Кондензациони бојлер 10 литара испод судопера: цене, карактеристике, преглед модела

Врућа вода, необично довољно, потребна је и зими и љети. Нажалост, комуналне услуге имају другачије мишљење, а љети је заустављено снабдијевање топлом водом. Да би се обезбедиле најмање минималне потребе домаћинства, препоручује се куповина 10 литарског гријача воде испод судопера. Такође, произвођачи нуде и минијатурне котлове на 5 и 15 литара. Спојите га на мрежу и цијев неће бити превише тешкоћа, а док ће кухиња увијек бити топла вода.

Да бисте изабрали праву јединицу, потребно је разумети како она функционише, која је количина боље и на шта треба обратити пажњу приликом куповине.

Уређај

Структура акумулационог бојлера од 10 литара испод судопера практично се не разликује од стандардних котлова 80 и 100 литара, осим запремине резервоара. За загревање воде одговара цевни електрични грејач (ТЕН), термостат је подешен да подеси температуру грејања. Време да се достигне температура датог максимума зависи од снаге Тене. И очување топлоте зависи од квалитета топлотне изолације.

Савет! Што је изолација резервоара дебља, то боље и дуже задржава температуру воде, што може уштедјети на гријању.

Постоје и разлике у моделима повезивања. Ознака "О" означава могућност уградње испод судопере, "У", односно, испод судопера, где грејач обезбеђује горњу везу са доводом воде. У већини случајева бојлер за судопер је дизајниран само за једну тачку повезивања, само неки моделиможе се повезати са два места за унос воде. У овом случају, трошак потоњег је значајно већи од просјека.

Строго је забрањено мијењати дозвољено мјесто за прикључење, окретати се за уградњу вертикално хоризонталног модела или обрнуто. Повезивање се врши искључиво према упутствима произвођача.

Уградња котла је око трећине трошкова, што укључује славину, резбарију, продужни кабел.

Контрола температуре се може вршити механички - помоћу дугмета регулатора или на електронској плочи дисплеја. Прва опција је много поузданија, али јефтинија.

Није вредно уштеде на сигурности. Из приказаних модела потребно је изабрати ону у којој произвођач обезбеђује максималну заштиту - искључење у недостатку воде, заштиту од флуктуација напона у мрежи, итд.

карактеристике рада

Приликом куповине уређаја прво треба обратити пажњу на његову јачину. Као што је наведено у продавницама и сервисним центрима, основни захтјев за рад бојлера испод судопера од 15 литара је његов недостатак ефикасности. Многи су изнервирани чињеницом да такав уређај не може пружити пуну купку топле воде, или се барем туширати на једну особу. Ови уређаји су дизајнирани искључиво за малу количину потрошње воде - кухињу, машину за прање итд. Ако су потребне велике количине воде, изаберите моделе од 50 до 100 литара - то ће бити довољно за четворочлану породицу.

Термички релеј најчешће не ради. На другом мјесту, ломљење Тене - начин чишћењапотоњи и замена магнезијумске аноде могу се наћи у чланку "Зашто и зашто је потребна магнезијумска анода у бојлеру".

Поправке таквих јединица се не препоручују - у сваком другом случају, то не успева заувек.

Анализа цијена неких модела

Из очигледних разлога, сви траже јефтине, али поуздане котлове. Пожурите да вам се допадне, то се дешава.

 • Лидер продаје већ неколико година је акумулативна запремина бојлера од 10 литара робне марке Тхермек. Цена - 2000 рубаља. Једноставно руковање, варијације У /О конекције, поправљивост и квалитетна услуга.

 • Горење ГТ 10 У /Про коштаће 5000 рубаља. због модернијег дизајна. У линији постоји неколико представника 10-литарских јединица, од којих свака има различиту контролу, присуство екрана итд.
 • Стиебел Елтрон СХУ 10 СЛи - најскупљи котао на руском тржишту, који кошта 14.000 рубаља. за 2. квартал 2016. године. Обезбеђен је заштитни релеј од прегревања и механизам за искључивање у одсуству воде. ТЕН је израђен од бакра, резервоар је израђен од нерђајућег челика.

Преглед популарних брендова

Ради лакшег сналажења, састављамо табелу, у којој бојлер скупља 10 литара испод судопера и изнад њега. Сви су пројектовани за стандардно повезивање на 220В мрежу. Модели две варијанте - равне хоризонталне и традиционалне бурад.

\ т \ т

Заштитни знак

Модел

Цена, руб.

Време загревања, мин

Типконекција

Горење

ГТ 10

4500-5500

14-15

О /У

Стиебел Елтрон

СХ 10 СЛи

14500-16500

О /У, 2-3 тачке уноса воде

Тхермек

Хит 10

28000-4000

15

О /У

Тхермек

Едиссон Лигхт МС 10

3900

10-12

доња облога

Елецтролук

ЕВХ 10 Гение

3700-5000

О /У

\ т

Аристон

ДГИ 10Л ЦФ (СУПЕРЛУКС)

4800

доња облога

Аристон

АБС Схапе 10

5000

30

\ т

О /У

Аристон

ТИ СХАПЕ 10

3700-4500

30

О /У

Аристон

\ т

Облик 10 СТ

3000

30

О /У

АЕГ

ЕВХ 10 мини

800-8900

\ т \ т

О /У, 2-3 точки

Суперлук

НТС 10

3800

\ т

25

О /У

Атлантиц

ОПро Смалл 10

4400

15

О /У

\ т

Тимберк

СВХ МС2 10 Х

2500

\ т

25

доња облога

Тимберк

\ т

СВХ СЕ1 10 ВУ

\ т

3700

\ т

нижа облога

Предности опреме

Само у прошлој години број купљених јединица премашио је стандардне бојлере од 50-100 литара за 30%. Ово је због следећег:

 • значајна разлика у цени - најјефтинији котао коштаће 2000 рубаља, док је висок ПДВ - од 15.000 рубаља;
 • мале димензије, што је посебно релевантно за мале станове, "Хрушчов" и "комналок";
 • је врло једноставна инсталација - не треба вам ништа осим кључа, одвијача и пар усправних кракова у правом смеру;
 • ниска потрошња енергије - рад котла од 50 литара коштаће месец дана на 1241 рубаља, 10 литара - 300 рубаља;
 • не постоји зависност од притиска воде - чак и под ниским притиском у резервоару ће увијек бити вода;
 • може се користити као текућа, али вода ће бити топла, што је такође погодно за прање судова;
 • лака операција са којом се чак и школарац носи;
 • висок степен сигурности кроз посебне механизме.

Које грешке могу бити дозвољене приликом повезивања - видео