Кухињска кецеља, у зависности од слушалица, како да је покупите, прелепе идеје за дизајн

Кухињска кецеља на првом мјесту обавља заштитну функцију. Међутим, може се комбиновати са естетском привлачношћу, па стога оригиналне идеје о дизајну кухињских зидова никада не нестају.

Да, кухињска прегача може бити направљена од најчешћих и неочекиваних материјала.

Општи услови за прегачу у кухињи

Међутим, које необичне идеје не би биле кориштене, не треба заборавити на захтјеве да прегача у кухињи мора бити у складу са:

 • високе температуре - ако кухињски сет укључује плински штедњак. Електрична или индукцијска плоча за кухање није толико захтјевна, али још увијек није сигурна од сусједства с врућим печеним тигањем и парним зидом, посебно у дрвеној кући;
 • отпорност на влагу - иако постоји екстракт у кухињи и влажност је врло висока. Поред тога, значајан део је и пара. Материјали који не толеришу ефекат пара треба да буду искључени;
 • хигијена - ако ће облога апсорбовати влагу, прљавштину и прашину, те стога и промовирати развој бактерија, онда се хигијена у кући може заборавити. Један од главних услова за прераду - ниска порозност и немогућност апсорпције прљавштине и боја;

 • у кухињи се чисти чешће него у другим просторијама. Прегача не треба да ствара проблем чишћења. То значи и лакоћу бриге и отпорност на домаћинску хемију;
 • отпорност на биолошке агресоре је једнако важна - плијесан и гљивице су овдје неприхватљиви;
 • трошак је релативан, али уопште није занемарљивфактор у избору;
 • добро, наравно, естетска привлачност. Чак ни најбољи материјали неће бити радост ако се третман не уклопи у слушалице у кући.

Материјали за завршну обраду прегаче

Ако изаберете опције које су могуће у циглама или дрвеној кући и класификују се према степену усклађености са горе наведеним захтевима, можете добити јединствену оцену. Он, наравно, релативан, али јасно указује на степен примене једног или другог зида.

 • Керамичке плочице су традиционални и релевантни избор за циглену кућу. Плочица је материјал мале порозности који савршено издржава флуктуације температуре, отпоран на влагу и кућне хемикалије, као и издржљив, издржљив и врло декоративан. Размишљање о употреби плочице никада не оставља странице сајтова. Једини релативни недостатак може се назвати само потребом за темељним чишћењем шавова: свеједно се прашина акумулира брже.

Савет! Међутим, не препоручује се облагање дрвеним зидовима. Пошто су коефицијенти топлотне проводљивости и паропропусности у материјалима катастрофално различити, то може довести до уништења прегаче.

 • Друго место је сигурно од нерђајућег челика. Много је лошији од дизајна керамичких плочица, али сви остали индикатори су апсолутни: отпорност на влагу, отпорност на ватру, неосетљивост на хемију, па чак и абразивне медије, велику чврстоћу и тако даље.

  За дрвену кућу да покупи ову опцију је могуће, јер панели могу битипричврстити на траку. Друга ствар је да кухињска прегача са дрвеним зидовима неће изгледати складно.

 • Стаклена прегача. Нижи челик и керамика само по снази, а онда не увек: умерени стаклени триплек је тешко разбити чак и чекићем. Влага, отпорност на ватру и хигијена су одличне; мало испод хемијске инертности, али само зато што мршави не трпи абразивна средства за чишћење. Али декоративни стаклени панели су много већи од челика, па чак и керамике. Нијансирање, бојење, матирање, гравирање, фото штампање - овдје је све могуће, било који декоративни ефект. На следећој фотографији - мршави са 3Д ефектом.

 • Камен - вештачки и природан, - може испунити све стандарде кухиње, али не може одговорити: то зависи од његових својстава. Керамички гранит, на пример, савршено се носи са овом улогом. Али кухињска прегача од мрамора ће се показати неадекватном: мермер треба периодично полирање и брзо упија испаравање и прљавштину.

Камена ограда је драга и вриједна много и немогућа је у дрвеној кући.

 • Следеће ће бити МДФ плоче са акрилним плочама. Ова опција је генерално инфериорна у односу на трајност и издржљивост, али савршено издржава варијације температуре и неосетљивост на влагу. Осим тога, за разлику од, на примјер, од мршавих, његова цијена је много нижа, а декоративна је велика. Мат и сјајни сјај, сликање, фото штампање, било какви ефекти боја, укључујући и "камелеон" - постоји избор шта одабрати.

У дрвеној кући ове завршне обраде биће само срећна. Панели се могу лако монтирати директно на зид, јер су особине МДФ плоча сличне дрвету.

 • Остатак дрвених материјала - од масивног дрвета до МДФ-а, али ламинираног филма, много је мање отпоран на испаравање, влагу и температуру, а погоднији су за кухиње с електричним и индукцијским штедњаком. Међутим, у дрвеној кући ови материјали су више тражени.
 • Пластика - ПВЦ, акрил и поликарбонат је опција веома приступачна, али очигледно краткотрајна. Материјали су осјетљиви на гријање и кућну кемију, иако је њихов декоративни карактер сасвим довољан.
 • Поред тога, за дизајн времена користи се и потпуно необичан материјал, на пример, чепови за вино, паркет умире, од кухињског прибора, морске шиндре и других.

Кухињски дизајн: предивне идеје за састанке

Већина горе описаних материјала има веома широке декоративне могућности: боју, нијансу, узорак, текстуру, сјај - скоро све се мења. Према томе, испуњавање захтјева стила заснованих на одабраној обради није тако тешко.
Модерни дизајнери нуде такве идеје дизајна.

Избор боје

Да бисте пронашли боју прегаче, морате тачно одредити шта ће бити у кухињи. Плоче на зиду, кухињски сет и под требају бити једнобојни ансамбл и, штавише, одговарати стилу.

 • Неутралне и пастелне нијансе - погодне су и за класичне интеријере, и за изведене у стилуПровансе, па чак и техно, јер представљају невидљиву позадину. Чак и транспарентно стакло може да делује у његовој улози, као што је, на пример, у кухињи футуристичког стила - она ​​је приказана на следећој фотографији.

 • Контрастна боја се користи само у модерном ентеријеру - модерна, хигх-тецх, арт-децо. Овде је кецеља визуелно везана за друге објекте исте боје, иако не увек. У високотехнолошком стилу, на примјер, кухињска прегача може бити једини детаљ у боји.
 • Комбинација боја. Ова бриљантна идеја је дозвољена у већини стилова. Комбинација је одабрана на такав начин да се богати распон боја собе повеже у један. Обично, обрада укључује слику или узорак, али не увијек - понекад је сасвим могуће да је само глатка транзиција нијанси.
 • Врло лијепе идеје настају када се користи фотографија за регистрацију. Слике се бирају као заплет, панорамски или мртва природа, али са схемом боја собе. Лако је то урадити, а ефекат је одличан.

Избор фактуре

У монокромној унутрашњости, значај рачуна је очигледан, али у богатој палети боја текстура је од велике важности.

 • Понављање материјала на столу - камена, дрвета или њихове имитације - ствара неку врсту нише између дна и врха слушалице. Пријем комбинира радни простор у један. Међутим, ако дође у кухињу с акрилним плочама, такво понављање ће изгледати ружно.

Опција понављања коју је тешко посумњатинедостатак стила - челик. Међутим, у овом случају пожељно је изабрати нехрђајући челик са другачијом структуром, нпр. Таква одлука ће бити хармонична чак иу дрвеној кући.

 • Контраст - на пример, глатка акрилна површина стола, готово једнобојна и завршна са узорком, експресивна текстура - цигла, дивљи камен. Изгледа спектакуларно у тако специфичним стиловима као што су лофт, фусион, рустик и индустрија.

 • Необичне и интересантне идеје - 3Д-слика добијена коришћењем фото-отиска или помоћу фото-кључа. У овом случају, визуелно, површина зида може изгледати веома неравномјерно, али ће у ствари бити потпуно глатка.

Избор величине

Овдје све иде прилично једноставно. Кухињски сет, по правилу, има прилично стандардну величину, јер је дизајниран за средње висине. Али овде раздаљина између доњег и горњег дела слушалице може бити другачија.

Висина прегаче утиче на:
 • Заправо, растојање између шаркама и подних ормара - обично не прелази 112 цм;
 • дизајн хаубе - у овој области висина кецеље треба да буде већа, или ако дође до мршавости, хауба сама треба да се налази испод;
 • дизајн кабинета са шаркама - ако се крило подигне према горе, ниска прегача, димензија 45-55 цм, изгледа елегантно.

Дужина кецеље је одређена величином кухиње.