Који радијатори бирају за гријање приватне куће: инструкције, фотографије, видео

Приватна кућа, по правилу, подразумева постојање аутономног система грејања. Ово је далеко од ћудова власника, али потребе, јер централно гријање не покрива увијек приватни сектор, и неопходно је ријешити овај проблем сам. Питање о томе који радијатори су потребни за аутономни систем приватне куће такође је важно за оне који су одлучили да побољшају систем грејања.

Шта треба узети у обзир при одабиру

Пхото 1 Стеел Радиатор

Сви знају да је главна функција главног задатка, који се ослања на батерију - загревање просторије и одржавање одређене температуре. Али у исто време, не знају сви који радијатори бирају за грејање приватне куће да би били ефикасни и трајни. У правилу, приликом куповине често цијенити естетику батерија, будући да су уграђене у просторију и стога је обавезан елемент интеријера. Али прво, треба узети у обзир друге факторе једнаке важности.

Видео 1 Шта треба узети у обзир при одабиру радијатора за дом

На тај начин се одређује период рада и рада уређаја:

 • специфичност коришћеног носиоца топлоте, његов састав и температуру.
 • радни притисак у систему за загревање воде.

Морате такође израчунати снагу уређаја. За то је потребно знати не само који радијатор одабрати за гријање приватне куће, већ и исправно израчунати његову снагу, овисно о врсти просторије. Овај параметар вам даје идеју о томе коликоефективно ће носач топлоте загрејати просторију, а израчунава се на основу следећих индикатора:

 • Димензије просторија.
 • Број прозора и вањских зидова.
 • Који материјал је кориштен за изградњу и изолацију зграде.

За загревање 1 кубног метра просторије потребна је снага од 20 В. Израчунајте запремину куће, помножите бројку са овом цифром, а затим подијелите бројку подијељену са енергетским дијелом. Добијени број је број секција.

Негативи и предности сваке врсте

Модерни произвођачи батерија користе различите компоненте: алуминијум, челик, ливено гвожђе или легуре.

Пре него што изаберете радијатор за грејање за приватну кућу, вреди истражити карактеристике сваког од њих, откривајући његове предности и мане.

ливено гвожђе

Слика 2 Радијатор од ливеног гвожђа

Ови производи су свима познати пре него што су били присутни у сваком стану - то су секцијски радијатори, који су дуги низ година користили добре критике. Њихове предности укључују:

 • Способност сакупљања радијатора са различитим бројем секција, у зависности од кубичности просторије.
 • Отпорност на оштар диференцијални притисак.
 • Трајност.

Метал веће дебљине метала чини радијаторе од ливеног гвожђа јаким и поузданим, али их тешка тежина сваке године све мање и мање тражи.

челик

Пхото 3 Стеел панел радиатор

Челични радијатори су на тржишту представљени панел и цевастим моделима. Панели имају погледдве плоче, дебљине од 1 до 2 мм, међусобно спојене заваривањем. Њихове предности укључују:

 • Велика површина излазне топлине, коју чине два панела.
 • Естетски изглед.
 • Отпорност на притисак у систему.
 • Прихватљива цијена.

Али имају и одређене недостатке, укључујући и ризик од корозије, немогућност постављања батерије са мањим или већим бројем секција.

Радијатори цјевастог типа изгледају као спољашње гвожђе, а њихова предност су различите величине и облика, као и модерног дизајна.

алуминијум

Фото 4 Алуминијумска батерија

Главни плус таквих производа је њихова мала тежина, која омогућава уградњу на лаке зидове, па чак и преграде. Такође вреди нагласити:

 • Високе стопе производње топлоте.
 • Естетизам.
 • Способност регулисања температуре у просторији помоћу уграђене термалне главе.

Приликом избора радијатора за грејање за приватну алуминијумску кућу, треба узети у обзир следеће недостатке:

 • Високи захтеви за квалитет расхладне течности.
 • Везе у таквим уређајима се не сматрају превише поузданим и реалним.

биметални

Слика 5 Биметални радијатори

Ово су уређаји од алуминијума и легура челика, израђени од челика обложеног алуминијем. Радијатори овог типа задовољавају све потребе модерног система грејања, њихов једини минус је већи трошак од осталих типовабатерије

Видео 2 Све о радијаторима које је боље изабрати за кућу

На основу горе наведеног, може се закључити да тржиште радијатора омогућава сваком власнику куће да одабере најприкладнији. Али запамтите да ако је зграда направљена од лоше топлотне изолације, онда чак и најпоузданији радијатори или скупи систем грејања неће помоћи у стварању угодне температуре у просторији иу смислу уштеде енергије.