Кухиња на балкону: пријеми за пресељење кухиње у лођу или балкон, прерада и спајање

Жеља да се повећа површина собе употребом или уласком у лођу типична је за манастире урбаних станова, посебно за старо планирање. У ту сврху, балкон се комбинира са спаваћом собом, у дневном боравку формира се нека врста залива, а кухињски простор се покушава организирати на лођи.

Међутим, кухиња на балкону или на балкону је подухват веома скуп и компликован.

проблеми поновног развоја

За почетак, морате бити сигурни да постоји основна могућност преношења кухиње. Зависи од дизајна зграде и типа балкона.

 • Балкон - измјењиви дизајн, смјештен изван главног зида. У суштини, то је кат повезивања. Технички је могуће изоловати и глазирати такав дизајн, од њега направити кухињу - не. Зид између балкона и просторије носи, тако да га не можете помицати. Осим тога, балкон није предвиђен за тешка оптерећења која захтијевају ново планирање.
 • Логгиа се не протеже изван граница главног зида, има 1 или 2 бочна зида. По правилу, преграда се налази између просторије и лође, иако не увијек. Логгиа може издржати иста оптерећења као под, зидови и строп других станова у стану.

Кухињу је могуће инсталирати на балкону само дјелимично: на примјер, ништа вас не спречава да овдје инсталирате хладњак, поставите стол са микровалном пећницом. Ако након загријавања простора остане довољно, овдје можете уредити благоваоницу.

Када се загријава и клизи, могуће је креирати ложупотпуно кухињски простор, иако врло мали. Међутим, треба имати у виду да трансфер гасних пећи, канализације и водоводних цеви захтева значајне трошкове. Напредовање је смислено само ако величина примљене површине задовољава потребе породице.

Повољнија опција се добија комбиновањем лође и кухиње у оквиру студио апартмана. У овом случају, заиста ће постојати додатна област коју можете корисно користити. А у обичном стану, повећање простора у кухињи ће бити од користи.

У сваком случају, све такве трансформације могу се извршити само у договору са релевантним службама - БТИ, ЗхЕК, СЕС, и уз присуство дозволе за пренос зидова и комуникација. Дозвола чак и за добијање није лако.

Предности и недостаци

Кухиња на ложи је најрадикалнији начин поправке, тако да треба пажљиво одмјерити све предности и мане.

Предности решења су следеће:

 • повећање кухињског простора, што је посебно важно за становање у једној просторији. Овде, потрошите додатних 3-4 м. За такав луксуз као балкон је непрофитабилан;
 • могућност готово потпуног преношења кухиње на балкон, точније, пријенос радних модула, што уједно значајно ослобађа просторије;
 • ношење судопера, предаја површине и радна плоча до прозора је најбоља опција за кухињу. Овдје се истовремено рјешава питање расвјете и практичности.

Ссилки:

 • ће захтијевати бројне и сложене радове на изолацији, облагању, преуређењу простора.Такве поправке захтијевају врло високе трошкове;
 • за практично све врсте послова биће потребна дозвола посебних служби;
 • Не могу бити доступне све врсте послова. Дакле, комбинација балкона са кухињом уклања зид, јер је то капитал.

Како направити кухињу на балкону

Преуређење простора балкона укључује низ обавезних радова.

 • Загревање и застакљивање - ниво изолације лође треба да достигне стандард за све остале просторије у стану, тако да је ово питање озбиљно обрађено. Пошто је изолација могућа само изнутра, онда ће "јести" не мање од 10-15 цм.Ако је површина лође мала, онда нема смисла да такве радове чинимо једноставно.

Исто важи и за остакљење - то би требало да буду прозори од метала и пластике са двоструким или троструким прозорима са двоструким стаклом.

 • Завршна обрада - као спољашња, за боље одржавање топлоте и унутрашње. Дизајн кухиње треба да се поклопи или комбинује са ентеријером других просторија.
 • Гријање - ако стан има централно гријање, онда је пријенос батерије на балкон немогућ: било каква измјена гријања утјече на рад цијелог сустава, а ако је гријање аутономно, онда можете другачије ставити батерију. У пракси, много чешће прибјегавају организацији "топлих подова", само улагањем само цеви и електричног кабла.
 • Раздвајање партиције. Овде постоје 2 варијанте. Можете уклонити балконски блок, остављајући рупу нетакнутом. У овом случају, остатак зида служи као постоље за радну плочуили стол за ручавање, што је врло практично. Ово планирање је у потпуности дозвољено. Да бисте добили дозволу за уклањање зида, потребно је много труда, али у овом случају, лођа и кухиња ће заиста бити једна цјелина, што је много прикладније.

 • Пренос опреме - инсталација гасног штедњака и пећнице није могуће, у сваком случају, службено. Електрична плоча за кухање и електрична пећница се увијек могу инсталирати на балкону: за то није потребна дозвола. Исто важи и за сваку другу електричну опрему.

Прање се може поставити, потребно је само добити дозволу за инсталирање новог система водоснабдијевања и канализације. Ова опција је најбоља зато што вам омогућава да поставите судопер и радни сто на најпогодније место - испод прозора.

Парцијални трансфер: идеје

Дизајн и дизајн прикљученог дијела просторије овиси о његовој намјени и принципијелној могућности постављања једне или друге опреме.

Ако је кухиња спојена са балконом, онда његова даљња употреба одређује присуство или одсуство грејања. Ако на балкону можете уредити "топли под" - кабл испод бетонског огртача, онда искористите простор може бити много ефикаснији. Ако проблем са грејањем није решен, максимално што можете да урадите овде је зимски врт, и на позадини сталног рада преносног грејача.

Уклањање балконског блока, чак и уз присуство дна зида, визуелно комбинира лођу и кухињу у једну. Али пошто је препрека и даље истаостаје, трансфер овде ће бити само делимичан. Доступне су следеће опције.

 • Простор за рекреацију - захтијеваће минимум напора. Логгиа је уређена уредније од кухиње, постављена је фотеља или кауч (овисно о подручју), полице с цвијећем. Можете поставити стол за каву. А ако то подручје допушта, онда уз прозор можете поправити шипку и ставити неколико столица - одлична опција за састанке са његовом девојком.
 • Благоваоница - исти бар може имати већу величину и може примити до 5 особа. Ова благоваона је прилично удобна и сматра се модерним додиром модерне кухиње. Ова одлука је представљена на фотографији. Други начин је да поставите сто изнад дна зида у рупу. Ова опција је погодна за 4 особе, не више, јер рупа која остаје са балконских врата мора остати слободна.

Јединица за ручавање је такође оригиналнија. Није неопходно да се додељује, јер локација привлачи пажњу. Али овде ћете морати да радите са осветљењем: за столом или распоредите суспензију са неколико лампи, или поставите исте елементе са стране кухиње и са стране лође.

 • На балкон се може поставити опрема која се не користи често или паралелно са главном. У правилу, то је апарат за кафу и микровална пећница. На овај начин, члан породице ће пожурити на посао, не ометати друге, а седети један на један са кафом је много угоднији. Овде можете поставити фрижидер. Наравно, то је у супротности са захтевима "златног троугла", али је компензовано присуствомдодатна радна плоча на истом дну зида.

Дио кухињског сета је такођер сасвим могуће поставити на лођу. Међутим, постоји препоручена заштита опреме и прибора који су ријетко потребни: ипак, остаци преграде за слободно кретање значајно се мијешају.

 • И на крају, са довољном површином лође и врло мале породице, кухиња - веома мала, може бити постављена на балкон. Типично, у близини једног зида је постављена бикарбонатна површина за кување, судопер, одвојен најмање 30 цм од радне површине. На супротном зиду, инсталирајте фрижидер. Крмена свлачионица ће бити тачно постављена, под је и најмање један.

У овом случају, полагање водоводног и канализационог система ће захтијевати ударац зидова. Да бисте то урадили, такође вам је потребна дозвола.

Пуни пренос

Ова опција је могућа у идеалном случају када је дозвољено рушење преграде. А ово вам, заузврат, омогућава да у највећој могућој мери користите простор који је формиран.

Простор за рекреацију, наравно, може бити уређен у овом случају, али за правду се може рећи да се тада потпуно губи смисао организације кухиње на балкону.

 • Најрационалнија и практичнија, али и скупа опција - локација на некадашњој ложи судопера, радна плоча и електрична плоча за кухање дуж читавог прозора. У овом случају, кухињски сет има конфигурацију у облику слова П која најбоље одговара подручју. Показало се да је главна радна површина љубавниценалази се у близини прозора, што је уједно и најуспјешнија локација. У овом случају, правило троугла је веома лако пратити.

Ако уградња испоручене површине не узрокује никакве проблеме, постављање водоводног и канализационог система - идеја је компликована.

 • Ако у стану живи један или два лица, кухиња се може потпуно ставити на лођу. Ово је одлична опција за студио у којем такав бивши балкон игра улогу кухињске нише.

Кухињски дизајн

Унутрашња декорација зависи од намјене некадашњег балкона. У сваком случају, његов стил и стил собе, у коју се он сада уклапа - да ли је део кухиње, било да се ради о трпезарији или дневној соби, мора да се поклапа, као што би требало да се подудара са изабраном колор шемом. Међутим, постоји разлика: дизајн кухиње и унутрашњост простора за рекреацију су ипак направљени на различите начине.

Шта онда остаје генерално?

 • Род - мора бити исти или врло сличан. Јединство дизајна оставља утисак једног простора. У супротном, просторија ће бити визуелно подељена у зону и собу.
 • Плафон - по правилу, такође се издаје у једном стилу. Али ево опција: ако се ради о строгим стиловима било које оријентације - класичном, техно, хи-тецх или барокном, онда би се дизајн требао тачно подударати. Ако је ово модерна, провансанска или поткровље, плафон може бити различит.
 • Зидови - и овдје све зависи од намјене некадашњег балкона, схеме боја и стила.

Кључ за избор дизајна је да игра улогунев спаце

 • Ако се бивши балкон претворио у удобно мјесто за забаве, тада стилски интеријери бирају живописније боје из палете боја, а број украса се повећава. Зидови су осликани светлије него у кухињи, можете користити модерније декорације - мозаике, тапете.

На пример, ако је кухиња уређена у стилу Провансе, онда на балкону има фалсификованих лампи и штандова, у којима нема места у кухињи, постављено је више цвећа. У класичним стиловима прозори су украшени далеко сјајније него што се очекује у кухињи, а зона из главне просторије може раздвојити ваздушну завјесу, као на сљедећој фотографији.

 • Ако постоји трпезарија, онда се она нужно издваја од лампе - лустера или више уређаја у зависности од стила. Ако је сто или штанд који обавља своју улогу постављен на дну зида, тада скала боја благоваонице мора нужно укључивати главну боју кухињског сета. Боље је задржати један концепт овде.

Ако је стол са столицама потпуно постављен на балкон, онда намјештај може значајно варирати. На пример, ако је ентеријер направљен у хигх-тецх стилу, онда разлике нису дозвољене: сто и столице би такође требало да буду у том стилу. А ако је у скандинавском стилу, онда када је кухиња у рустикалном стилу, трпезаријска група може бити направљена од обојене пластике.

 • У случају када се кухињска опрема дјелимично преноси на балкон,овај део простора је као што се и сматра - као део просторије. Дизајн се одржава у складу са основним.
 • Ако је кухиња у потпуности превезена на балкон, стил може бити било који. У пракси, то је увијек техно, поткровље или конструктивизам, јер у тако малом простору, бујни и свијетли стилови изгледају сувишно и визуално смањују већ ионако сићушну собу. Али скала боја може бити веома светла, али, наравно, унутар палете стилова.

У сваком случају, стил би требао одговарати стилу бивше кухиње или бити близу њега. Дакле, техно и конструктивизам су у потпуности комбиновани са хи-тецх; класик допуњава барок, па скандинавски у принципу не изазива компликације.

Кухиња на лођи је занимљива, али тешка опција имплементације. То може учинити кухињу што је могуће прикладнијом уз правилно планирање, али захтијева напор и велики трошак.