Колико је живе у термометру за медицинску употребу и колико је то опасно

Колико живе у термометру? Питање које се јавља код особе која користи овај уређај.

Најчешће коришћене ствари које користимо у нашим животима су озбиљна опасност у случају оштећења. Један од ових уређаја је и обичан термометар, који користимо за мерење температуре код болести. Као што знате, у термометру најчешће се налази жива. А чињеница да овај метал може проузроковати озбиљна оштећења здравља, позната је свима од детињства. И мада жива у термометру није превише, у случају оштећења она треба одмах да делује.

Објект

Колико метала се налази на поду када је термометар покварен?

Стандардни термометар руске производње садржи 1 грам. Постоје термометри који садрже од 1,5 до 2. Изгледа да је бројка мала. Али таква количина метала може отровати 6 хиљада кубних метара ваздуха.

Принцип живиног термометра заснива се на јединственим својствима метала: када се загрева текућа жива, колона се пење.Предност живиног термометра у практично савршеној прецизности - до 0,01 степени.Али увек постоји ризик од оштећења уређаја, у којем случају опасне паре живе у ваздуху постају претња здрављу за све чланове породице.

Стога је европска медицинска заједница 2007. године била свјесна опасности од живе у термометрима, преферирајући поуздане електронске. У нашој земљи, однос према термометру је конзервативнији. Електронски уређаји нерадо се ослањају на традиционалну и уобичајену методумерење температуре.

Колико дуго траје пара

Да би се разумело колико се жива испарава, довољно је знати температуру његовог топљења. То је - 38 степени. Зато овај метал има течни облик. Са таквим параметрима, брзина испаравања је запањујуће велика. Уља у ватри ће повисити високу температуру у соби или загрејаним подовима.

Са сталним дејством паре код људи почиње хронична интоксикација. Развија болести коже, стоматитис, тешке главобоље, поремећаје процеса гастроинтестиналног тракта, депресију. Ако не предузмете ништа, људи почињу да муче грчеве и дрхтаве удове, и на крају све завршава са најјачим оштећењем нервног система.

Стога, у случају излијевања метала, они дјелују брзо: организују сигурно брање, заустављају се, пролазе хемијску обраду.

Мјере штете

Ако разбијете термометар, немојте превише паничарити: количина живе у термометру је релативно мала, тако да може изазвати тренутно снажно тровање. Али! Као што је већ поменуто, брзина је изузетно висока. Морате да сакупите све капи до оне што је пре могуће.

 • Могуће је брзо уклонити живу уз поштовање свих мјера предострожности.
 • Отворите прозоре, пустите свјежи зрак у собу. Али немојте га правити у нацртима.
 • Ограничите број људи који улазе у просторију како би избјегли ширење течног метала у стан. На вратима нанесите крпу натопљену у слабом раствору мангана.
 • Погледајте све површине где годможе да падне кап. Боље врхунац лампа, тако да ће приметити и ситне честице. Све ствари које су погодиле метал након својој колекцији треба уклонити у пластичну кесу и да собу.
 • Чисте капи и крхотине термометар, потребно је само гумене рукавице. Прикупити погодна, на пример, стакленку са пластичним поклопцем. Лакши за коришћење медицинску крушке, дебели папир.
 • уклањање свих живом површину коју треба обрадити са раствором калијум перманганата или лек садржи хлор. Посебна пажња је посвећена свим пукотине у поду и лајсни.

Чишћење сломљено термометар може потрајати неколико сати.Сваких 15 минута морате да напустите просторију на свеж ваздух.метално кућиште се излучује преко бубрега, тако да након прикупљања обраду метала и треба пуно пије.

временске

тачно колико пребродио метал, тешко. Стопа биће одређен сљедећим факторима:

 • Температура у просторији.
 • Обим загађења.
 • Присуство хемијских третмана.

случајевима када је неозбиљан однос према брокен термометар година људи пати од умора. Међутим, чак и без знања о узроцима лошег здравственог стања.

Баците идеју да користи вакуум за прикупљање отпад, и капи. Када користите повратак уређаја, а с обзиром колико жива испарава брзо, ово "чишћење" само горе.

Други разлог: ваздух са пролази живе паре крозУређај се формира на детаљима амалгама. Као резултат, усисивач постаје извор експанзије паре у ваздуху. Једном на депонији, он ће почети да активно загађује околину.

Где сакупити прикупљени метал

Коришћење прикупљене живе у стамбеној згради требало би да се спроведе са великим опрезом. Пре свега, важно је запамтити:

 • Немојте бацати живу у ВЦ шкољку или судопер. Метал ће се држати цеви, а парови ће вас отровати и ваше комшије.
 • Исто тако, не бацајте живу у канте за смеће или канте за смеће.

Да бисте се заштитили, контактирајте Министарство за ванредне ситуације у вашем граду. У неким градовима постоје посебна мјеста за рециклажу гдје се прикупља жива. У неким случајевима, запослени у Министарству за ванредне ситуације сами преузимају метале, шаљући их специјалистима ради правилне употребе. Осим тога, ако је потребно, могу задржати живу у стану како би процијенили степен чишћења собе.

Специалист хелп

Постоје специјализоване бригаде које се баве демеркуризацијом - то јест, професионално уклањају контаминацију живом. Када стигну на градилиште, задржаће се, пажљиво и брзо уклонити све капи и проћи хемијску обраду.

Осим тога, жива из термометра може се појавити у пукотинама на поду, гдје их је готово немогуће самостално добити. Представници бригаде имају посебан алат: посебно снажан магнет који вам омогућава да очистите пукотине и пукотине, као и тепихе. Истина, у потоњем случају, боље је да не остављате тепих у соби, јер никоне гарантује 100% прочишћавање пилота.

Користећи живин термометар, увек морате бити веома опрезни. Сви чланови породице, посебно деца, треба да знају за то. Ако се то и даље десило, а термометар се срушио, разбацујући сјајне перле по соби, немојте паничити. Пратећи правила, стан можете потпуно очистити од штетних испарења.