Који су захтјеви за ожичење у дрвеној кући

Извођење електричних инсталација у дрвеној кући

Ако погледате статистику пожара у нашој земљи, онда је питање како правилно извршити ожичење у дрвеној кући врло релевантно. Уосталом, већина пожара у дрвеним кућама је због кратког споја, а ако желите да заштитите свој дом од таквих, онда је потребно посветити највећу пажњу питањима струје.

Снабдевање електричном енергијом у кући

Ваше предузеће за снабдевање електричном енергијом је одговорно за прикључење куће на електричну мрежу. Након упаривања свих потребних папира, они морају да инсталирају мерач и да га повежу са напајањем.
За то им је потребна флексибилна жица у изолацији. А како би се избјегли проблеми у будућности, препоручујемо да провјерите да изолација на овој жици није оштећена.
Бројач је обично инсталиран на улици. Уређај се обично налази унутар куће.
За његово спајање, потребно је да пробијемо рупу у зиду куће, ау складу са тачком 2.1.38 "Правила за инсталацију електричних инсталација" (ПУЕ), да је са свих страна заштитимо од неинфлираног материјала. Обично се за то користи челична цев са даљњим пламеном.
Сам увод, према 2.1.79 ПУЕ, треба да се налази на надморској висини од најмање 2, 75 метара од површине земље. У том случају, удаљеност од изолатора или жица до потпорног дијела крова мора бити најмање 200 мм.
Једнако је важно предвидјети, а правила су прописана, немогућаакумулација воде у цеви, као и њено продирање у кућу кроз улазе напајања.

Инсталација разводне табле

Унутрашње ожичење у дрвеној кући почиње са разводном таблом. Треба га инсталирати на сувом, непоплавом месту.
У овом случају, правила ПУЕ регулишу да се место постављања ваше централе не може налазити у купатилу, тушу или купатилу.
Сам штит мора бити изведен на неинфицираној основи и затворен кључем. На тржишту ћете наћи многе такве кутије испод разводне табле најразличитијих величина.


Дистрибутион боард

\ т

Обратите пажњу! У радијусу од пола метра од постројења, нема опреме за грејање, нема водовода или канализационог система или система за снабдевање гасом, а вентилациони канали у овој просторији неће имати огранке.

Ожичење у дрвеној кући

Ожичење ожичења на скривени начин

Да бисте направили ожичење у дрвеној кући властитим рукама, можете отворити и сакрити пут. Скривена метода, која се практично свуда користи у цигленим и бетонским зградама, у случају дрвених кућа није толико популарна.
Уосталом, мало је компликованије провести га, и што је најважније, питање цијене је много веће. У овој листи моћи ћете да видите опције полагања ожичења на скривени начин у складу са правилима ПУЕ, уз услове заштите од пожара.
Дакле:

  • Ако користимо обичну жицу у љусци запаљивог материјала (не огртач отпоран на ватру), онда га треба поставити на подлогу од негоривих материјала. У будућности, жица треба да буде ожбукана континуираним слојем дебљине не мање од 1 цм
  • .
  • Ако користите обичну жицу у љусци материјала за тешке услове (ватроотпорни валовити), тада ћете имати довољно да положите жицу дуж цијеле дужине ватроотпорног материјала.
  • Ако користите жицу у љусци од незапаљивог материјала (метална ребра), онда можете жицу директно уметнути у грађевинске елементе.
  • У кутијама од незапаљивих материјала (челичне кутије) могуће је применити чак и жице без додатне заштите директно на елементе конструкције.
  • Када се користе кутије од тешких материјала (пластичне кутије), могу се користити све жице, али испод кутије треба бити заптивка од ватросталног материјала, а сама кутија мора бити обојена слојем дебљине не мање од 1 цм


На слици је приказан пример постављања ожичења у металном оклопном вратилу

Обратите пажњу! Да све металне кутије и ланци оклопа у које се полаже жица треба да буду додатно уземљени кроз пролаз жице.

Треба посебно напоменути да подлога негоривог материјала мора да се протеже изван граница кутије или друге љуске најмање 1 цм са обе стране. И гипсање укључује присуство слоја ватросталног слоја на свим странама жице у дебљини не мањој од 1 цм

Ожичење отвореног ожичења

Како правилно поставити жице у дрвеној кући? На једноставнији начин, овај метод се користи нешто чешће. Прво, много је једноставније технички имплементирати, а друго, потребно је много мање потрошног материјала.
На недостатке истог може се приписати само не тако атрактиван изглед таквих порука. Али са уравнотеженим приступом и применом дизајнерских решења, можете успешно сакрити све инжењерске комуникације.
Испод су дозвољене ПУЕ методе за правилно спровођење ожичења у дрвеној кући на отворен начин:

  • Незаштићене жице или жице у пламену морају бити смјештене на посебним ваљцима или изолаторима ватросталног материјала. Поред тога, дуж дужине проводљивости жице треба направити облогу ватросталног материјала.
  • Жице и каблови у неизолованој или тешкој оплати могу се поставити директно на грађевинске елементе.
  • Приликом полагања у цеви или ватросталне кутије може се користити жица без додатне љуске.

Обратите пажњу! Употреба металних цеви за постављање ожичења у мокрим и влажним подручјима није дозвољена. Поред тога, заптивка у цевима мора бити изведена тако да се спречи могућност накупљања влаге у цевима.

винтаге ожичење

\ т

Ретро или тзв. Винтаге ожичење у дрвеној кући у посљедње вријеме све више добивапопуларност Али, као што видимо из горње листе, она не испуњава захтјеве заштите од пожара.
У том смислу, данас користимо декоративно ожичење које производе многе компаније како у нашој земљи тако иу иностранству. Његова инсталација је једноставна и са напајањем нема никакве везе са тим. Стога у овом чланку нећемо га детаљно разматрати.

Оплемењивање спољних електричних инсталација

Спољно постављање у дрвену кућу такође мора бити у складу са одређеним правилима и прописима. Пре свега, ово је растојање од земље до жице. Требало би бити најмање 2,75 метара.
Ако ова жица није напајање зграде, онда се не би требала приближавати зиду на удаљености мањој од 50 цм. Осим балкона и прозора, жица се не би требала приближавати ближе од 1,5 метара.


Напајање куће

Пре него што изведете ожичење у дрвеној кући спољашњег типа помоћу металног омотача, морате претпоставити да не постоји могућност уношења и накупљања влаге у њему.
У ту сврху користи се посебна заптивка. Међутим, кабловски сноп који користи метални омотач у тлу је генерално недопустив.

Опште препоруке за постављање инсталација у дрвеној кући

Прије извођења инсталација у дрвеној кући, треба размислити не само о локацији свих расвјетних уређаја и локацији кућанских апарата, већ и за израчун укупне снаге инсталиране у различитим кутовимаопрема за кућу. Уосталом, најпаметнији и прорачунати пројекат је главна гаранција успјеха и сигурности.
Посебну пажњу треба посветити системима уземљења. Раније је у изградњи кућа ова важна компонента електричне мреже често занемарена због мале количине електричне опреме.
Сада, када произвођачи штеде на свему, а количина електричне опреме у кући је веома висока, системи на земљи треба да посвете највећу пажњу.

закључци

Знајући како правилно ожичити дрвену кућу, не само да осигуравате високу поузданост снабдијевања електричном енергијом у вашем дому, већ и елиминирате могућност пожара у вашем дому због кратког споја. Поред тога, наш једноставан водич за инсталацију ожичења ће вам омогућити да избегнете казне од услуга заштите од пожара и да искључите могућност струјног удара од стране вас и чланова ваше породице.