Који кабл користити за постављање у стану

Поправци у стану утичу на многе аспекте који захтијевају одређене финансијске трошкове. Важна ствар је промјена књижења. Углавном, власници стамбених насеља покушавају да штеде на новим кабловима ради спектакуларнијих завршних радова, али овај приступ може довести до негативних посљедица. Да бисте правилно изабрали који кабл користити за постављање у стану, а да при том не губите време и новац, морате знати нијансе електричних радова.

Која је сложеност избора

Замена жица се обично захтева у следећим случајевима:

 • Старост зграде и, сходно томе, жице.
 • Ожичење због кратког споја блиједи (најчешће је то последица првог разлога).
 • Главни ремонт и реконструкција стана.

Питање промене књижења јавља се у првој фази поправних радова. Да би се имплементирала, пожељно је са земље размишљати о шеми електрификације просторија и, према прорачунима, одабрати и купити квалитетне жице које задовољавају све захтјеве.

Који ће се кабл користити за постављање у стан одговорити сваком искусном електричару. Тешкоћа је у избору правог произвођача, јер је грађевинско тржиште велико и избор објављивања комплициран је богатством ових производа. Неопходно је знати не само шта купити, него и како не купити лажну или једноставно лошу електричну инсталацију - то може узроковати потешкоће, па чак и професионалног електричара.

У сваком случају, одаберите жице за монтажу новогобавештавање са специјалистом. Добро обучени мајстор са практичним искуством и свим потребним дозволама помоћи ће да се повеже кабл за кућну инсталацију који траје много година.

критеријуми за избор

Да би се утврдило која жица купити и користити за постављање у кућу или стан, прво је потребно проучити стандардне карактеристике енергетских каблова. Укључује следеће ставке:

 1. Кабловски уређај.
 2. Материјал од којег су направљене вазе.
 3. Ширина опсега.
 4. Дебљина изолационих љусака.
 5. Квалитет означавања и његова боја.
 6. Присуство докумената о сертификацији.
 7. Изглед.

Када се купује кабл за ожичење у стану, мора се имати на уму да одабрани материјал мора бити у складу са свим одредбама ПУЕ. Искусни чаробњак ће вам помоћи да одредите избор, али да не бисте деловали у слијепој потреби самостално проучавајте карактеристике жица и каблова.

Алуминијум или бакар

Не знају сви о захтјевима ПУЕ, који одређује који кабел је боље изабрати из материјала проводника - ово питање се и даље често може чути од људи који су започели поправке. Одговор је један - дефинитивно је то кабл са бакарним жилама. Само они имају потребне карактеристике за сигуран и непрекидан рад електричне опреме у кући или стану.

За поређење можемо дати квалитативну карактеристику.

алуминијум:

 • Мала проводљивост.
 • Недовољна снага и чврстоћа на савијање.
 • Мали живот због брзе оксидације.

бакар:

 • Снага и еластичност.
 • Висока електрична проводљивост.
 • Дуг век трајања.

Упркос очигледним разликама између алуминијумских и бакарних жица, прве се и даље користе за кућне електричне инсталације. Ово се објашњава високим трошковима ожичења са бакарном базом, али овде се мора схватити да је ово једнократна победа, јер ако узмете дугорочну перспективу, бакар победи по свим параметрима и потпуно се исплати због трајности.

кабловски уређај

По начину израде проводних шипки, конструктивно, каблови се дијеле на два главна типа: једноокружни и вишеструки. У плексигласу је коришћена једна холистичка жица, што чини кабл још ригиднијим и осјетљивијим на честе кривине. Мулти-жице се састоје од већег броја малих вена, међусобно тканих - то чини флексибилни проводник, који може издржати вишеструке кривине.

Технологија израде вишеслојних жица је нешто компликованија, па су такве жице скупље од једножилних, али су приближно једнаке у струјним проводним својствима (ако не дубоко у високој материји, као што је "ток струје дуж површине проводника" и други).

Дефинитивно одговорите који је дизајн жице који одаберете за постављање у стану немогућ, јер теоретски обје варијанте могу бити кориштене с неким упозорењима као ожичење. Ако допусте новац, онда покушајтеипак користе жице са вишежичаним кабловима, јер су више пластичне и боље су погодне за спољашње и скривене методе полагања жица истовремено. Њихов недостатак је потреба да се у утичнице уграђују додатни крајеви жице - у супротном може доћи до погоршања контакта са временом.

Различити типови каблова су детаљно описани у следећим видео записима:

избор пресека

У зависности од тога како да изаберете праву дебљину каблова, потребно је претпоставити да ће се расположива опрема током времена нужно променити, па је приликом куповине жица за унутрашње инсталације потребно узети у обзир залихе енергије. Односно, до израчунате вриједности предвиђеног оптерећења потребно је додати око трећине вриједности.

Најлакши начин у овој ситуацији је да се играју напријед и ставе у стан електрични каблови са жицама већих раскрсница. Ово ће спречити будуће прераду од објављивања.

Да бисте изабрали кабл са потребним пропусним опсегом, морате обратити пажњу на обележавање - на етикети обавезно сви потребни подаци за раскрсницу су живи.

Ако само извршите књижење са залихама, без улажења у прорачуне који део жице је боље изабрати, могу се водити следеће вредности:

 • 1,5 мм? за осветљење.
 • 2.5 мм? за обичне утичнице.
 • 4-6 мм? за утичнице које ће бити повезане снажним потрошачима електричне струје - пећи, електрични штедњаци итд.

Требало би битиузети у обзир да произвођачи, узимајући у обзир обиљежавање пропусног опсега, могу назначити израчунате, а не стварне податке, користећи чињеницу да је нека грешка постављена у ТУ или ГОСТ, а мале разлике су сасвим допуштене. Боље је не ризиковати и поново куповати електричне жице деноминације веће него што заиста јесу.

За више информација о избору дела жице, погледајте овај видео:

Изолација је саставни дио сигурности

Сваки појединачни или вишежилни кабл има изолациони поклопац. Најчешће су израђене од ПВЦ-пластике или ниског нивоа запаљивости. У неким случајевима, користе се полиетилен или полимери.

Колико је дебљина изолације жила за проводење струје одређује ГОСТ. Жице за уградњу ожичења у стану треба изолирати слојем од 0,44 мм и већим. Све је то већ прекршај.

Љуска вена такође има стандардну дебљину. За једножилне каблове, норма је 1,4 мм, за мултицеллерс је 1,8 мм.

Двострука изолација осигурава већу сигурност и сигурност кабла од вањских оштећења.

искрен продуцент

Ако је могуће да се бавите техничком страном по вашем избору, онда је тешко одредити квалитет купљеног производа. За куповину квалитетног кабла за постављање у стану потребно је обратити пажњу на следеће тачке:

 • Квалитет означавања. Натпис на жици треба да буде јасан, јасан и читљив.
 • Боја изолације. Стандардна је континуирана. У ретким случајевимаЦела дужина је црна пругаста. Присутност мрља, развода или додатне слике указује на лош квалитет производа.
 • Паковање. Паковани каблови су увек у заливу или бубњевима. Сваки пакет прати ознака са детаљним информацијама о производу.
 • Сертификати. Квалитет материјала се може проверити тражењем докумената - каблови су праћени сертификатима о усаглашености и безбедношћу од пожара.
 • Изглед. Често оштећења и удубљења указују на лош транспорт и паковање. Прегревање, компресија, рибање могу да прикрију унутрашња оштећења.

као резиме

Куповина кабловског кабла има своје нијансе, тако да се избор материјала мора узети озбиљно и одговорно. Прије куповине књижења потребно је израчунати оптерећење, одредити положај утичница и начине провођења водова до њих. Правилан и рационалан приступ омогућиће вам да добијете квалитетно ожичење које ће трајати неколико деценија без кварова.

Познавање тих нијанси, куповина жица за кућне инсталације не би требало да буде у стању да ради чак и ако особа није довољно "паметна" у техничким питањима. Ако наведена објашњења нису довољна, боље је да избор и куповину поверите стручњацима који ће извршити инсталацију.