Котао на пелет: 3 варијанте опреме

Чак иу најтоплијем љету, добар власник треба да се сети тога. Доћи ће хладноћа називиКотао на пелет може се разликовати по дизајну, величини и цијени, али из тог разлога питање правилног гријања стамбеног простора остаје релевантно. Сви желе да његова кућа постане топла и пријатна, али да би преплатили, нема жеље. Проблем је лако решити ако сте у могућности да инсталирате гасни грејач у свом дому. Али шта треба да радите ако немате тако добро као што је гас, а чини се да је електрична енергија превише скупа? Спашавају се котлови на пелет, који постају веома популарни.

Како раде котлови на пелете

Котао на пелет, ова опрема, која ради на посебној врсти чврстог горива - на пелетима. Пелете су грануле, које се израђују методом прешања отпада добијеног током обраде дрвета. Уређај је дизајниран да обезбеди просторију са снабдевањем топлом водом. Доступни су модели који имају различите капацитете од 15 кВ до 100 кВ.

Међу предностима котлова на пелет, треба напоменути ефикасност и ефективност

Постоје 3 варијанте ове опреме:

  • Први је намијењен организацији рада искључиво на пелетима;
  • Други пружа могућност коришћења дрвета или брикета, али само као резерву, јер радови неће трајати дуже од 2-3 сата;
  • Трећи је комбинован и способан да ради не само на пелетима, већ и на дрвету са угљем, јер дизајн укључује неколико комора за сагоревање.

Котловису конструкција од челичног лима. Он укључује неколико механизама одједном, на пример, котао са специјалним горионицима на пелет, транспортер који ће гранулатима убацивати у комору за сагоревање и резервоар за складиштење горива.

Рад је следећи:

  1. Пелети који се стављају у резервоар са вијком шаљу се у пећ. Тамо гори.
  2. Топлота настала изгарањем загрева носач топлоте. Он га затим носи у соби која се грије.

У основи, сви уређаји су опремљени аутоматском контролом типа, стварају регулацију горива и одржавају температуру коју је одредила расхладна течност. Операција је врло једноставна. Грануле у лонцу се стављају једном на 3 до 14 дана. Зависи од тога у којој се количини налази у контејнеру. Поред тога, котао захтева редовно чишћење канала и чишћење кутије за пепео. Живот ове инсталације варира од 10 до 50 година, у зависности од класе.

Котлови на пелетима су бољи од других

Они који су већ успели да купе и користе такав котао, додељују велики број његових позитивних страна током рада.

Пре коришћења котла на пелете, пажљиво прочитајте упутства

Једна од главних предности су следеће:

  1. Економична потрошња горива. Како дрво у прешаном облику гори без остатака, проток није велики. Тачну цифру је тешко рећи, јер зависи од састава и квалитетаматеријал Али ако узмете просечну цифру, онда ће пелети ићи неколико пута мање од уобичајеног огревног дрвета.
  2. Независност од електричне енергије. Већина котлова који су на тржишту зависе од доступности електричне енергије, модернији модели укључују електричне уређаје.
  3. Економски. Трошак такве опреме је мањи него код аналога који раде на гасу или електричној енергији. Поред тога, гориво је једнако јефтино гориво од угља, гаса или огревног дрвета.
  4. Једноставан за употребу.

Поред ових предности, може се чак рећи да је њихов рад еколошки прихватљив и да не утиче на животну средину. Избор котлова за гориво постепено нестаје у прошлости. Котларница, чији је принцип у гранулама, нова је ријеч у модерним кућним економијама. Таква одлука вам омогућава да изаберете котао на чврсто гориво на гранулираном гориву, односно пелете и да не бринете о кућним стварима.

Најбољи аутоматски котлови могу помоћи у одабиру видео курсева. На пример, котао на пелете "Елепхант", који је унапредио опрему и ради на пелетима, неће вас оставити равнодушним, сво његово достојанство може се наћи и код видео прегледа.

Вијак за пелет - шта је то

Ови котлови могу бити опремљени крутим или флексибилним вијцима. Крути су једноставни у дизајну и приступачни. Способан је да без кварова снабдева горивом у комору за сагоревање и има једноставан, али поуздан носач, који гарантује дуготрајност делова. Говорећи о недостацима ригидне сорте, можемо рећи да је главна ствар њихова ограниченостдужина Она не прелази 2 метра, иначе уређај може самљети пиљевину. Осим тога, не можете променити локацију левка, јер је чврсто причвршћен за горионик. Простор у овој варијанти се не користи рационално.

Како би се ријешио овај проблем, многи се прибјегавају уградњи додатног вијка, који ће се морати повезати методом спајања електричних мотора.

Систем који спречава појаву "обрнутог пламена" може укључивати употребу апарата за гашење пожара или друге ваздушне коморе, што у великој мери отежава читаву структуру.

Ако је потребно, вијак за пелет може да се замени новим

.

Сви ови недостаци нису присутни у вијку флексибилног типа. Може омогућити да се резервоар инсталира са свим параметрима, а растојање између њих може бити и до 12 м. Упркос сложености, може да се носи са било којом геометријом. Највећи недостатак овог дизајна је сложеност инсталације.

Уређај за котао на пелете: горионик за ретортер

Да бисте направили грешку приликом куповине, морате обратити пажњу на неке факторе. У неким ситуацијама утичу на ефикасност котла.

Савремене продајне тачке нуде котлови са неколико типова горионика. На пример, горионик ретортног типа шаље свој пламен горе. Није јако осјетљив на пожар и не захтијева употребу висококвалитетних пелета, јер могу радити на нискоквалитетним горивима.

Приликом куповине, имајте на уму да горионик реторти може брзо да се зачепљује, а његово чишћење ће битичесто троше.

Ако се уређај не сервисира на вријеме, гријач ће престати радити. Међутим, упркос тешкоћама, стручњаци препоручују управо бакљу.

Котлови за грејање на пелетима: пројектовање измењивача топлоте

Постоји неколико измењивача топлоте специјално пројектованих за котао на пелет. Могу бити вертикалне, хоризонталне, равне или цевасте, са великим или малим бројем окрета, вртлога за издувне гасове. Све ово се назива турбулатори. Дакле, инсталација може бити без њих.

Приликом избора котла на пелет, треба узети у обзир величину просторије и квалитет њене топлотне изолације

.

Експерти верују да ће најефикаснији модели бити они који укључују турбулатор и постоји неколико потеза, најмање 3.

Уређаји овог типа дизајнирани су да смање температуру од индекса од 900 степени до броја 110.

У овом случају, може се рећи да вертикални тип конструкције троши највећи део енергије на грејање носача топлоте. Слично томе, вертикалне структуре компликују таложење пепела, и почиње да се спушта кроз гравитацију.

Још један важан елемент при одабиру котла је његов бренд. Боље је дати предност оним компанијама које неће сумњати у њихову производњу, а котлови се често користе већ неколико година у региону где купац живи. Ако одлучите да купите један од нових модела, онда ризикујете да имате проблема, па се обавезно обратите консултантурасположивост резервних материјала на лагеру. Ваш котао мора бити сигуран да добије гаранцију и да има цертификат од сервисног центра.

Принцип рада котла на пелет (видео)

Котлови који раде на пелетима постају све популарнији и популарнији, чак ни у зависности од хладне сезоне. Стручњаци кажу да имају велику будућност. Пошто нису склони бризи, резултат њиховог рада је еколошки прихватљив, онда представљају озбиљну конкуренцију са другим уређајима. Правилно коришћење таквог објекта омогућиће не само уштеду, већ и добијање поузданог, практичног система за грејање.