Коаксијални димњак: 4 погодности

Коаксијални димњак је компактан по величини и по ниској цијени.У дрвеној згради, већина аутономних система гријања, који се састоје од мноштва елемената, постају све чешћи. Њихов састав може варирати у зависности од тога који је носач топлоте изабран или како ће се загрејати. Важно је напоменути да без обзира на материјал који се користи у пећи, у котлу треба бити присутан систем димњака, односно димњак. Дизајн може имати различите конфигурације, карактеристике, па чак и техничке спецификације, али међу многим траженим препознатим коаксијалним димњацима.

Предности коаксијалне цеви

Коаксијална цев за гасни котао није само производ већ конструкција са много предности, због чега је постала тако популарна. Високу ефикасност обезбеђује одличан загрејан ваздух.

Карактеристичне компактне димензије, будући да није инсталирана 2 велике цијеви, већ једна.

Коаксијални димњак има дуг радни век и одличан изглед

Инсталација додатне вентилације није потребна у цеви. Екологија је изузетно важна за особу, јер је често могуће пронаћи тешке и јефтине материјале који могу загријавати токсичне твари.

предности:

 1. Оптимална цена производа.
 2. Могуће је ријешити проблем формирања кондензата у димњаку, јер то једноставно неће бити.
 3. Смањује потрошњу горива за купање.
 4. БДимњак долази у хладном ваздуху, што спречава прегревање димњака када котао ради.

Уређај као што је вертикални коаксијални отвор за дим користи се за систем грејања у коме је уграђен гасни котао, са затвореном комором за сагоревање. Уређај за директно грејање може бити у облику гасног котла, конвектора или радијатора. Инсталација двокружног коаксијалног димњака треба да се изведе што је више могуће, тако да се не крши принцип рада. Свака контура је одговорна за свој специфични задатак. Први је потребан за уклањање продуката сагоревања из шупљине ложишта у котлу. Други је намењен за улаз ваздуха у шупљину пећи, који обезбеђује ефикасно сагоревање.

Управо у циљу одличне вуче и равномјерног сагоријевања плина, у котлу са затвореном комором за сагоријевање потребно је уградити коаксијални димњак чија дужина према правилима не прелази 2 м. сагоревање из ложишта.

Димњак димњака: захтјеви за инсталацију

Да би се уградио котао у коме је комора за сагоревање затворена, треба инсталирати независни систем грејања, који се може користити за индивидуалну изградњу, као иу стамбеној згради или индустријским просторијама. Ако се донесе одлука да се инсталира коаксијални димњак, онда ће бити потребно придржавати се одређених правила и захтева, тако да се уређај изводи правилно и без грешака.

Лако се изводи коаксијална инсталација димњака, тако да се чак и особа без искуства може носити с њом

захтеви:

 1. Максимална дужина коаксијалног димњака мора бити 2 м, али није ријетко потребно продужити удаљеност, ако је инсталација типа Феролли под. У овом случају користе се коаксијални димњаци дужине 4-5 м.
 2. Цев се мора уклонити само хоризонталном методом кроз зид поред којег је плински котао. Дужина овог подручја ископа је 90-100 цм
 3. Ако постоји потреба за уградњом принудне потисне силе, треба одабрати вентилатор, у ком случају нећете морати инсталирати вертикални дио система.
 4. Екстрактор или испуст се налази на надморској висини од 2 м од нивоа тла, али котао мора бити најмање 1,5 м
 5. Мјесто гдје ће се отворити димњак мора бити близу зида, на удаљености од 50 цм од прозора.

Категорично је да није пожељно инсталирати коаксијални димњак испод отвора прозора, али ако нема друге опције, онда мора постојати размак од 1 м.

Коаксијалне функције котла

Коаксијални котао, као и сви други, ради на загревању просторије, али зашто се тако зове? Коаксијални котлови добили су своје име инсталирањем коаксијалних димњака.

Такав димњак испуњава функције:

 • Изводи се изгарање производа;
 • Дизајн димњакаврло једноставно;
 • Посебност је уградња цијеви у цијеви.

Коаксијални котао се не разликује од других типова

Унутрашња шупљина је одговорна за уклањање дима. У уређај за сагоревање се такође доводи ваздух или, другим речима, узима се ваздушна маса. Због зрака, котао ради на вањској страни шупљине.

Фазе уградње коаксијалног димњака

Димњак за коаксијални котао мора бити инсталиран, у складу са овом одредбом, као стандардна СНИП, пажљиво осмишљена, квалитетна и исправна. Коаксијални димњак се разликује од вертикалног и традиционалног аранжмана по томе што није тешко инсталирати, нити ће захтијевати бројне посебне вјештине или обуку, неопходно је да се слиједе упуте тако да технологија монтаже није нарушена. Само на овај начин можете бити сигурни да овај производ ради исправно и категорички искључује продор дима унутар просторије.

 1. Повезивање у првој фази је припрема простора за будућу котловницу. Стубне котлове треба инсталирати на степеницама, а зид монтирати на површину вањског зида.
 2. Отвори на димњаку треба да буду означени на површини истог зида, у близини које ће бити постављен котао, али само на висини од 1,5 м.
 3. Потребна вам је посебна инсталацијаспојни елемент, којим ће се извршити уградња котла и димњака. Сваки окрет и спој цеви су осигурани посебном стезаљком за причвршћивање.

Строго је забрањено инсталирати коаксијални димњак користећи љепљиву траку или бртвило. Рупа у зиду зида мора бити постављена посебном негоривом топлотном изолацијом.

Коаксијални димњак захтева малу рупу у зиду

Ако је у котлу уграђена присилна вентилација, потребно је само инсталирати хоризонтални димњак.

Ако требате направити окрет у цијеви, можете користити посебно окретно кољено, с максимално 2 круга на 1 димњак. Монтажа цевовода на површину зида врши се помоћу конзола, тако да су оне нужно присутне на сваком споју. На крају коаксијалног димњака није пожељно инсталирати додатне елементе као што су кишобран, дефлектор и други.

Максимална дужина коаксијалног димњака за гасни котао и достојанство цеви за уклањање дима

У зависности од модела коаксијалног котла, одабире се дужина димњака, али је могуће проширити, ако је дозвољено према техничким карактеристикама. Просјечна дужина може бити 3 м. Димњак коаксијалног типа има одређене предности, због чега се његова популарност повећава готово свакодневно.

Предности су:

 • Лака и монтажна брзина;
 • Могућност коришћења производа за било коју опрему за грејање;
 • Одлична гравитација, под условом да се инсталација врши правилно и строго према технологији;
 • Способност коришћења уређаја за стамбену зграду.

Не стављајте превише димњака преко зида

Нажалост, постоје недостаци таквих производа, али на позадини многих предности, они понекад иду у позадину. За извођење инсталације потребно је координирати активности са санитарним и епидемиолошким надзором. Приликом рада на димњаку, забрањено је испуштање токсичног кондензата, што је забрањено сипање у земљу, а представља директно загађење животне средине. Одлагање кондензата треба обавити на посебном мјесту. Ако је дизајн таквог двоканалног типа постављен у кућу са много станова, онда можда и огорчење становника. Ако не постоји одговарајућа дозвола организације, потребно је не само уклонити инсталацију, већ и платити казну. Без обзира на то како је кондензат изолован, он ће бити превелик, а минимални поремећај технологије монтаже ће довести до многих проблема.

Шта је коаксијални димњак (видео)

Коаксијални димњак је одлична опција за уградњу цеви на гасни котао, као и код других зграда, има много позитивних страна и дуг животни век. Најважније је купити висококвалитетну опрему и правилно монтирати.

Примери коаксијалног димњака (фото)

)