Колико често се воде кактуси код куће

Кактус - широко распрострањене домаће биљке, које се одликују необичним обликом и изгледом. Кактуси се односе на сочну породицу. Упркос чињеници да не захтевају посебну негу и да су непретенциозни, треба јасно да знате како да залијете кактус, тако да биљка након тога није умрла. Посебну пажњу заслужују оне копије које су купљене у цвећари. Правилно заливање кактуса је гаранција успешног раста биљака, а за цветне форме - неопходан услов за појаву пупољака. У почетку кактуарија у вези са тим постоји много питања. Најчешћи од ових - колико често треба да се вода кактуса, и што воде да воде кактуси како би се осигурало њихов пуни развој и дуговјечност. У овом чланку ће се размотрити карактеристике и правила за наводњавање кућних кактуса.

Како напојити кактус

Поред учесталости, морате знати и за друге карактеристике залијевања кактуса:

  1. Користите воду за наводњавање са температуром од 36-40 ° Ц.
  2. Вода из славине мора бити заштићена најмање 24 сата или проћи кроз филтер. У идеалном случају, користите одмрзавање или кишницу.
  3. За обављање наводњавања са врха или дна, сваки цвјећар одлучује појединачно. Учините то онако како вам је згодније, присјећајући се особина сваке методе (наводњавање одозго је практичније, али храњиве твари се брже испиру из тла, а залијевање кроз плитицу осигурава да вода доспије до коријена кактуса).
  4. Вишак воде је штетнији за сукуленте него његов недостатак.
  5. ЦветањеПо правилу, кактус треба залијевати док се земља суши.
  6. Заливање се може обавити ујутро или увече, али ни у ком случају није врућ дан, посебно за биљке које се налазе на свјетлу.

Колико често требате залијевати кактусе код куће

Огромна већина кактуса је заливена само током вегетације. Већина врста - крајем прољећа - почетком љета и крајем љета - почетком јесени. Овдје је вриједно укратко описати сезонски циклус већине кактуса у еуропским колекцијама. У зимском периоду - период одмора, од средине пролећа - почетка вегетације, у другој половини љета - кратког љетног одмора и новог периода вегетације у касно љето - рану јесен. Али постоје групе кактуса и других сукулената (првенствено аисоне), у којима су животни циклуси фундаментално различити, и то треба узети у обзир приликом бриге о њима.

Чак и знајући како правилно залити кактус, имајте на уму да се цвјетање многих сукулената не подудара са периодом раста! И ево проблема: Пољаци или НЕ цвате у периоду одмора, на пример, зими, биљка. Приликом његовог рјешавања, мора се узети у обзир низ околности. Одрасла биљка може нормално цветати без наводњавања. Али на сунчан дан, када се температура значајно повећава, може се полирати. Млада или ослабљена копија силе за цвјетање без наводњавања можда није довољна. Поузданије је ставити га на топлије и светлије мјесто (на примјер, у топлину), а затим залијевати. Или да прихватите да ће цвеће морати да се диви следећемгодина Са самопоуздањем је могуће да се у периоду одмора калеми биљке, а од залијевања "тешких" или рањивих паметније се суздрже.

Али чак и током вегетације, кактус се пажљиво залијева. Основни принцип - боље је зајебати него прејести. У хладном времену од сира, наводњавање је непотребно, чак и ако је земљана кома потпуно сува (изузев - саднице и биљке су укорењене). У сувом, топлом времену, земљана мешавина треба да буде стално влажна, али стагнација воде у лонцу или палети не може бити дозвољена. (Близу оптималног наводњавања кап по кап, али је технички компликовано, посебно у собним условима.)

Заливање кактуса у зависности од његове локације

Такође, много зависи од места где је ваш кактус и од материјала из којег је направљен лонац. Ако је прозор оријентиран према југу или истоку, сунчана и топла вода би требала бити чешћа ако је прозор засјењен или оријентиран на сјевер или запад - рјеђе. Ако кактус расте у керамичкој посуди, онда се чешће залива, у пластици - рјеђе. Млади, брзо растући кактуси такође захтевају чешће наводњавање у односу на одрасле. Током периода одмора, када кактус не расте, они се веома пажљиво заливају, или уопште не залијевају.

Заливање кактуса током цветања

Многи узгајивачи цвијећа не знају како правилно залијевати Зеилман кактус током цватње и не залијепе га, тако да правите много грешака. Чак иу фази полагања пупољака, брига о биљци постаје што је више могуће опрезна, како би се спријечило прекрцавање тла. После свегаКао резултат, цвет ће разваљати своје цвеће или их претворити у додатке. Због тога се стање тла не би требало мијењати. У већини случајева, пупољци и процеси се формирају са сенке. Забрањено је окретати лонац, преуредити биљку с пупољцима, иначе цвјетање неће доћи.

У току цветања, биљка је у фази зимске хибернације, а након завршетка овог процеса почиње период активног раста. Након цветања цвијећа, често се залијевају, јер цвјетање захтијева много напора од издуженог кактуса. И ако сукуленти не помогну, неће имати довољно снаге у том периоду, биће јако болестан. У неким случајевима цвијет се распршује, али је пожељно провести овај поступак након цватње.

Због хладних капљица воде, кактус испушта пупољке. Чак и топла, собна вода, која пролази кроз спреј, постаје хладна. Овај аспект треба узети у обзир приликом збрињавања цвјетног кактуса. На крају цветања уклањају се сви листопадни цвјетови, али ако је потребно узгајати сјемење, онда сухо цвијет оставља. Пошто су цветне латице биљака доста меснате, лако могу да загризу и заразе цео кактус. Дакле, цвету је потребна стална контрола. Напуштене сорте великих кактуса након цватње захтијевају замјену тла и лонца, тако да се одмах пресађују.

То је основно правило, занемарено од кактуса почетника. Нажалост, са свим последицама.

Наводњавање кактуса приликом трансплантације

Прво заливање (ако нијезиму), да би се вежбао дан после три, неопходно је да се осигура да оштећени корени током трансплантације не труну. Прво заливање кактуса се врши врућом водом, али умјерено, а не дренажном водом, и само још више дана до пет пута. Кактусу треба времена, како би "осетили" воду и потиснули апсорбујуће корене.

То је када је нормална трансплантација када је кактус здрав. Ако је током трансплантације уклоњено много корена или ако су на њима откривени знаци гљивичних лезија, прво наводњавање треба одложити за најмање 7 до 10 дана. За то време пар пута се може посути топлом водом. Кактуси трансплантирани зими се уопште не залијевају, већ се држе 3 до 5 дана у топлом, а затим враћају на зиму. Када се држи на правилном, топлом прагу, кактус, чак и зими, морат ће мало полирати, да се не би превише завршио. Током пролећних и летњих трансплантација, не стављајте кактус одмах на сунце и на топлоту, на пример на сунчану лођу, где температура може да се попне на 40 степени. То ће довести до тешких опекотина и успорити живот, млади, мали кактуси у таквим условима могу једноставно нестати. Зато је боље да га држите у хладу пре првог заливања и почетка раста кактуса. Чињеница да је кактус почео да се утврђује није тешко, приметно се згушњава, нестаје и наборима, врх ће имати живљу боју.

Велике грешке у наводњавању кактуса

Међу грешкама које су извршене приликом наводњавања кактуса, најчешће су следеће:

  • често наводњавање, без тласпособност да се спусти до дна;
  • недовољна количина воде, ако се залијевање одвија у малим дозама, коријени немају времена да добију потребну количину воде;
  • употреба тврде воде;
  • залијевање зимовањем у хладној соби биљака, што доводи до труљења коријена.