, мат површина је прљавија, али има дужи век трајања.
- Што се тиче сјаја, он визуелно повећава површину и мање је прљав, али захтева идеално глатки плафон и мање отпоран на абразију.

Латекс боја, без сумње, има бројне предности и позитивне стране. Потребно је само одредити боју, погледати упутства на амбалажи боје, и можете почети да сликате.