Који камен је окренут према камину? Предности и недостаци камења

Још у старим данима за изградњу куће кориштено је камење. У наше вријеме, када модерне технологије допуштају кориштење синтетичких материјала, ипак се камен често користи за облагање камина.

Потражња за каменим материјалима је захваљујући племенитости, одличном укусу и поузданости ове врсте облагања. Завршна обрада не само да даје љепоту изгледа, већ и задовољава практичност и трајност дизајна.

Камен се односи на природни и еколошки материјал који може издржати дуги период загријавања на високим температурама, који задржава топлину у пећи и има дуг радни вијек.

Суочавање с камином с украсним каменом значи усклађивање цјелокупног дизајна просторије с положајем и нијансама боја камина за складан састав цијелог интеријера.

Карактеристике природног камена

Камен за облагање се бира између многих врста природних материјала. У томе, текстура одражава елеганцију, стил и племенитост конструкција.

Да бисте добили идеју о разноврсности природних материјала, упознајте се са најпопуларнијим опцијама.

мермер

Најчешћи тип облоге. Мермер има богату палету нијанси беле, црвене, сиве, ружичасте, зелене, смеђе и црне. Камени обрасци се стварају његовом структуром и зависе од метода сечења пасмине. Користи се јединствени мраморни узоракза стварање сценских композиција.

Мермер се одликује великим бројем инклузија различитих нијанси са пругама и пругама. Методе обраде утичу на текстуру површине материјала: глатке, сјајне или старе.

Суочавање с камином с мрамором може се користити у комбинацији с другим грађевинским материјалима. Једна од најпрофитабилнијих опција на бази мермерног камена, уз очување високог природног квалитета, може се сматрати употребом мермера.

Готово све врсте стијена се мељу у различите фракције, које служе за производњу мермерног мозаика или главног пунила. Често се користе једнобојне сорте белог и црног мермера.

гранит

Односи се на најтрајније, масивне и издржљиве материјале. Завршна обрада камина природним гранитом осигурава поузданост и атрактивност објекта. Природна текстура се складно уклапа у дизајн простора, са одговарајућим гранитним предметима, као што је намјештај или ограда.

Гранитни материјал има племенитост и јединственост декоративних својстава. Декорацију карактеришу светли узорци, па чак и зрнатост у целом авиону.

Место вађења материјала утиче на разноликост боја и њене нијансе. Висока трајност потрошачких својстава осигурава дуготрајну употребу овог материјала. Историја бележи чињенице стољетних гранитних камена, који још увијек греју браве и виле.

датаКамен се лако обрађује, пружајући отелотворење различитих дизајнерских идеја. Комбинација различитих плоча, мозаика, колажа са камином је упечатљива. Сличан начин обраде даје ексклузивност сваком елементу дизајна.

У сваком тренутку употреба гранита за украшавање камина показала је статус власника и његов став према животу. Богати људи су побољшали своје искуство, користећи ретке боје, како би пружили не само лепоту, већ и створили јединственост и јединственост ентеријера.

Главне предности мермера и гранита за дизајн:

 • отпорност на температурне флуктуације;
 • када се загрева, не испушта штетне мирисе и дим;
 • увек импресиван изглед;
 • комбинације са различитим грађевинским материјалима као што су дрво, метал, стакло, керамика и други природни камен;
 • непоштовање у раду;
 • висока чврстоћа и отпорност на вањске утјецаје.

Талцохлорите

Односи се на модерну и популарну врсту завршних материјала. Захваљујући слојевитој структури обезбеђује висок топлотни капацитет, тако да се топлота складишти у камену и његова површина је увек топла.

Овај камен је познат вековима. У древном Египту и Азији, он је приписивао магична својства. Учесталост топлотног зрачења подудара се са људским зрачењем. Верује се да камен преноси здраву природну силу у контакту са људским телом. Таква снага повећава имунитет организма иповећава отпорност на различите бактерије и болести.

У народној медицини постоје информације о благотворним учинцима на људско здравље, нормализацији крвног притиска, обнови респираторних органа и метаболизму.

Талкохлорит има високу густину, топлотну проводљивост и ниску топлотну експанзију. Ове особине најбоље се користе у обради камина и пећи.

пјешчењак

Користи се за третман лица камина, јер има отпорност на високе температуре, трајност и издржљиву структуру. Захваљујући јединствености овог камена, мноштво оригиналних решења за камин.

Лако се прерађује и подвргава сећи. Поседује широк избор колор решења, нијансе и јединствени изглед. Када се окренете пешчару, можете створити сликовите камене слике.

Код ове врсте материјала најбоља је комбинација декоративног, еколошки прихватљивог и приступачног квалитета.

гранитоцерамицс

Односи се на осебујан декоративни материјал, који је направљен од природне глине и користи се за декоративну декорацију. Изглед је сличан текстури и боји гранита, мермера и сличног камења.

Овај материјал се разликује од обичних керамичких плочица само у основи производње. Гранито-керамика се производи посебно издржљивом глином. Према другим показатељима, материјали су веома слични, нарочито по изгледу.

Због састава керамичке гранитне глине,такав материјал има чврсту структуру, није подложан механичким ударима, отпоран је на високе температуре и издржљив. У току рада, завршни камен увијек задржава своју боју и оригинални сјај.

Ракусхниак

Односи се на јединствено природно камење које ствара оригиналну облогу камина. Захваљујући природној порозној структури, има високу топлотну изолацију и отпорност на високе температуре, што је важан фактор за завршну обраду камина.

У корњачи су остаци окамењених шкољки и мекушаца који су сачувани у камену.

Да би се створили неопходни облици из љуске, она је подвргнута брушењу.

Најчешће коришћене жуте и беле боје са различитим нијансама се успешно користе за украшавање ентеријера. Резање оригиналних дијелова од пјешчењака може направити дизајн према захтјевима власника.

Облагање природним каменом није увек погодно за декорацију камина. Савремене технологије омогућавају коришћење материјала који превазилазе природни камен преносом топлоте.

Стога, за третман камина, користите камен ако сте задовољни ниском температуром његове површине.

Важно је знати да:

 • обрада камена смањује ефикасност дизајна, узимајући топлину на себе;
 • Облагање камина са гранитом може се обавити у кући, ако је важно не преношење топлоте, нити присуство живе ватре;
 • трајност мермерног и гранитног камења -неоспорна чињеница.

Ако користите најмекши вапненац, онда ћете само неколико деценија моћи да видите уништење његове структуре. Преостало камење је мање подложно спољним утицајима, тако да третман природним материјалима нема рок трајања.

Недостаци природног камена

 • Мраморне плоче се временом замагљују и на њиховим површинама се формирају мале пукотине;
 • Сви природни камен се извлачи из дубине Земље, тако да су од велике вриједности;
 • Природни гранит емитује природну радиоактивну позадину;
 • За абразију од пешчара и способност да брзо апсорбује влагу из ваздуха;
 • Шкољке се могу накупити чађом, прашином и прљавштином због плишане структуре.

С друге стране, у поређењу са природном љепотом, такви недостаци су занемариви и стога се при избору материјала за декорирање руководе практичним и теоријским знањем о камењу.

Предности природних камења

 • Јединствена, разноврсна и лепа у испољавању текстура и нијанси боје.
 • Гранит има снажну природну енергију, благотворно дјелује на људску психу и смирује нервни систем.
 • Обрада камена се може користити у затвореном простору без редовног гријања, јер је отпорна на температурне промјене.
 • Суочавање може бити практично било који облик и конфигурација зграде.

Облога од природног камена пружа спектакуларан изглед и задовољава становнике њихове постојаности дуги низ година.

Завршна обрадавештачки материјали.

Уређење ентеријера вештачким камењем преноси видљивост моћи и снаге камена, стварајући оригиналну лепоту модерних стилова. Најновија технологија вам омогућава да лако изведете најневероватније фантазије у обради камена.

Због практичности рада са вештачким каменом, користи се за прављење сложених структура камина.

Предности укључују:

 • лакоћа руковања материјалом и стварање различитих облика и величина за суочавање;
 • лаган, што поједностављује процес декорације;
 • могу се комбиновати са другим врстама материјала, као што су метал, стакло или керамика.

Кориштењем украсног камена за украшавање камина можете створити површине које су по изгледу сличне природним материјалима, док се рад обавља много лакше и брже.

Појава вештачког камења међу грађевинским материјалима омогућава употребу скупих аналога за куповину скупог камења. То одржава функционалност и естетски квалитет обраде.

Мада, међутим, вештачки камен може бити инфериоран од природне енергије и природних користи. Природни камен може излечити и напунити простор љековитим јонима и вибрацијама. За ове сврхе користе се полудраго камење или природни драгуљи, као што су јадеит, агат, оникс или малахит.

Хармонија домаће атмосфере, створена каменим камином, преноси не само стил и љепоту, већ и осјећај поузданости,стабилност и просперитет.

Уз помоћ камина обрубљеног дивљим каменом, можете створити умјетничко дјело, а његова оригиналност и јединственост бит ће у складу с вашим намјерама и ставом према животу.

Такав камин може бити само у једном примјерку, јер природни камен има јединствени узорак и јединствене нијансе које ствара сама природа. Различите нијансе боја, различити начини обликовања и дизајна стварају јединственост и профињеност домаћег огњишта.