Коришћење течног отпада и методе њиховог пречишћавања

Прогресивни развој градова и индустрије захтева изградњу и побољшање канализационих и канализационих система.

Канализација је елемент комуникације, без којега ни један цивилизовани град неће моћи да се носи данас. У канализационом канализационом муљу константно се формира у процесу виталне активности становништва.

Овај талог је прилично отровна супстанца и спада у класу ИВ опасности , стога је обавезно одлагање отпадних вода и одлагање отпадних вода, које затим падају у море или воду. С временом у канализацији почињу да се појављују хемијске реакције које доводе до стварања штетних елемената као што су сумпор диоксид, метан, амонијак, као и патогени и паразити, због чега је неопходно очистити канализацију.

Процес испумпавања течног отпада из канализације, њихово санитарно чишћење и накнадно одлагање назива се асхенизација. Извоз и одлагање течних отпадака обављају специјализоване компаније које пружају помоћне услуге и имају одговарајућу лиценцу.Од 1. јула 2015. године лиценцирање је предмет активности прикупљања и транспорта опасног отпада И-ИВ класе.

Законодавство

Треба напоменути да према Федералном закону бр. 89 постоји разлика између услова складиштења и акумулације.

  • Акумулација отпада је складиште које није дуже од 6 мјесеци.
  • Складиштење отпада је складиште које не прелази 11 мјесеци.

Објекти за складиштење и одлагање отпада обавезно се склапајуГРОО у складу са савезним законом бр. 89, забрањено је складиштење отпада на објектима који нису укључени у ГРОРО.

Систем чишћења и транспорта текућег кућног отпада подлијеже темељном санитарном надзору. На крају крајева, накупљање нечистоћа може довести до репродукције разних инсеката и пацова, разводних инфекција, које затим могу продријети у резервоаре или подземне воде. Стога је прелиминарно чишћење и транспорт течног кућног отпада тако важно.

Прочишћавање отпадних вода се врши уз помоћ великих постројења за пречишћавање отпадних вода. Они омогућавају да хемијски састав воде буде релативно чист, уз помоћ савремене технологије и на тај начин штити водна тијела и ријеке од еколошке катастрофе. Смеће се може очистити одбраном и напрезањем, узимајући у обзир усклађеност са свим еколошким нормама.

методе пречишћавања

Обично се у третману користе две методе третмана:

механичка метода

Ово је примарни третман, током којег се посебна опрема у облику решетке уклања из канализације свих великих смећа више од 10 милиметара. Ово смеће се затим пумпа и утискује у брикете, а сва влага, која се истискује из ње, враћа се у канализацију.

После одвајања великих остатака од воде, песак се издваја, након чега се вода усмерава у примарни таложник. Вода брани у посебном базену око 2 - 2,5 сата. У овој фази се на посебној машини сакупљају различите слузи и масти, крећући се у круг, а на дну се таложи тешки талог, а затим сакупља стругачу метанском лиму Тешки преципитат је органска материја из које се биогас може накнадно произвести у анаеробним реакторима.

биолошки метод

Отпадне воде из примарног резервоара спајају се у аеротанке ради даље обраде активним муљем. То је већ биолошки метод прочишћавања и неопходно је да одржи прописане животне услове организама који се хране органским једињењима и тако очисте воду.

Аеро услови, тј. Снабдевање кисеоником, нужно захтевају одржавање њихових виталних функција, за које су ваздушне цеви са компримованим ваздухом инсталиране у аеротанкама. У последњој фази, одводи се у секундарни резервоар, где се из њега издваја активни муљ. После чишћења, вода одлази у аератор, где је засићена кисеоником и испушта се у резервоаре или реке.

Не постоје само градска, већ и локална постројења за пречишћавање отпадних вода, као што су септичке јаме, које се користе за пуњење, а које захтијевају транспорт до мјеста прочишћавања. Ови уређаји дјелују као постројења за чишћење и периодично се пуне седиментима муља и дна који се морају испумпати.

Уклањање текућег отпада из домаћинстава из септичких јама треба да се спроводи систематски, најмање једном месечно.

Обично се локална постројења за пречишћавање отпадних вода инсталирају у случају немогућности прикључења на централни канализациони систем, често у приватном сектору. Пражњење текућег отпада из септичких јама врши се уз помоћ машина за прање вакуумских машина.

Транспорт и складиштење течностикућни отпад се врши у каљужним бачвама и цистернама на пољима асенизације или на дренажним станицама на колекторима канализационе мреже, посебно пројектованим за пријем и складиштење течног отпада.

Пумпање и транспорт течног кућног отпада врши се у случају незгода на споју канализационих комуникација и шаље у складиште у посебне резервоаре. Одлагање отпадних вода обављају комунална предузећа. Уклањање течног отпада након елиминисања последица несреће врши се у градском колектору за одводњавање или на пољима асимилације.

Захваљујући пумпању и накнадном транспорту текућег кућног отпада, могуће је искључити људски контакт са токсичним супстанцама насталим током распадања органске материје.