Колико је жива из термометра опасна за особу: штета за организам

Шта је опасна жива из термометра за особу?

Меркур - метал, на овај или онај начин познат човеку. Неко је у интеракцији са Меркуром током њихове активности, други само користе живин термометар, али апсолутно свако мора да зна каква је опасна жива из термометра за човека.

Према статистикама, више од половине случајева тровања живиним сировинама довело је до немара односа људи према термометру. Због специфичности употребе термометра, по правилу се ломи у становима иу другим стамбеним просторијама, што представља смртну претњу становницима.

На собној температури, метал је мала кугла боје метала. Пре него што одговоримо на питање колико је жива опасна од сломљеног термометра, треба напоменути да пријетња није у самој супстанци, већ у паровима. Почињу да се формирају на собној температури, трујући сваког ко је пао у зону пораза.

Врсте тровања и њихови симптоми

Ризик од метала је на првом месту, али главна ствар је да пара паре улази у тело неприметно, јер нема никаквог укуса. У термометру не садржи толико, али чак и ова количина може у суштини повриједити, ако се брзо и исправно не ријеши.

Тровање металом је подељено на класе сложености за 3 случаја:

 1. Хронично. Дјеловање живе из термометра се само касније манифестује, узрокујући здравствене проблеме. Посебно постоји значајан ризик од хипертензије, туберкулозе и атеросклерозе. Важно јенешто што је могуће неколико година након контакта. Одредити хронично тровање може бити на карактеристичном тремору руку, усана, стопала, прстију. Иритирана особа, апатија, осјећа се болесно и жали се на главобоље, умор.
 2. Схарп. Појављују се након озбиљних несрећа које се дешавају у предузећима. Признајте да ова фаза може бити повраћање, крварење и тумори гуме, кратак дах. Следеће може бити ћелавост, упала плућа, губитак вида, а понекад чак и парализа. Жива у овој количини је посебно опасна, јер тровање такве силе изазива неколико дана смрти, у одсуству терапије.
 3. Лагана или кућна, која обично укључује тровање храном.

Лако тровање се најчешће јавља у око 65% случајева. Испоставило се да су практично непосредне, ако металне честице уђу у једњак и мало удаљеније када продру кроз респираторни тракт. Посебно, ту је цијаноза, мучнина, кратак дах. Када се открију такви симптоми, треба предузети одређени број мера и хитно их треба хитно решити. Дакле, када продирате у стомак, морате изазвати повраћање. Највећа опасност је жива пара за оне који су најмање заштићени - дјеца и труднице. Тело је ослабљено и веома осетљиво на спољашње окружење, тако да треба бити опрезан.

Опасност - сломљени термометар

Не знају сви колико је опасан термометар. Неки људи се не журе да побиједе аларм, а њихови антиподи, напротив, врло су озбиљни у вези са подизањемметалне кугле које излазе из термометра. Доктори су склони да подрже потоње, јер је врло лако отровати штетне парове - овај метал почиње да их распоређује већ на +18 степени, а то је иста стандардна собна температура!

Посебну пажњу треба обратити на живу у присуству дјеце у дневној соби. Најосетљивији су на излагање штетним металима, јер мало тело једноставно не може одолети отрову. У овом случају, препоручује се да се ослободе свих живиних термометара и купи модерни електронски термометри.

У ствари, у свакодневним ситуацијама опасност није само жива у термометру. Сада су врло уобичајене и штеде енергију, као и флуоресцентне лампе. Садржај у таквим сијалицама овог метала је једнак десетинама милилитара, док је у термометру само 2 грама.

Негативан утицај на тело

Метал негативно утиче на следеће виталне органе:

 • бубрега
 • лака
 • гастроинтестиналног тракта
 • јетре
 • Нервни систем

Гутање гутањем кроз плућа (парове) карактерише низ симптома:

 • раздражљивост
 • Поремећаји спавања
 • мучнина
 • умор
 • апатија
 • инвалидност

Горе наведени симптоми су генерализовани. Тело сваке особе је јединствено. Могу се појавити неки знаци, а други не. Важно је запамтити да ако је пронађено најмање 2-3 симптома, хитно идите у најближу болницуда идентификује узроке.

Повреде респираторних органа, ово је опасан сломљени термометар, посебно ако је жива откривена касно, а затим угрожава хронично тровање. Стога, у сваком појединачном случају, озбиљност симптома зависи од тога колико дуго особа инхалира испаравање. Уосталом, до 80% овог метала се не изводи, остајући у телу. Посебно је опасно ако су живине куглице неправилно уклоњене и уваљане у пукотине, остајући тамо. Што је већа површина живе, то је већи интензитет испаравања.

Дакле, горе наведено је већ речено о утицају живе на људски организам од домаћег термометра, садржи до 2 грама живе, а удисање таквог броја пара је довољно за развој смртног исхода. Чак и 0,001 мг /м3 може изазвати развој тешких хроничних болести. Ако би се жива скупљала лоше, онда би се симптоми својствени хроничном тровању појавили за неколико мјесеци.

Важно је напоменути да сам метал не носи никакву опасност, ау старим данима они су се чак и третирали. Штета због живе је управо у његовој пари коју излучује, као и другим врстама живиних једињења (на пример, соли). Али у телу ће се акумулирати озбиљна концентрација испарења само ако се константно налазе у ваздуху најмање неколико месеци. У сваком случају, морате бити опрезни да не разбијете термометар, али ако је сломљен, онда је боље да се жива одмах одложи, како се рођаци и сами не би изложили опасности од тровања.