Кухиња-дневни боравак у стилу хигх-тецх (30 фотографија): дизајн собе у стилу "хигх-тецх" у ентеријеру

Комбинација функционалних зона у стамбеним становима и кућама је веома занимљива и практична иновација у планирању простора. Таква решења пружају могућност да се знатно прошири простор чак и малог стана. Комбинација кухиње и дневног боравка, као једна од варијанти комбинације зона, значајно повећава простор кухиње. У овој врсти планирања можете остварити много идеја за лијеп и елегантан дизајн, као и додатно уредити благоваоницу за госте и обитељске ручкове.Зашто су комбиновани?

Главни разлози и претпоставке за комбинацију стамбених и кухињских простора могу бити сљедеће карактеристике стамбеног простора:

 • Мали, недовољан простор за кухињу. Мала кухиња је мање или више удобна за једну особу, али ако породица од неколико људи живи у стану или кући, једноставно се неће окренути у малој соби.

Рушењем једног од зидова и повећањем простора у кухињи, овај проблем нестаје. У дневном боравку кухиња може у потпуности организовати и трпезарију.

 • Велика површина сусједне просторије. Ако постоји мали дневни боравак и кухиња у стану, али сусједна соба има велику површину, одлука може бити помицање зида и смањење простора собе. Соба може примити удобну спаваћу собу. И добили су више простора у кухињи и дневном боравку опремљеном компетентним дизајном. • Повећање површине дневне собе. У малим становимапитање места пријема гостију је веома акутно. Мала просторија често служи власницима спаваће собе и није баш згодно да се пријатељи поведу. А простор хале можда није довољан.

У овом случају, уклањањем зида између суседних соба, можете освојити додатни простор.

За и против

Очигледне предности дневног боравка и кухиње могу се приписати:

 • Утицај визуелног и функционалног повећања простора. Ово се посебно односи на станове малих димензија, где зидови и преграде између просторија изгледају као да се „сломе“ и „краду“ и без тог драгоценог броја слободног простора.


 • Удобније и удобније кориштење два дијела стана. Ако гости дођу код вас или имају породичну вечеру, биће много прикладније послужити јела на столу, чистити посуђе и мијењати јела. На крају крајева, производи и прибор за јело ће бити врло близу. Станодавац не треба да оставља госте да стављају чајник на шпорет или да шире делове колача на тањире.

 • Угодан ентеријер и економија на електричним апаратима и намештају. За комбиновану собу можете изабрати економски тип расвјете, јер у суштини више не морате покривати двије одвојене просторије. У дневној соби, у комбинацији са кухињом, постоји само један ТВ. Правилно одабран намјештај ће такођер уштедјети новац.


 • Удобан и угодан оброк. Када у кухињи има пуно хране, чланови породице морају да остану чврсто за малим столом, или уопште не.ручати и вечерати један по један. Понекад је могућа и незгоднија опција када морате ићи у ходник или спаваћу собу с тањурима. Много је удобније и мирније вечерати заједно за довољно велики стол.

Неки сматрају сљедеће недостатком:

 • Пара од кључања и мириса из процеса кухања одмах постаје редовна дневна соба. Простор може бити загушљив или врућ ако је процес кухања дугачак. Такође, повремено се може повећати влажност, јер је већина процеса гашења или кувања повезана са кључањем течности. Оно што је остало од прашине и других загађења је теже очистити.
 • Ако у стану нема посебних просторија или нису сви чланови породице, комбинација дневне собе са кухињом може касније изазвати психолошку нелагоду. Пошто ова зона постаје уобичајена, она не може бити сама са собом, повући се на посао или читати.


модеран стил

Дизајн високотехнолошког простора је увек веома светао и препознатљив. Настанак овог стила крајем 20. века брзо је стекао своју популарност у области ентеријера различитих типова просторија. Специфичност овог тренда у дизајну је еупатхеисм, храбра комбинација различитих материјала, оригиналних рјешења боја. Карактеристична одлика је и рационално коришћење простора и намештаја.

У стилу "високе технологије" постоји врло мало тривијалности, а објекти су прилично велики, са јасним равним облицима. Да украсим кухињуУ овом стилу углавном се користе материјали као што су пластика различитих боја, стакла и метала. Огледају се или рефлектују површину.

Основна правила и принципи пројектовања хи-тецх кухиње са дневним боравком:

 • Довољно осветљење просторије. У том правцу преовладава светла, детаљна покривеност. Често се користи локална расвета, додатно осветљење намештаја или декоративни елементи. Спектар боја осветљења је неутралан или хладан.

 • Геометријско планирање простора. Директни обриси намештаја, минимум декоративних нефункционалних додатака и детаља.


 • Светле и богате боје. Често постоји контрастна, привлачна комбинација боја и нијанси. Посебно се импресивно користе контрастне комбинације светлих елемената са белом или светлом позадином. Друга могућност дизајна боја је употреба једне боје или 2-3 блиско уграђене у распону нијанси. Радне површине намјештаја нису заузете. Кухињски апарати, производи, средства за чишћење, особне ствари уклањају се на полици, у ивичњацима или затвореним ормарима. • Рационално и практично постављање намештаја и кућних апарата. Овај стил не подноси нагомилавање ствари и намештаја. Простор остаје што је више могуће слободним постављањем само минимално потребних објеката. За дневну собу са кухињом, солидан шанк, фотеље на склапање, уградни кухињски ормарићи који се увлаче добро ће стати.цоунтертопс


Преглед високотехнолошке хи-тецх кухиње у сљедећем видеу.