Комбинујте алуминијумску и бакарну жицу: једноставно решење

Везе бакарних и алуминијумских проводника

Много се говори о повезаности бакарне и алуминијске жице. Неки кажу да у томе нема ничег ужасног и да дају примере где таква једињења служе деценијама, док други кажу да из праксе знају колико брзо колабирају. Да бисмо веровали и како правилно комбиновати такве жице, говорићемо у нашем чланку.

Зашто се не може спојити бакарна и алуминијска жица

Прије свега, хајде да схватимо зашто је немогуће комбиновати ове жице заједно и оно што је потребно да би таква веза служила много година. Да бисмо то урадили, морат ћемо мало уронити у теорију и бавити се структуром ових метала.

Зашто се не може спојити бакарна и алуминијска жица

Да би разумели како да повежемо бакарну и алуминијумску жицу, хајде да разумемо, и шта је то у таквој комбинацији. Уосталом, постоји неколико теорија о недопустивости такве везе и скоро све имају рационално зрно.


оксидација алуминијума

Као и сваки други метал, бакар и алуминијум се оксидирају под утицајем кисеоника. Као резултат, на њиховој површини се формира оксидни филм. Филм оксида бакра практично не спречава пролаз електричне струје, али оксидни филм од алуминијума има прилично велику отпорност.

Ако се бакарна и алуминијумска жица повеже, онда је не желимо, али метали ће бити у интеракцији. Алуминијум је активнији метал, тако да када се влага, која је у сваком случају присутна у ваздуху, започне процеселектролиза, тј. алуминијумски јони се преносе у бакар.

Као резултат тога, алуминијумски проводник губи своју масу. Ствара празнине и поноре. Они, такође, оксидирају и даље убрзавају процес електролизе. И што је више влаге у споју, брже се одвија тај процес.


Шта је електролиза

Као резултат тога, имамо практично уништен алуминијумски проводник. Његова раскрсница је смањена, и стога се густина струје повећава. Како се густина струје повећава, метал почиње да се загрева и као резултат ће или довести до дестилације алуминијума на месту повезивања, или, у најгорем случају, до пожара.

Како повезати бакарни и алуминијумски проводник

Али бакарна жица може бити повезана са алуминијумом. Да бисте то урадили, између два проводника је довољно да се стави трећи материјал, или потпуно искључи могућност продирања влаге до тачке додира метала.

  • Размотримо обе ове опције.Почнимо са најједноставнијим - да поставимо између проводника трећи метал. Обично се за то бира неактивни метал, тако да више немамо процес електролизе. И наравно, инструкција препоручује употребу мједи за ово.


Спајање бакарног проводника и алуминијума преко челичне подлошке

Фотографија је иста након што је перилица опрана

  • То је због чињенице да овај материјал има прилично добра електрична својства.Хемијски је стабилан и спречава процес електролизе.
  • Некеу ту сврху нуде уобичајени челик или нехрђајући челик.Али то не би требало бити учињено. Чињеница је да ови материјали немају добру проводљивост. Стога, када пролазе кроз њих велике струје, оне ће бити јако загријане. Као резултат тога, можемо поново добити ватру.


подлошке од месинга

Обратите пажњу! Ако се ипак одлучите зауставити на вијчаном споју, умјесто челичне подлошке можете користити месинг. Ако имате метал, можете га сећи својим рукама. Варијанта са челичном подлошком се може користити само у мрежама са веома малим оптерећењем.

  • Друга могућа опција је да се вода искључи из уласка у место везивања метала.Херметичко заптивање ће бити прескупо и није увек поуздана опција. Стога се у већини случајева за то користи посебан пасте као што је видео.


Контакт уље уља

  • Таква паста не само да спречава продирање влаге у контакт, већ и кисеоник. Као резултат тога, алуминијум веома слабо оксидира, јер за формирање оксидног филма потребно је неколико секунди. А због недостатка влаге на месту повезивања не постоји најгори процес за такву везу - електролизу.

Како правилно повезати бакарне и алуминијумске жице

Познавајући разлоге и могућа рјешења овог проблема, може се почети испитивати како правилно комбинирати бакарну и алуминијску жицу. И ево ганеколико сасвим логичних одговора, од којих смо неке већ споменули у горњем дијелу.

Почнимо са питањем подмазивања. Ово може бити технички вазелин, литхол и било које друго мазиво које спречава оксидацију метала и влагу. Али онда се поставља питање даље изолације такве везе. На крају крајева, на подмазивачу је изолациона трака јако лоша, а скупља се може једноставно стиснути.

Обратите пажњу! У сваком случају, спајање је забрањено. А за такве различите метале, увијање се може удвостручити.


Терминали за повезивање жица

Можете повезати бакарну и алуминијумску жицу са разним терминалима. То може бити опруга, вијак или било која друга, само напоменути да алуминиј и бакар не би требали бити суочени.


Врхови од месингане жице

Ако покушавате спојити једноструки алуминијски и вишежилни бакрени вод с вијчаном стезаљком, пожељно је користити посебне месингане врхове. Штавише, треба их користити за оба метала.


Савјети за савијање вијчаног споја

То је због чињенице да се помоћу вијчане стезаљке од алуминија може изгубити дио или чак потпуно огранак. Алуминијумски материјал је прилично мекан и квалитетно уплетени вијак га може у потпуности пренијети.


Савет на бакарној проводници

Код сличних вишеструких бакарних жицаситуацију. Али само у овом случају, када је завртањ завијен, он може да разбије део жице у проводнику. Опет, смањење раскрснице. Стога, ови савјети могу бити одличан лијек за такве инциденте. Нарочито је цена таквих производа пени.


Навлаке за уклањање изолације

Једна од могућих опција за спајање бакарне жице са алуминијумом може бити употреба специјалних заптивних чаура. Сада је на тржишту прилично широко представљена кућишта од месинга. За видљивију демонстрацију, једна ивица има белу боју и другу боју бакра. Посебно су дизајнирани за оматање бакрене и алуминијске жице.


Спајање жица методом лемљења

Алуминијумска и бакарна жица може се повезати и лемљењем. Само у овом случају требат ће вам посебна јуха за алуминиј и висококвалитетни сјај бакарног водича. Иначе, већ ће један бакарни проводник бити довољан да спријечи електролизу.


Заваривање жица

Заваривање таквих једињења се обично не користи због различитих температура топљења метала. И не штити процес електролизе. Зато је боље заборавити на жице за заваривање.

\ т
Утичнице испод вијчаног споја за жице великог пресјека

Пре повезивања алуминијумских и бакарних жица великог дела, боље је да носе специјалне врхове. Они су обучени у штампу иобично имају део са мједеним контактом. То им омогућава да се без икаквих проблема даље комбинују са конвенционалним вијчаним спојем.

закључак

Питање како боље комбиновати бакарну и алуминијумску жицу, не постоји ни један једини одговор. На крају крајева, све зависи од локалних услова и прибора који су вам на располагању. Али у сваком случају, постоји много таквих опција. Није дозвољено да се усмјерава њихово увијање, што је у сваком случају забрањено правилима ПУЕ.