Који је најбољи топли ручник или електрични

изабери грејач за пешкире

\ т

Која је гријач за пешкире боља вода или електрична? Такво питање се често јавља приликом поправке купатила или једноставно приликом замјене овог гријаћег уређаја. Одговор на ово питање зависи од многих параметара, ау нашем чланку покушаћемо да их детаљније раставимо.

Избор заснован на опцијама повезивања

Главни фактор у избору између електричног гријача ручника и прикљученог на централно гријање је могућност прикључења, жељеног мјеста инсталације и ефикасности сустава гријања.

Могућности повезивања регала за пешкире

Прво, прелазимо из могућности спајања на систем грејања. На крају крајева, сама доступност таквог система доводи у питање потребу за уградњом електричног ручника како би се повећала потреба за додатним трошковима за електричну енергију.

 • У идеалном случају, гријач за пешкире треба да буде повезан са кућним системом за снабдевање топлом водом. Систем за снабдевање топлом водом треба извући тако да вода не стагнира у цевима и не хлади се у време када га нико не користи.
 • У овом случају, електрични грејач за пешкире може бити неопходан само ако на место постављања поставите посебне захтеве. Или постоје неки други разлози. У другим случајевима, електрични носач за пешкире је неприкладан.

Схема спајања за сушаче за пешкире

 • Али нажалост, као што се у упутама не ради у свим кућама. Врло честогрејач за пешкире прикључен је на систем грејања зграде. У том случају, када је грејање искључено, престаје да ради.
 • У овом случају, пожељно је користити електрични гријач за пешкире љети, а његов колега је повезан са системом гријања зими. Али не стављајте то исто због ова два пешкира? Да би се то избегло, постоје такозвани комбиновани модели. Они раде зими из система гријања, а љети из њега искључују вентиле и раде као једноставни електрични топли ручници.
 • Трећа опција када је у питању избор грејача за пешкире је вода или електрична када је прикључена на систем топле воде, али када је врућа вода већ заборављена. Или, када систем топле воде није прстенован. Или имате аутономни систем гријања и не долази у купаоницу.
 • У овом случају, питање боље воде или електричног гријача за ручник нестаје само од себе. На крају крајева, једина опција је да инсталирате само електрични апарат.

Захтеви за локацију сталка за пешкире

Али могућност повезивања не значи увијек обавезу ове радње. Уосталом, врло често након ре-планирање собе или сустава гријања за повезивање ручник топлије на сустав гријања је готово немогуће или непотребно.

 • Ако направите било какве посебне захтјеве за мјесто спајања, у овом случају, електрични гријач ручника је практички не-алтернативни. Може се ставити чак и на балкон.


Повежиелектрични грејач за пешкире може бити било где у стану

 • Истовремено, ако је ово нека врста егзотичног мјеста у просторији, онда доводите цијеви централног гријања до гријача за ручник за воду је прилично стварна. Чак и ако се ради о комбинованом уређају, економичније је него инсталирати електрични аналог.
 • Не треба заборавити да приликом постављања електричног гријача за ручнике у купаоници треба извршити конверзију електричне мреже. Према члану 7.1.48 ПУЕ, инсталација утичнице у купатилу је дозвољена само уз уградњу УЦМ машине при струји цурења која није већа од 30 мА.
 • Полазећи од тога, можда ће бити потребно или поново опремити већ постојећу мрежу, или инсталирати посебне утичнице са уграђеном УХФ машином. Цена таквих утичница ће бити додатни минус за електричне сушаче за пешкире.

Карактеристике сушача за пешкире различитих типова

Ако желите да дефинишете комбиновани топли ручник, воду или електричну енергију, размотримо предности и недостатке сваке од њих. Поред тога, обратите пажњу на карактеристике сваког типа и дајте савете о њиховом раду.

Грејачи за пешкире прикључени на систем грејања или топле воде

Почнимо са најједноставнијим и најјефтинијим грејачем за пешкире. Трошкови његовог гријања обично се урачунавају у цијену топле воде или гријања, а њена температура овиси само о температури расхладног средства.

Нормално водено грејање за пешкире

 • Предности оваквих уређаја су њихова ниска цена, сигурност и непретенциозност током рада. Такође је вредно поменути прилично широк спектар модела који су представљени на тржишту.
 • Међутим, постоје многи недостаци у таквим уређајима за гријање. Као прво, ово је материјал који се може користити за такве држаче за пешкире. Ово не би требало да буде алуминијум, који је склон формирању скале и слабо подноси разлике у притиску током прешања и током рада. Такође из ових разлога не саветујемо да се ставља челик и израђује се од производа од нерђајућег челика.
 • У току рада, због протока великих количина воде кроз њих, оне се брзо загађују. Такав уређај могуће је опрати тек након искључења из система гријања, што је врло проблематично, посебно током зиме.

Обратите пажњу! Смањење носивости сушача пешкира утиче на проток топле воде или система грејања. Због тога, проблеми могу настати не само у вама, него и кроз цијелу улицу.

сушачи за ручнике

\ т

Пешкири за струју и воду у исто време генерално имају исте предности и недостатке. Ово се посебно односи на могућност употребе материјала. Али постоје и мале разлике.

На слици је приказан комбиновани носач за пешкире са одвојеним контурама

 • Прије свега, ово је обично рад сушача ручника чак и када сустав гријања или топле воде не ради. Ово је најважнији плус таквих уређаја.
 • Али има много недостатака. Пре свега то јеОбично је повишена оксидација Тене, која не ради током зиме, али се пере топлом водом. Наравно, у неким моделима се може уклонити, али то може бити учињено тек након одвода воде.

Обратите пажњу! Ово се не односи на сушаче за пешкире са такозваним "сувим" ТЕН-овима, који се могу уклонити без испуштања воде. Али за такве моделе, оксидација Тене није проблем и за комбиноване фиоке ће бити боља опција упркос великој снази и цени.

 • Већа количина запорних вентила који се користе за постављање таквог подизача ручника такође не повећава његову поузданост. А грешке у процесу рада, када је систем гријања већ отворен, а имате затворени вентил, неће придонијети вашој популарности међу сусједима на стубу.

електричне пешкири за пешкире

\ т

Пуре електрични грејач за пешкире је погодан за практично све параметре. А главни аргумент против тога је трошак његове експлоатације.

 • Инсталирајте овај уређај практично било гдје. У исто време, не захтева озбиљно ометање у инжењерској мрежи стана или куће и може бити инсталирано сопственим рукама.
 • С обзиром на то да има затворен круг у њему константан притисак и запремина воде. Ово уклања сва питања о кориштеним материјалима. За електричне сушаче пешкира можете користити уређаје од алуминијума, бакра, челика, ливеног гвожђа, нерђајућег челика и других материјала.


електрични грејач за пешкире

\ т

Обратите пажњу! Када користите чисту електричну сушилицу за пешкире, саветујемо вам да са њом напуните дестилат. То ће значајно продужити и дуги вијек трајања, као и смањити вјеројатност електричног удара.

 • Скоро сви модели имају регулацију снаге Тене. То вам омогућава не само да регулишете температуру пешкира, већ и да штедите струју.
 • Међу недостацима, поред високих трошкова рада, може се идентификовати још неколико тачака. Пре свега, ово је периодична потреба да се Тена замени. Уосталом, чак иу најштедљивијим начинима рада, то ће морати да ради једном сваких 5-10 година. Иначе, процедура замјене Тене може се видјети на видеу.
 • Осим тога, није препоручљиво одабрати пешкире са великом количином воде без затворене петље. У овом случају, подразумевају се "У" и "М" обликовани производи. То је због чињенице да када загрејана вода не циркулише. То доводи до неуједначеног загревања. Због тога је боље одабрати моделе "љестве" за велике полице.
 • Још један минус може бити повећана корозија хромираних дијелова. Уосталом, како је било, али у процесу експлоатације у "мокрим" ТЕН-има постоје струје цурења. Овај феномен треба да заустави машину УЗО, али она можда неће бити осетљива на њих. Ове струје кваре површину хромираних дијелова.

закључак

Као што видите, одговор на питање је електрични држач за пешкире или вода који је боље не тако јасан. Дакле, избор се врши само на основу вашихжеље и могућности.

Покушали смо да овај задатак учинимо што је могуће лакшим, указујући на све предности и недостатке сваке врсте производа. Стога се искрено надамо да ће вам наши савети помоћи да одаберете грејач за пешкире који савршено одговара вашим захтевима.