Колико исушује пуњење пода: колико времена суши самонивелишући течни под испод плочице

Самонивелишући подови - то није само једноставна, већ и јефтина варијанта поравнања спола. Ова метода постаје све популарнија јер не захтијева пуно времена и физичког напора. Једно од најважнијих питања при употреби подног пода је вријеме сушења. Али то зависи од врсте материјала пода, као и од посебности његовог пуњења.

врсте

Ако одлучите да користите мешавине за самонивелирајуће подове, важну улогу играју колико се оне суше. Треба схватити да једини тачан одговор на ово питање једноставно не постоји, јер индикатори времена зависе од многих фактора.

Веома је важно, на основу чега ће се попунити под, у којим условима се изводе радови на поправци, захваљујући којима су израђене технологије и још много тога.

Данас се могу разликовати сљедеће врсте основа:

 1. На бази епоксида. Основа смеше је епоксидна смола и учвршћивач. Подови из таквог материјала нису само врло издржљиви, већ и пластични.
 2. од полиуретана. Такви подови нису само једноставни за уградњу, већ су и прилично флексибилни. Суштина њихове уградње у прелиминарни прајмер базе и накнадно пуњење вискозне мешавине полиуретана.
 3. Метилни метакрилатни подни облози. Основа ове облоге је употреба метилметакрил смоле. Овај премаз је разноврстан и погодан за употребу у било ком индустријском објекту, чак иу одељцима за замрзавање. Ставите ову врсту пуњењаподови могу бити на минус температури.
 4. Мешавине које садрже цемент. Овај тип подних облога ће бити веома издржљив, али ће се период сушења значајно повећати.


Што се више слојева сипа, дуже ће исушити само-изједначавајућу смјесу. Такође је важна дебљина слоја пуњења. Догађа се да је довољно 1-2 слоја, али је потребно 5-6 слојева. Наравно, ове површине ће се сасвим другачије осушити. Врло често се користе различити адитиви. На пример, због додавања кварцног песка у смешу, време сушења ће се повећати за 8-10 дана.


Влажнија у просторији, у којој се обављају поправке, што дуже осуши под.

Температура је такође важна. Свако одступање од норме већ игра улогу у исушивању. Штовише, чак и техничке спецификације могу трпјети. Зато је важно да просторија има нормалну влажност и, што је најважније, температуру.

Како убрзати процес сушења?

Када је реч о томе колико дуго се суше подови за пуњење, то ће на неки начин убрзати сам процес.

Наравно, ово је стварно, али постоје одређени трикови и трикови који су важни да би се знали пре почетка поправке:

 1. Изједначавамо се. Упркос чињеници да су подне плоче позициониране као самонивелирајуће, оне би ипак требале бити равномјерно распоређене по основи. Употребом игличастог ваљка и посебне дугачке лопатице може се чак и користити степеница за излијевање. На тај начин можете уклонити зрачне мјехуриће.
 2. Ако температура у просторији није нижа од 22 степена и не више од 25, тада ће се попунити под брже осушити.
 3. Ниво влажности, као што смо већ рекли, такође игра велику улогу. Покушајте да је одржавате унутар 60-65%.
 4. Током прва 2 сата након сипања смјесе, потребно је покрити површину филмом како би се избјегло директно излагање ултраљубичастом свјетлу.
 5. Избегавајте пропух и промене температуре у просторији са свежим заливањем. То угрожава не само чињеницу да ће се време сушења повећати, већ и могуће промене у техничким карактеристикама.


Иначе, након пет до шест сати могуће је нанијети заштитни лак, који ће омогућити 12-20 сати ходања по поду. Након 7 дана под је апсолутно погодан за максимално оптерећење, јер се у том тренутку појављује комплетно стврдњавање површине.

Ако је на поду накнадно инсталирана топла вода или електрични под, потребно је чекати најмање 2 тједна након сипања.


Већина подних дасака које се користе за унутрашњи рад су савршено компатибилне са било којом врстом завршног премаза. За вањске радове постоје и друге опције које задовољавају друге захтјеве.

Време сушења је у просеку 12 сати. Ако издржите ово вријеме, можете избјећи промјену изгледа превлаке или било које друге деформације.

Користити такве смеше на било којој температури - ниској или високој. Трошкови су већи због тога.


АкоГоворећи о 3Д подовима, они могу да се стврдну за кратко време. Наравно, важан је број слојева и цртање. Понекад, када се ова врста секса сипа филмом, а онда се период сушења може повећати. Ако користите акрилну боју, она такође продужава време сушења.

Узроци спорог сушења

Ако не избегнете већину типичних грешака при избору смјесе за пуњење, при самом пуњењу процеса и не придржавајте се основних правила, процес сушења може бити веома затегнут.

Пажљиво прочитајте упутства произвођача за смешу коју ћете користити за попуњавање подне површине. Не занемарите стандардне компоненте односа састојака.

Не журите да унапред користите под. То се на крају може показати као веома скупа грешка, све до чињенице да ће све морати поново да учини. Пратите температурне режиме, то је веома важно. Проверите да ли је влага у расутом поду.

Како проверити ниво влаге?

Нека буде врло лако. Постоји посебан уређај за мјерење количине влаге. Наравно, немају сви градитељи такав метар у свом арсеналу. Шта рећи ако радите свој секс са овом врстом рода.

Али чак и код куће, користећи ручне алате, можете сигурно знати да ли је површина пресушила.


Ово можете проверити на два главна начина.

 1. Узмите мали комад филма, око 1 м2, и поставите га набило коју секс секцију. После неког времена, погледајте филм. Ако се на филму појаве капи воде, то значи да влага испарава веома споро. Ако је смјеса замрачена на мјесту инсталације филма, веза није јасно спремна за било какво оптерећење. И само ако се није догодила никаква промјена, можете сигурно користити под.
 2. Улијте топлу воду у карлицу и ставите је на било које погодно место на покривеном поду. Ако је подручје испод карлице постало тамније него свуда, тада је још увијек присутна влага.


Подлога за брзо учвршћивање

Да ли постоји таква мјешавина за масивни под који се суши за 2 сата или је празно обећање произвођача, разумјет ћемо даље.

Заиста постоје специјалне смеше, које се за само 2 сата претварају у супер тврду површину и биће спремне за даљњи рад са њима или на њима.


Наравно, употреба таквих материјала има неколико одређених недостатака:

 • потребно је направити под у кратком времену, обично 20 минута. Веома је погодно ако једна особа помеша мешавину, а друга је расподели;
 • Такав флуидни слој за учвршћивање бистроа може се назвати самонивелирањем. То је, поред тога, потребно је да набавите специјални алат који ће помоћи да се поравна површина.

Не заборавите на игличасти ваљак да уклоните ваздушне мехуриће. Чак и ако је површина већ почела да се стврдњава, а ви сте видели мале грешке у облику неједнакости, али се могу лако уклонити решетком или шмирглом.


Упркос чињеници да напетост потпуно стврдњава након 2 сата, произвођачи препоручују чекање 72 сата прије сљедеће инсталације подних облога. Али увек постоји нешто што треба да се уради у овом тренутку, ако имате поправку.

Дакле, схватили смо како да убрзамо процес сушења пода и колико је важно придржавати се једноставних правила приликом сипања. Наравно, има много нијанси, и они плаше обичну особу, непрофесионалца, који жели да поплави под. Али овај тип поправки се не односи на комплекс, па чак и онај који никада није учинио нешто слично, ће се носити с тим. Најважније је да пратите упутства и неколико савета.

Самонивелирајући под се не сме бити течан да би се брзо осушио. Под плочицом се таква подна облога савршено уклапа.

На крају крајева, чињеница да се течни премаз за под брзо осуши - није најважнија. Много важније - квалитетно обављен посао, те да се техничке карактеристике мјешавине нису промијениле због непоштивања увјета пуњења.

О томе колико је времена потребно за сушење пода, погледајте следећи видео: