Коју страну изолације ставити баријеру за испаравање?

Загријавање куће може се обавити кориштењем различитих материјала, али нужно уз поштовање технологија, у сваком од којих је важно мјесто за заштиту од паре, без којих се дјелотворност топлинске изолације практично смањује на нулу.

Зашто је потребно поставити парну баријеру

Ако је температура околног ваздуха увек непромењена током године и није се мењала из дана у дан и ноћу, потреба за таквим технолошким процесом би потпуно нестала, јер не би дошло до кондензације на површинама грађевинских објеката. Материјали за заштиту од паре спречавају продор влаге у кондензат у структуру изолације и даље у зидове, преклапања, елементе греде дрва, што увелико продужава трајање њиховог рада, а не само. Чак и метални производи зграде знатно трпе од кондензације влаге, која пада под његовим утицајем слој хрђе, који постепено смањује својства конструкција да издрже оптерећење.

Ако се у процесу изолације користе различите врсте минералне вуне, влага која је ушла у њих је у стању да смањи карактеристике топлотне изолације изолације. Ово посебно важи за шљаку и остакљење. Камени типови минералних гријача нису толико изложени влази, али се дуго не препоручују за контакт с њом.

Запрљани грејач више не може да одржава своја својства, што доводи до претјеране потрошње енергије кроз коју се кућа загрева. У собама као резултат пада температуреплијесан, гљивица се појављује на структурним елементима зграде, зрак постаје влажан и опасан за здравље живих. Систем грубог крова брзо долази у непогодност као резултат уништавања дрвета и захтијева велике поправке.
Међутим, када провођење топлотне изолације функционира самостално, не знају сви на коју страну ставити баријеру за пару и који материјал је боље одабрати. О овом и другим моментима који се односе на топлотну изолацију и дискутоваће се у наставку.

Класификација парних баријера

Производи дизајнирани да испуне функцију очувања грађевинских и других структура од утјецаја влаге су подијељени у неколико параметара:

 • функционалност;
 • образац;
 • материјал за производњу;
 • начин монтаже.

функција парне бране

Према овом индикатору, материјали за баријере паре обављају следеће функције:

Универзални производи штите елементе зграда и објеката од утицаја влаге свих врста - земљишта, седимента, кондензата.

Материјали са специјалним премазом, заједно са заштитом структурних елемената од влаге, могу истовремено рефлектовати топлотне флуксеве из затворених конструкција, чиме се одржава топлота у кући. И не пуштајте струје хладног ваздуха у зграде.

Производи са ефектом парења не дају кондензациону влагу способност да се насути на загревање материјала, уклањајући га изван граница изолованих конструкција.

Облик и материјали

Материјали за парне бране,су направљени у следећим облицима:

 • лист;
 • ролна;
 • течност.

Као парне баријере, могу се користити листови сухозида, дрвених струготина или производа од дрвених влакана. Слична парна брана се поставља у посебно монтирану структуру оквира, направљену од дрвених греда или металних профила. Причврстите слова помоћу вијака. Обавезно заптивање спојева. Код уградње парне бране испод подне облоге могуће је користити материјал за облагање, који се реже на плоче и монтира без преклопа, везати. Шавови са овом методом се причвршћују траком или посебним љепљивим тракама.

У облику ваљака производи се већина материјала за заштиту од паре. то је:

 • Полиетиленске и полипропиленске фолије са комбинованом функционалношћу - заштита од ветра и влаге, хидро и парна заштита:
 • Материјали на нафтно-битуменској основи - рубероид, пергамент, тол.

 • Мембране од нетканог платна, тзв. Дифузне или "прозрачне", способне да пропуштају ваздух, али задржавају влагу. Ово одржава висок степен парне баријере, без присуства ефекта стаклене баште. За разлику од свих других врста филмских материјала, полагање дифузних филмова се врши без стварања простора за вентилацију између материјала који загрева слој и заштитне паре.

Заузврат, мембране за парне бране се производе у неколико облика:

 1. са перфорираном површином:
 2. порозан;
 3. двослојни;
 4. три слоја

Перфорирани материјал је израђен од ојачаног филма или у комбинацији са нетканим материјалом. Површина таквих производа има мале рупе, које могу проћи влагу. Користи се углавном за направу за парну бране, која није изолована са заштитним структурним елементима зграде.

Мембрана са присуством пора у свом саставу садржи велики број ваздушних празнина између влакана материјала. Таква структура не дозвољава да се материјал користи у условима велике прашњавости околног ваздуха, јер прашина зачепљује поре, што смањује степен пропусности паре мембране.

Трослојни материјал, познат као супердифузиона мембрана, настаје спајањем неколико различитих слојева филма или нетканих тканина, у којима нема знакова или пора.

Материјал не пролази ни прашину ни воду, обавља функцију заштите од вјетра. Управо та својства заслужују сличну мембрану.

Двослојна заштита од паре је поједностављена верзија трослојног материјала. Изузеће од састава једног слоја значајно слаби механичку чврстоћу и смањује поузданост такве мембране.

У течном облику, парна брана се изводи помоћу разних отопина направљених на бази битумена, течне гуме, лакова и китова, који се стављају у четку, ваљак или прскају посебним уређајима преко топлинске изолације. Сличан тип баријере за пару може проћи кроз пару, али задржава влагу.

Како изоловати парну баријеру

Зависно од употријебљеног материјала иОзнака конструктивног елемента, технологија слагања парне бране може бити различита.

Како причврстити парну баријеру на зид

Ако се за дифузијске мембране користи двослојна или трослојна или фолијска изолација, прво је потребно одредити вањску и вањску страну материјала.


Често се проблеми јављају након завршетка изолације зидова, када мајстор не зна коју страну да стави парну баријеру. У случају наношења фолија са странама различите текстуре, грејач се ставља на страну, грубо на додир. Пјенасти материјал треба да лежи у унутрашњости просторије, али уз обавезно формирање ваздушног слоја између фолије и завршне површине зидова. Да би се то постигло, преко парне бране, постављају се протуструја која су опремљена завршном обрадом зидова.

Мембрана се поставља на површину зидова вертикалним тракама за везивање на мјесту сусједних трака у вриједности од 10 цм, а истовремено се спојеви морају лијепити посебном љепљивом траком или метализираном љепљивом траком. Када се мембрана положи директно на зид од цигле или бетона, треба да буде добро причвршћена за лепак да би се створила апсолутна непропусност премаза. За причвршћивање дрвета на пару могу бити галванизовани чавли или грађевински кламерица.


Изолација спољних зидова објекта врши се полагањем парне изолације на гријачу. У пресјеку, изолирани зид је вишеслојна "пита" која се састоји од елемената оквира (дрвеног или металног), који је приложенминерална вуна или плоче од пјенастог полистирена. Након тога се постављају непропусне фолије, које чувају шине за контра решетке. И завршни слој такве "пите" је завршна обрада зидова - облога (метални или винилни) облоге, керамичких плочица и још много тога. Између папроизолиатиеј и завршни материјал треба да остане ваздушни зазор, због чега влага кондензата неће продрети у структуру грејача, нити ће прескочити или испарити.

Понекад, директно на зидове, пре постављања грејача се ставља фолија отпорна на ветар која штити зидове од влаге кондензације.

Инсталација изолације од паре током изолације крова

Из просторије поткровља направљена је изолација крова. Поставите парну баријеру на грејач са глатком страном. Сам филм се причвршћује за елементе система кровног носача помоћу кламерице тако да не долази до њеног повлачења. Повезивање одвојених трака парне бране, које је затворено преклопом величине 10-15 цм у хоризонталним или вертикалним редовима, врши се траком и двостраном љепљивом траком. У овом случају, двострана трака се користи за заптивање трака са стране крова и једнострана љепљива трака са тавана.

Парне изолационе прегаче морају бити постављене око свих конструкција које пролазе кроз кров (пећи и камени димњаци, вентилациона окна, мансардни прозори или фењери).

Правилно слагање парне бране на дрвеном поду

Парна брана, ако је двостранафилм, који се шири дуж грубог пода са глатком страном надоле. Поврх тога, топлотна изолација се разлаже, која се затвара другим слојем баријерног материјала и пуни чистим подом.


Фолијски филм је наслаган сјајном страном према горе, тј. У просторију. Изузетак је парна брана Исоспан, која је постављена глатком страном према горе, грубом до гријача.

Исправније је прво проучити упутства произвођача, а тек тада започети распоред парне бране. Сви типови производа за заштиту од паре се причвршћују на зид помоћу траке за пригушивање. Ваздушни размак између парне бране и пода се може уредити, али можете прескочити ову фазу. Не постоји јединствено мишљење о овом питању.

Конструкција бетонског пода са парном баријером

Технологија бетонских подова се донекле разликује од дрвета, јер се парна изолација на земљишту не разграђује. Боље је користити хидроизолацију, како би се спречила влага бетонске конструкције са влажношћу земљишта. У ту сврху користе се материјали на бази битумена - неколико слојева рубероида, који су повезани истом врстом мастикса. Бетонска конструкција је изолована плочама од пјенастог полистирена, које су прекривене парном баријером, а затим ојачане металном мрежом. Након тога, напуните цементно-песковитим малтером. У таквој "пити" могуће је заменити парне бране мембранама једноставним полиетиленским филмом, али треба их изабрати у дебљини од 200 микрона тако да се не ломи под тежином бетона или цементарешење

Основна тачка чланка

Употреба материјала за заштиту од паре у изолацији зграда и објеката помаже да се знатно продужи вијек трајања грађевинских конструкција. Ако је процес слагања парне бране направљен према технологији, када се материјал постави на десну страну изолације, можете очекивати добар ефект од изолације. Разноврсност материјала за заштиту од паре понекад збуњује домаће раднике, у овом случају је потребно пажљиво прочитати упутства произвођача.