Колико квадрата у кутији ламината (41 слика): како израчунати колико је покривености потребно у просторији, тачне калкулације, колико четворних метара у пакету

Ламинат је последњих година постао алтернативна замена за линолеум. У зависности од класе отпорности на хабање, може се слагати не само у градским апартманима и сеоским кућама, већ иу просторијама дизајнираним у комерцијалне сврхе. Истовремено можете уштедјети много ако сами инсталирате под.

Димензије

Запамтите да су сва мјерења потребна на чистој површини, намјештај мора бити уклоњен из просторије, уклонити сву опрему, спустити тепихе. У идеалном случају треба извршити грубо руковање и уклонити сав отпад. Препоручљиво је да се кошуљица осуши. Пре него што наставимо са прорачунима, треба знати да ламинат може да варира по дужини и ширини. Код различитих произвођача, ови индикатори могу варирати, у просјеку, дужина ламината је 1300 мм, а ширина 185 мм. Ламинат, који имитира паркетну плочу, ширине 90 мм, керамичке плочице 330 мм и дрвене даске дужине 1850 мм. Рад са дугим ламинатом није веома погодан.


Има овај грађевински материјал и дебљину. Најделикатнији су узорци од 6 до 8 мм, а дебели - 12 и 14 мм. У основи, за станове купити ламинат дебљине 8 или 10 милиметара.

Дебљина ламината је одговорна за смањење буке: што је дебљи грађевински материјал, то је мања пропусност. Одговара овом индексу и отпорности на хабање - дебља плоча, што дуже траје. Пре куповине, потребно је да питате продајног саветника о броју квадрата у једном ламинату од шперплоче. Обично даске у кутији држе око десеткомада - то је ако је површина паковања 2 квадрата. метара. Ако се у паковању налази још један број дасака, највероватније је то ламинат који симулира паркет или плочицу.

Специјалисти препоручују куповину великих дасака у простору просторије - дневне собе, хале и хале, а за спаваће собе и мале кухиње потребно је покупити даске мањих величина.


За постављање мале просторије површине 12 квадратних метара. м, у просјеку, морате купити 7 пакета. Али много тога зависи од присуства ниша, перформанси и других нестандардних карактеристика собе.

врсте слагања

Запањујућа чињеница, али уградња ламината за неке људе је бржа од пребројавања потребне количине. Успут, то ће зависити, укључујући и врсте слагања. Постоје укупно четири шеме.

Класична шема

Полагање у овај облик одвија се дуж дужине просторије, од једног зида до другог. Ова метода је најекономичнија, јер је обрезивање у потпуности у пословању. Да би се избегла видљивост зглобова, слагање пода у правцу пада сунчеве светлости.


дијагонални круг

је тешко изводљива метода за почетнике, јер је потребно поставити ламинатну плочу под кутом од 45 ступњева дијагонално. Ова опција је погодна за собе са угаоним вратима, постоји визуелна експанзија просторије. Трошкови ће бити незнатно повећани у односу на први начин. Ради лакшег постављања, требало би почети са полагањем из средине просторије.

Процес инсталације се може убрзати употребомспецијални алат - кружна тестера. Помоћу њега можете изрезати панеле веома брзо и равномерно. Само знајте да морате да сечете са леђа, јер у супротном можете оштетити горњи заштитни слој. Ако на фарми нема кружне тестере, можете користити метални нож. Обична пила на дрвету у овом случају неће помоћи, већ ће чак и нашкодити, остављајући красте и неравне свађе.


Шаховска шема

Идеалан за различите боје ламината, сложен у шаху. Веома јака веза.


Артворк

Изводе га мајстори свог рада, јер слика може бити индивидуална. Прекорачење у овом случају ће бити максимизирано. Као пример можемо приметити полагање "јеле". Трошак ове методе се повећава на 35%. Ламинатна залиха треба да буде једнака 5% за први начин полагања, за други и трећи је 15%.


методе израчунавања

Одмах бих желео да напоменем чињеницу да ће обрезивање бити у сваком случају, јер је величина просторија у свим другачијим, и морају се скратити панели. Да бисте правилно израчунали потребну количину ламината на поду у просторији, прво морате знати подручје собе. За ове потребе потребан вам је ласерски мерни уређај или рутина, пожељно дужине од 5 м. Израчун распореда најбоље илуструје пример. Претпоставимо да је ширина просторије 3 квадратна. м, а по дужини - 6 м2. м. Сећање на школски курс,потребно је ове показатеље међусобно умножити - добићемо 18 квадратних. м.


Ако просторија има нише, избочине и асиметричне зидове, онда израчунати површину по величини просторије неће радити. Потребно је одвојено мјерити површину сваког дијела просторије. Ако постоји ниша, онда се на површину просторије мора додати и нишна површина, израчуната на исти начин, а са избочине, напротив, узети је из укупне површине. Претпоставимо да је дужина нише 50 цм, а ширина 120 цм. Израчунамо квадратуру - она ​​ће бити 0.6 квадратних. м. Сумирајући површину просторије и нише, добијамо укупно 18,6 квадратних метара. м. Ако се одлучите за стандардни ламинат, који има ширину од 18,5 цм и дужину од 126 цм, тада ће површина једне плоче (након множења једног индикатора с другим) - 0,185 к 1,26 - бити 0,2331 ск. м.

Даљње радње се односе на подјелу: простор потребан за подјелу подручја на површину ламелиране плоче. 18,6 /0,3131 = 80 плоча (након заокруживања на већу страну). Знајући колико ламинатних плоча се налази у пакету, можете рачунати колико пакета вам је потребно у просторији. На пример, ако у кутији има десет дасака, онда је потребно купити осам пакета са ламинатом у просторији. Запамтите да са ивице зида треба да се повучете за центиметар, понекад захваљујући томе можете уштедети.

Ова празнина је потребна да би ламинат могао да "дише" током рада. Може се проширити и сузити под утицајем температуре и влаге, ако нема повлачења, под ће "водити".

Израчунати квадратуру пола са асиметричним параметрима неће бититешкоће. Формула за израчунавање ће се подударати са горе наведеним, али само у оним случајевима када су у питању правокутне просторије. Ако је један од зидова дужи, можете га сматрати зидом са нишом, и обрнуто, ако је мање - са пројекцијом. Остаје само да се одузме или одустане. Можете израчунати цијену ламината у том подручју иу нестандардном апартману. Површина округлог простора се израчунава узимајући у обзир полупречник, трокутасту просторију - према формули Герона, и полу-периметар трокута - сумирајући све стране и дијелимо их на два. Запамтите да је држање пода у нестандардној соби без икаквих специфичних вјештина веома тешко: морате се добро знојити, бит ће пуно шкаре, посебно у овалним и округлим собама.

Они који су оставили неколико комада ламинираних плоча из претходног поправка, могу направити визуалну мјеру у просторији у којој су планиране поправке. У ту сврху плоча се слаже дуж дужине и сличне ширине, а резултат се снима. Само имајте на уму резање и исправљање. Задатак можете поједноставити тако што ћете дужину и ширину просторије поделити на одговарајуће вредности ламинатне плоче. Тако ће се препознати број ламела које ће се користити.На интернету се често проналази програм за израчунавање ламината, уз помоћ којег се лако може израчунати количина грађевинског материјала приликом слагања различитих узорака, посебно без уласка у димензије просторије.

За унос података морате знати сљедеће параметре:

 • Простор просторије. Херлако можете израчунати, знајући дужину и ширину просторије.
 • Величина ламинатне плоче. Можете га видети на паковању.
 • Број плоча у пакету. И ова информација је назначена на кутији.
 • Начин слагања. Најједноставнији могу се сматрати дијагоналне и класичне варијанте.

Након уноса свих података у посебне прозоре, калкулатор ће израчунати колико је ламината потребно.

Где се не ставља ламинат?

Најчешће се ламинат не поставља на мјесту гдје је ормар планиран или већ инсталиран. Будући ормар је довољно причвршћен за кравату, због тога неће доћи до деформације пода испод кабинета. Ако просторија већ има уграђен ормар, онда се полагање ламината може направити око њега, не заборављајући на мали размак који се може прекрити лајснама.

Успут, ако постоји потреба да се замени основна плоча, потребно је извршити калкулације. Прво, меримо дужину и ширину просторије, што олакшава израчунавање површине собе. Одузмите од примљене вредности дужину врата, јер на овом месту није инсталирана. Да ли ће бити потребно да се утврде димензије постоља и да се поделе у другу. Не заборавите на залиху, која је једнака 5% и да би се плоча требала причврстити на зид, а не на под.

На пример, узмимо собу која има површину од 20 квадратних метара. м. Странке, респективно, 4 и 5 квадратних. м. Претпоставимо да је дужина врата једнака 1,5 м, а постоље - 2,5 м. Периметар просторије минус отвор ће бити једнак 20 - 1,5 = 18,5 квадратних метара.Додамо пет процената компензационе резерве - 18.5 * 0.05 = 19.425 м. Остаје само да се резултат подели на дужину лајсне -19,425 /2,5 = 8 комада.

Ламинат ниске класе - 21, 22, 23 - не сме се поставити у просторије са високом влажношћу. Ове собе укључују кухиње, купатила и базене.


Запамтите да ламинат ни у ком случају не може бити постављен на грубу површину, јер ће након неколико година спојне браве постати неисправне и ламинат ће се сломити.

Израчун супстрата

Да би се спречио контакт ламината са бетоном, изумљена је облога. Ламинат се лишава влаге, што доводи до вентилације, што ламинат дуго служи. Поред тога, облога служи као материјал за звучну изолацију. Запамтите да облога штити производ од инсеката и глодара, пружа заштиту од хладне базе - бетона, смањује оптерећење везе. У том смислу, без подлоге не може. Али пре него што пожурите у продавницу, морате да покупите подлогу за ваше потребе и просторије. Облога може бити различитих типова. • Из пјенастог полиетилена. Таква облога не истиче посебну снагу, под утицајем гравитације губи свој волумен и слаби. Истовремено се не појављује калуп, отпоран је на влагу, има демократску вриједност и причвршћен је за под помоћу обичне љепљиве траке.
 • Екструдирана полистиренска пена. Може бити у роли или у листовима. Када се додаКомпозиција слоја алуминијумске фолије је погодна за грубу обраду. Има ниску цену и брзо пропада, док инсталација има своје тешкоће.
 • Полиетиленски филм. Као подлога погодна је само амбалажа - са мехурићима ваздуха и дебљином од око 3 мм.
 • Од валовитог картона.
 • Од дрвених влакана. Ово је материјал из еколошки сигурних сировина, док је његова цијена врло висока.
 • Од гуме и битумена. Често се користи за ламинат, постављен у комерцијалним просторијама.
 • Од кортикалног дрвета и гуме са битуменом. Композитну облогу карактеришу све раније изражене предности, има демократску вриједност.


Све подлоге, осим задње сорте, НИСУ сложене, тако да се купују из простора просторије, а за композитне подлоге је потребно додати величину преклопа одозго - то је обично око 20 цм

.

Колико треба залихе?

Неки људи одмах одлазе у продавницу грађевинарства без мјерења да би купили ламинат за поправку. Нажалост, у овом случају постоји велика вјероватноћа да ће се набавити неадекватна количина грађевинског материјала, а након неког времена ће морати поново отићи у трговину, а ако се претпостави да таква колекција и обојеност можда неће бити поново, онда је то додатни губитак новца. Ако купите више, онда ће након поправке бити мало гвоздених кутија, које ће се вјероватно вратити у трговину неће прихватити, а онда опет, новац за вјетар. Због тога је веома важно направити мерењаприје слања у грађевинску радионицу. Али није потребно куповати у близини, мали број дасака треба увијек бити спреман, јер приликом транспорта постоје могући случајеви оштећења ламела. Не заборавите на то када купујете грађевински материјал.


Типс

Приликом полагања ламината треба слушати савјете стручњака. И они препоручују да прије израде калкулација, узмете лист папира формата А4, једноставну оловку и схематски прикажите све изведбе, нише, батерије, цијеви. Морате навести све величине на графикону, то ће бити корисно за исправан израчун. Овај савет ће бити од користи, пре свега, онима чије просторије имају нестандардне форме. Постављањем свих скеина, ниша и преграда, као и њихових величина, на цртежу ће бити могуће јасно видјети и израчунати колико је ламината потребно. Да, прорачуни се лакше израђују и пишу на папиру, него да се ти бројеви чувају у глави.Да би се исправно измерила дужина и ширина просторије, потребно је измерити траку без зидова (могу бити неравномерни), а под, користити ласерски даљиномер. Ламинат би требао одговарати величини собе: ако је мали, онда не морате купити нестандардну плочу. О величинама ламината могу се рећи сликовни цртежи на паковању. Јефтин ламинат има ниску отпорност на хабање, тако да није вредно штедње. У супротном, овај грађевински материјал ће пропасти веома брзо.

Најбоље је имати браву у ламинатној вези, Цлицк. За разлику од Лоцк Лоцк-алако се може поставити чак и од стране особе без одређених вјештина. Овај спој за закључавање је отпорнији на механичка оптерећења. Закључавање се може прекинути чак и током фазе инсталације.


Трошкови ће директно зависити од методе слагања, али новајлија је боље изабрати класичну шему. У њему има врло мало вишкова, и сви они улазе у посао. Приликом куповине материјала за слагање потребно је провјерити пакирање и сам производ за брак. Плоче са чиповима, пукотинама, сломљеним разбијеним бравама, браћа не коштају. Монтирање пода треба бити пажљиво, вјероватноћа лома брава је висока. Ако залиха није при руци, требало би да дође до одласка у грађевинску радњу.


Не треба да одбијете помоћ консултанта за продају: ако му покажете његове израчуне, он ће помоћи да се направи прави избор. Плоче у близини цеви и батерија могу се маскирати помоћу постоља или декоративног прага. Запамтите да за израчунавање трошкова ламината у стандардној соби можете користити онлине калкулатор.

У закључку, желео бих да нагласим чињеницу да модерни ламинат има високу отпорност на хабање, отпорност на влагу и еколошки безбедан. У том смислу, може се закључити у урбаним становима и сеоским кућама, као иу пословним просторијама. Остаје само да се направи правилан обрачун и преузме инсталација пода. И запамтите, не бисте требали избацивати украсне и лијеве ламиниране плоче, можда ће требати поправити ефекте механичких оштећења у будућности.За максималну удобност, потребан материјал треба веровати професионалцу, јер ће узети у обзир све замршености ваше собе, укључујући присуство нишама и избочинама, и уштедјет ћете новац без потребе за додатном куповином.

Како израчунати собу ламината, погледајте сљедећи видео.