Који систем грејања је ефикаснији: једноцевна или двоцевна?

Власници приватних домова често се суочавају с избором о томе који тип гријања куће ће дати предност. Постоје само два типа система грејања који се традиционално користе у свакодневном животу: једноцевна и двоцевна. Сваки тип има и предности и недостатке. Разлика између ова два система је различит начин испоруке расхладног средства до уређаја за грејање. Каква је структура грејања за сопствени дом боље, једноцевна или дводелна - да директно изаберете власника куће, узимајући у обзир сопствене потребе домаћинства, предвиђену грејну површину и доступност финансија.

У првој верзији, топлота у кући се протеже преко једне цеви, стално загревајући сваку просторију у кући. У другом случају, комплекс је опремљен са двије цијеви. Један је директан довод расхладне течности на радијаторе грејања. Друга цијев служи за одвод натопљене текућине натраг у котао за даљње гријање. Правилна процена сопствених финансијских могућности, тачан прорачун оптималних параметара расхладне течности у сваком појединачном случају, помоћи ће не само да се одреди тип система грејања, већ и компетентно изврши инсталација грејања.

Разумети и разумети шта је најбоље за вас, једноцевни или двоцевни систем грејања, само након пажљивог проучавања техничких нијанси.

Једноцевни систем грејања. опште идеје

Једноцевни систем грејања може да ради и са пумпом и са природном циркулацијом расхладне течности. С обзиром на други тип, треба незнатно игнорисати постојеће законе физике.Заснован је на принципу ширења течности током грејања. Котао за грејање током рада загрева носач топлоте, који се, због разлике у температури и створеном притиску, диже узводно до највише точке система. Кретање расхладне течности према горе врши се у једној цеви и допире до експанзионе посуде. Акумулирајући ту, топла вода већ на силазној цијеви испуњава све узастопно повезане батерије.

У складу с тим, прве тачке за пренос топлоте у тачки прикључења ће добити максималну топлоту, док ће у даљим радијаторима већ бити делимично отивша течност.

За велике, вишекатне зграде таква схема је изузетно неефикасна, иако по цијени инсталације и одржавања, једноцевни систем изгледа привлачно. За приватне једноетажне куће, стамбене зграде у два спрата, сличан принцип дистрибуције топлоте је прихватљив. Грејање станова са једноцевним кругом у једнокатници је веома ефикасно. На малој површини грејања, температура у радијаторима је скоро иста. Употреба пумпе у проширеним системима такође има позитиван ефекат на равномерну дистрибуцију топлоте.

Квалитет грејања и трошкови инсталације у овом случају могу зависити од врсте прикључка. Дијагонални прикључак радијатора даје већу топлотну снагу, али се мање користи, с обзиром на већи број цијеви потребних за спајање свих уређаја за гријање у стамбени простор.


Дијаграм са доњим прикључком радијатораизгледа мање економично с обзиром на мање материјалне трошкове. Са естетске тачке гледишта, ова врста везе изгледа боље.

Предности једноцевног система грејања и његових недостатака

За власнике малих станова, једноцевни систем грејања изгледа застрашујуће, нарочито ако погледате следеће предности:

 • има стабилну хидродинамику;
 • практичност и једноставност дизајна и инсталације;
 • мали трошкови за опрему и материјале.

Индиректне предности једноцевног система укључују сигурност напајања расхладне течности, која се диже кроз цевовод кроз природну циркулацију.

Најчешћи проблеми са којима се суочавају власници једноцевног система грејања су следећи аспекти:

 • техничке потешкоће у отклањању грешака у раду дозвољеним током пројектовања;
 • блиска повезаност свих елемената;
 • висок хидродинамички отпор система;
 • технолошка ограничења повезана са немогућношћу саморегулације протока расхладне течности.

Упркос недостацима овог типа грејања, компетентно пројектован систем грејања ће избећи многе потешкоће у фази инсталације. Због наведених предности и економске компоненте, једноцевни кругови су постали прилично раширени. Права предност су једноцевни и други тип двоцевног система грејања. Шта можете да освојите и шта да изгубите одабиром једног од типова за ваш дом?

Повезивање и уређење једноцевног система грејања

Једноцевни системи су подељени на вертикалне и хоризонталне. У већини случајева, вертикални распоред се користи за вишекатне куће. У овом случају, сви радијатори се доследно спајају од врха до дна. Када је хоризонтална, батерије су хоризонтално повезане једна по једна. Главни недостатак обе варијанте је чест ваздушни чеп, због акумулације ваздуха у радијаторима. Предложена шема даје могућност да се добије идеја о неким варијантама ожичења.

Методе повезивања у овом случају се бирају по нахођењу власника. Радијатори гријања се могу спојити помоћу бочног прикључка, дијагонале или доњег прикључка. Слика приказује сличне опције повезивања.


За власника куће увијек важан аспект је економска оправданост опреме инсталиране у кући и резултирајући учинак. Не подцењујте опцију једноцевног система грејања. Данас се у пракси предузимају веома ефикасне мере за побољшање система грејања овог типа.

На пример: постоји техничко решење које вам омогућава да самостално регулишете загревање појединачних радијатора прикључених на једну мрежу. У ту сврху систем ствара бајпас - цевни дио који ствара проточни ток расхладног средства из директне цијеви до повратка, пролазећи кроз круг одређене батерије.

Обилазнице укључују вентиле и вентиле,покрива проток расхладног средства. На радијаторима је могуће уградити терморегулаторе, који омогућавају регулацију температуре гријања у сваком радијатору или цијелом суставу. Компетентни стручњак ће моћи да израчуна и изврши инсталацију обилазница како би се постигла максимална ефикасност. У дијаграму можете видети принцип рада бајпаса.

Двоцевни систем грејања. Принцип деловања

Након упознавања са првим типом система гријања, једном цијеви, вријеме је да се бавимо карактеристикама и принципом двоцијевног гријања. Детаљна анализа технолошких и техничких параметара грејања овог типа омогућава потрошачима да самостално изаберу - које грејање је ефикасније у бетонском кућишту, једноцевном или двоцевном.

Основни принцип је постојање двије контуре у којима се расхладно средство расипа у систему. Једна цијев осигурава пријенос топлине на радијаторе гријања. Друга грана је пројектована тако да се већ охлађена расхладна течност након проласка кроз хладњак враћа у котао. И тако стално, у кругу, док грејање ради. На први поглед, само присуство шеме два гасовода може обесхрабрити потрошаче. Дужина аутопутева, сложеност ожичења, су фактори који често фрустрирају власнике приватних кућа од двоцевног система грејања.

Ово је на први поглед. Као једноцевни, двоцевни системи се деле на затворене и отворене. Разлика у овом случају је дизајн експанзионе посуде.

Затворени двоцевни системиГријање приватне куће са мембранским експанзионим резервоаром је најпрактичнији, практичнији и сигурнији за рад. Докази горе наведеног су очигледне предности:

 • још увек је могуће у фази пројектовања опремити уређаје за грејање са терморегулаторима;
 • паралелно, независно повезивање радијатора;
 • техничка могућност додавања уређаја за грејање након завршетка инсталације;
 • лакоћа коришћења скривене заптивке;
 • могућност искључивања појединачних радијатора или грана;
 • погодност регулације система.

На основу горе наведеног, може се донијети један недвосмислен закључак. Двоцевни систем грејања, много флексибилнији и технолошки једноставнији.

За поређење, представљена је следећа шема:

Двоцевни систем је веома погодан за рад у кући, у којем се планира повећање животног простора, могуће варијанте продужетка, и горе и дуж обима зграде. Већ у фази рада могуће је лако елиминисати грешке у техничком дизајну. Таква схема је стабилнија и поузданија од једне цијеви.

Уз све очигледне предности, пре него што се заустави на овом типу грејања, прикладно је подсјетити се на недостатке двоцевног система.

Важно је знати! Систем се одликује већом сложеношћу и трошковима инсталације и прилично гломазним варијантама повезивања.

Ако имате при руци компетентног стручњака, извршавају се неопходни технички прорачуни, а наведени недостаци се лако компензирају предностимадвоцевни систем грејања.

Као и код једноцевног система, верзија са две цеви подразумева коришћење вертикалног или хоризонталног распореда цевовода. Вертикални систем - радијатори спојени на вертикални успон. Овај тип је погодан за двоетажне приватне куће и викендице. Ваздушни чеп вам није страшан. У случају хоризонталне опције - радијатори у свакој соби или соби повезани су са цевоводом, који се налази хоризонтално. Хоризонтални грејни кругови са две цеви су углавном намењени за грејање једноетажних објеката и великих кућа са потребом за површинском контролом. Излазни ваздушни вентили се лако отклањају постављањем кранова Маевског на радијаторе.

На слици је приказан вертикални двоцевни систем грејања. Испод можете видети шта изгледа као дводелни систем хоризонталног типа.

Традиционално, повезивање радијатора се може обавити помоћу доње и горње жице. У зависности од техничких услова и пројекта - избор варијанте изгледа зависи од власника куће. Горњи распоред је практичнији. Сви аутопутеви се могу сакрити у тавански простор. Систем ствара циркулацију потребну за добру дистрибуцију расхладне течности. Главни недостатак двоцевног система грејања са горњом верзијом узгоја - потреба за инсталацијом мембранског резервоара изван грејног простора. Горњи распоред не дозвољава да се направи ограда техничке водекућне потребе, као и повезивање експанзионог резервоара са резервоаром за топлу воду који се користи у свакодневном животу. Таква шема није погодна за стамбене објекте равног крова.

резиме

Одабрани тип грејања за приватну кућу треба да обезбеди свим становницима стамбене зграде потребну удобност. Не треба да штедите за грејање. Инсталирањем у вашем дому система гријања који се не уклапа у параметре стамбене имовине и домаћинства, ризикујете да и даље трошите много новца на обнову.

Двоцевни или једноцевни систем грејања - избор мора увек бити оправдан, и технички и економски.