Који гријач је конвектор или инфра-црвени гријач?

На тржишту опреме за гријање лако је пронаћи много уређаја за гријање просторије. Због њихове разноликости, прави избор је понекад прилично проблематичан. Да би се купио најпогоднији грејни уређај, препоручује се да се спроведе компаративна анализа. Мораћете пажљиво да испитате њихове предности и слабости, спецификације итд. На пример, хајде да схватимо шта је ефикасније за загревање собног конвектора или инфрацрвеног грејача. Узети у обзир њихово достојанство, недостатке и услове експлоатације.

конвектори

Принцип конвектора је да проток ваздуха пролази кроз хладњак који има велику површину, загрева и преноси топлоту у просторију, чиме је загрева.

Ваздух се креће кроз цев са малим делом са сенком или било којим другим грејним елементом. Извор енергије за конвекторе је најчешће гас или струја.

Пажња: Гасни конвекцијски грејач се разликује не само од ефикасности, већ и од способности да не зависи од система централног грејања.

Ови гријачи вам омогућују да уштедите много, јер ће њихов рад коштати много мање него њихови електрични колеге. Али када се користи гасни конвектор, зид ће морати да направи рупу за излазе изван производа сагоревања. И то не одговара свима.
Поред тога, сав посао који се односи на гас је увек повезан са одређеним ризиком и не би требало да буде испуњенсами. Да бисте то урадили, обратите се специјалној служби која пружа такве услуге. Али упркос неким тешкоћама у инсталацији, гасни конвектори су одлични за гријање сеоске куће или приватне куће. Осим тога, његов рад ће бити знатно јефтинији него, на примјер, загријавање котла на крута горива.

Још једна важна предност гасног конвектора, могућност инсталације на било којем погодном месту за то. Због своје доступности, могуће је квалитативно загрејати простор у најкраћем могућем року.

Ако из било ког разлога није могуће инсталирати гасни конвектор, монтира се његов електрични аналог. Неки модели конвектора овог типа могу се инсталирати не само на зид, већ и на под. По својим својствима, они су мало инфериорни у односу на своје "браће".

Електрични конвектори се разликују у прилично једноставном дизајну. Главни делови су кућиште и грејни елемент. У дну кућишта налазе се отвори за увлачење у уређај протока хладног зрака. Када се ваздух загреје, он улази у просторију са горњег дела апарата.

Грејни елемент се налази на дну електричног конвектора. Овакав распоред даје му могућност да ефикасно загрева ваздух између зидова тела. Након тога, ваздушне струје се дижу и падају у просторију. Типично, испусти су под одређеним углом.

Најчешће се користе конвектори за грејање приватних исеоске куће опремљене су затвореним кругом на којем циркулира расхладно средство. Због присутности радијатора, могуће је прикупити сву примљену енергију и пренијети је у свемир, те тако загријати просторију.

Облик конвектора је пројектован тако да проток ваздуха може да прође кроз празнине у површини метала на максималној брзини. Често су конвектори опремљени радијаторима. Њихово присуство може значајно убрзати процес загревања.

Предности конвектора и њихове особености

Конвектори имају бројне предности које захтевају стабилност ових уређаја. Међу предностима конвекторског гријања може се издвојити:

  • једноставна инсталација;
  • висок коефицијент ефикасности;
  • способност брзог загријавања чак и хладне просторије;
  • расположиви трошкови;
  • дуг радни век.

Пажња: Главна предност и истовремено недостатак конвектора је у томе што повећавају температуру у просторији.

То је разумљиво, јер се топли ваздух брзо шири по просторији. Али у исто време, у присуству промаје, загревање конвектора неће донети жељени резултат, јер ће хладни ваздух продријети у просторију.

Грејање са конвектором, идеално решење за грејање малих просторија има добру изолацију. То вам омогућава брзо и квалитетно грејање. Осим тога, једна од њихових заслуга је што се сами загревају, а не спаљују зрак. Такође, њихов случај се не загревавријеме рада, те се стога могу сигурно поставити у просторије за дјецу и спаваће собе.

Инфрацрвени грејачи

ИР гријачи се користе за загријавање просторија. Активно се користе не само у стамбеним зградама, већ и на разним индустријским локацијама. Инфрацрвени грејачи се разликују по ефикасности, брзини грејања просторије и способности да раде заједно са другим грејним уређајима. Постоје следећи типови инфрацрвених грејача:

  • лампа;
  • дагње;
  • гас.

Лампа ИР грејачи, заузврат, подељени су на угљеник, кварц и халоген, који се практично не разликују по изгледу један од другог и састоје се од рефлектора и осветљивача. Поред тога, грејач је контролни панел.

Лампа ИР грејачи

Извор зрачења у овом типу ИР грејача је лампа. Практично не загрева ваздух и преноси сву топлоту на објекте. Долазе у два типа: строп и под. Уз њихову помоћ можете брзо загријати простор у најкраћем могућем року.

Грејачи лампе су опремљени спиралом која је у гасном инертном медију или у вакууму. Топлину емитује лампа када пролази кроз спиралу електричне струје. Да би се обезбедила топлота са десне стране, овај уређај је опремљен рефлектором. Због тога се топлина осјећа само непосредно испред гријача. Иза њега, готово се не осјећа.

Пажња: Главна предност ових грејних уређаја јемогућност слања радијације на жељену област.

Грејач лампе може се монтирати на зид или плафон, поставити на под. Једини недостатак овог уређаја је мекана лампа, која је, чак и из слабог импулса, у стању да пропадне. У исто време, лампа типа ИР лампа је компактна и лагана.

Мица ИР грејачи

Инфрацрвени гријачи лискуна у свом изгледу у великој мјери подсјећају на гријаче уља. Њихове главне карактеристике су присуство моћних плоча. Што се тиче ефикасности гријања, оне нису инфериорне у односу на њихове лампе.

Због присуства челичне решетке која окружује грејну плочу, не можете добити опекотине случајним додиривањем вруће површине уређаја. Поред тога, пошто је премаз од лискуна инертан, он се чак и јако загрева, што не оксидује ваздух. Мица, савршено изолује топлоту, али у исто време добро пролази зрачење.

Гријаћа плоча се загријава на температуру од 450 ступњева и равномјерно преноси топлину. Мица модели ИР гријача су ријетко осигурани рефлекторима. На крају крајева, површина плоче је довољно велика и рефлектор би затворио читав рефлектор, спречавајући нормалан рад овог уређаја.

Мица инфрацрвени грејачи су супериорни у ефикасности за уређаје за грејање нафте. Пружају могућност брзог и брзог загревања просторије иу јаким мразима.

Гасни грејачи

Инфрацрвени гасни грејачи су међу најекономичнијим типовима климатске опреме. ПрвоРазвијени су за гријање сеоских и сеоских кућа, али су постепено почели да се користе за гријање готово свих домаћих и индустријских простора. Они омогућавају не само значајне уштеде, већ и квалитетно грејање. Излаз топлоте и перформансе овог типа уређаја на висини.

Опрез: Грејање са гасним инфрацрвеним грејачима настаје услед загревања металне површине до температуре на којој почиње пренос топлоте.

Способни су да раде на природни или укапљени гас. Гасни ИР гријачи су малих димензија и тежине. Због тога се могу лако транспортовати или премјештати с једног мјеста на друго.

Шта је боље изабрати

Одлука о томе који је грејач је конвектор или инфрацрвени грејач ће бити најпогоднији за вас након пажљивог разматрања свих њихових предности, недостатака и радних услова.

Предности инфрацрвених грејача и конвектора су прилично бројне. Али они такође имају неке недостатке, које такође треба решити. Приликом упоређивања модерних грејача треба напоменути да они не само да могу ефикасно загрејати просторије, већ и да су сасвим сигурни. Нарочито, многи модели имају сензор за превртање и прегревање.

Инфрацрвени грејачи надмашују конвекторе за већу разноликост постављања. Истовремено се неки модели конвектора могу монтирати и на под. Поред тога, захваљујући добро осмишљеном дизајну, они могу бити хармоничнијиуклапају се у дизајн просторије.

Конвектор ће бити неопходан за гријање малих, квалитативно изолованих просторија у којима нема скица. Овај грејни уређај вам омогућава да брзо грејете целу просторију.

Ако је потребно загријати одређену површину, јер нема потребе за загријавањем свих просторија, боље је користити инфрацрвени гријач за ту сврху. Поред тога, омогућава вам да много уштедите у процесу рада.

Инфрацрвени грејачи и различити конвектори могу се користити као главни или додатни уређаји за грејање. Пре коришћења, морате унапред одредити услове коришћења. То ће вам омогућити да направите прави избор и да постигнете квалитетно грејање просторија чак иу јаким мразима. Конвектори и ИР гријачи тијеком година примјене су у потпуности доказали своју учинковитост.