Коришћење смећа за домаћинство у Русији: проблем и методе

Коришћење смећа је озбиљан проблем који погађа не само Русију. Смеће је корисно, оно које се може користити више пута, али ми ретко мислимо да ствар коју смо бацили може наћи други живот. У ствари, захваљујући постројењима за прераду отпада, ово се дешава, а ми смо у свакодневном животу окружени стварима које су некада биле исто смеће.

Смеће које се може поново користити:

 • Отпадни папир: разне врсте папира и картона.
 • Стаклене боце и стаклене чаше.
 • Алуминијумске лименке.
 • Текстил и одјећа.
 • Различити типови пластике, сваки контејнер има ознаку рециклирања, кроз коју можете сазнати од чега је направљен.

Чак се и отпад од хране може рециклирати у компост за производњу ђубрива у приградским подручјима.

Проблем рециклирања и рециклирања

До недавно се ликвидација отпада из домаћинстава широм свијета одвијала на два начина:

 • сагоревање у специјалним пећима или отвореним депонијама
 • сахрањивање у гробљу

Код прве опције постоји додатно загађење ваздуха продуктима сагоревања, ау другом - загађење подземних вода, слијегање тла, као и интензивно стварање метана, који може експлодирати при најмањем искри. Дакле, пожари на депонијама су веома честа појава.

Покушаји да се радикално ријеши проблем одлагања отпада из домаћинстава већ у Јапану, као и на Западу, са високо развијеном индустријом.Они практикујувисокотехнолошке линије за сортирање у фабрикама и имплементирају одвојено сакупљање у различитим контејнерима. На пример, у Шведској, Холандији и Белгији, ниво обраде је већ преко 60%. У Русији решење проблема обраде изгледа потпуно другачије, најгоре.

Главне методе за одлагање отпада из домаћинстава

Коришћење отпадака из домаћинства врши се према различитим методама. Постоји неколико начина за одлагање чврстог отпада. Различити начини збрињавања кућног смећа погодни су за различите врсте отпада и различите количине.

Тренутно се активно користе следеће методе:

 1. Покопавање смећа. Ова метода остаје најтраженија. Смеће се одводи на депоније на којима се сортира (ако то раније није учињено). Савремене депоније за складиштење чврстог отпада опремљене су посебним системима за пречишћавање воде и зрака, како би се избјегло загађење околиша. Главни проблем одлагања депонија на депонијама је убрзана акумулација смећа.
 2. Компостирање. Овај метод се заснива на биодеградацији неких материјала. Погодан за рециклажу било ког безбедног отпада биолошког порекла. Практично не штети околини. Упркос многим предностима, компостирање није постало распрострањено у Русији.
 3. Термичка обрада. Сматра се најперспективнијом методом. Омогућава пријем рециклираних материјала, који су такође предмет даљег одлагања. Главна потешкоћа је због потребе за почетним улагањима.
 4. Обрада плазме. Цонтемпораривисокотехнолошки метод који вам омогућава да примате гас при обради чврстог отпада са довољном количином органских састојака.

Светска пракса рециклирања је комбиновање свих ових метода, у зависности од врсте смећа и индустријских и прерађивачких објеката у земљи.

Ниво одлагања смећа у Русији

У Русији је проблем одлагања смећа веома акутан. Пре свега, ради се о кућном смећу, јер се индустријски отпад мора користити у складу са законом који је утврђен и њихово уништавање се контролише.Људи чак и не мисле да количина бацаног отпада достиже показатељ од 400 килограма за једну годину по особи, коју је дало Министарство природних ресурса Русије.У будућности, ови отпади се превозе у одвоз смећа, ау неким случајевима и на постројења за прераду отпада која се баве сортирањем и прерадом.

Коришћење отпада у Русији је веома акутан проблем, чије је рјешење могуће само уз правилан приступ.Према статистикама, 40% свих смећа је вриједна секундарна сировина која се може рециклирати у други производ. На жалост, само 7-8% укупног отпада долази на биљке, а све остале количине се одводе на депоније, а затим закопавају или спаљују.

Не постоје фабрике у Русији које би извршиле цијели циклус прераде смећа, од сакупљања, сортирања до крајњих производа. Сакупљање и рециклажа отпада је веома профитабилан посао, а данас је потражња за материјалима који се могу рециклирати прилично висока. То је и посао са ниским ризиком, тарифе за депонијеприлично стабилна и расте сваке године.

Методе рециклирања смећа у Русији су врло оскудне, састоје се од стискања и пакирања отпада на депонијама за чврсти отпад. Ово је најјефтинији начин. У Европи, због високих еколошких захтева, смештање чврстог отпада на депоније је најнеповољнији и најскупљи начин одлагања отпада.

Нажалост, одлагање отпада у Русији још није развијено, као што је то случај у Европи, а еколошки захтјеви су нам лакши, као и контрола над поштовањем ових захтјева. Развој индустрије је немогућ без укључивања јавних и приватних фондова. Промене у законодавству могу имати позитиван ефекат на промену ове ситуације.

Начини решавања проблема

Препрека у рјешавању таквог проблема је кориштење менталитета наших људи. Експерименти спроведени по питању увођења система за одвојено сакупљање отпада су пропали. Овај систем одвојеног прикупљања треба систематски практиковати годинама како би се постигли одређени позитивни резултати.

Чак ни изрицање новчаних казни за прекршаје није имало одговарајућег учинка, будући да није било могуће пратити све прекршиоце. Решење за ову ситуацију може бити секундарна рециклажа. Да би се то постигло, неопходно је побољшати прикупљање и сортирање отпада, као и подстицати стварање организација које покрећу ову, развојну варијанту пословања.

Дио домаћег органског отпада рециклира се компостирањем. Они касније служе као ђубриво или извор енергије. Када се спаљује отпад треба користитипосебну опрему која ће дјеловати као филтер и контролирати загађење зрака. У Русији постоје топлотне тачке које ће обезбедити енергију из отпада.

Главни фактор у постизању 100% одлагања смећа је стварање маркетиншког тржишта за прераду производа. Да бисте то урадили, морате превазићи психолошки фактор, особа мора научити да користи и купује ствари које су настале рециклирањем отпада.