Који је бољи избор центрифугалне пумпе за бунар? - рејтинг најбољих модела

Велики број уређаја дизајнираних за пумпање, који се разликују не само од радних параметара, већ и од принципа рада, уређај може отежати избор жељене јединице. Како одредити која центрифугална пумпа ће бити најбољи избор, имајући у виду да је рад система водоснабдијевања непрекидан, економичан иу складу са свим очекивањима?

Одговор на ово питање је сасвим једноставан: прије него што одаберете пумпу за воду, само требате разумјети детаље, позорност треба посветити не само карактеристикама различитих категорија опреме, већ и помоћној опреми, аутоматизацији. Такође, веома важно је идентификовати произвођаче најпоузданије опреме.

Потопне и површинске пумпе

Све кућне пумпе се користе за напајање из бунара подијељеног по принципу рада: центрифугални, вртлог, вибрација, вијак. Уградњом и местом уградње уређаја за пумпање су: подводни и површински.

Површина. Из назива је јасно да су неки постављени на површину, а вода у њима се изводи помоћу црева или посебне цеви, која је уроњена у бунар, рад других се врши директно у воденом ступцу. Али точка монтаже није једина разлика, типови података уређаја на истој снази имају различите могућности техничких параметара.

Приликом упоређивања модела пумпи за бунаре - како се бира јединица може се утврдити радоммогућности уређаја. Најпопуларније место за уградњу површинских пумпи - поред бунара. Али понекад пумпе овог модела могу да раде "на површини", на пример, на сплаву направљеном од пене или другог материјала, који има отпорност на влагу и узгон.

У овом случају, веома је важно правилно израчунати могућности таквог носача, било да може издржати масу уређаја. Такође, веома је важно узети у обзир и такав параметар површинске пумпе као висину подизања, овај параметар варира у различитим моделима, али по правилу не прелази 8 метара.

Дубљи бунари су најпогоднији за дубоке бунаре. Али ако дубина није превисока, препоручује се употреба површног модела са ејектором. Уређај овог типа је прилично једноставан, његов принцип рада се заснива на формирању редфакције са повећањем брзине протока, што повећава способност јединице да подигне течност из велике дубине.

Главна предност површинских модела пумпи је њихова лакоћа одржавања и поправке, као и приступ за визуелну инспекцију. Недостаци се могу приписати не тако високом у поређењу са уроњеним моделима подизања воде, као и рањивост на спољне утицаје и прилично обиман рад.

У случају сезонског рада, површински модел пумпе, нормална шупа ће бити довољна да га заштити од падавина. Ако је предвиђена употреба током целе године, уградња у топлотно изолованој просторији или кесон ће бити неопходна да би се спречила употребазамрзавање

Површинске пумпе су основни уређај за рад пумпне станице, која је такође опремљена хидрауличким резервоаром и релејем притиска.

Модел дубоке пумпе за бунар се обично користи у случајевима када је ниво воде мањи од 8 метара и обично се монтира тако да је његов доњи дио на 50-100 цм. опсада У овом случају, квалитет испоручене воде се смањује и вјероватноћа оштећења пумпе се повећава, што је предвиђено за рад са чистом водом.

Који модел пумпе треба изабрати за бунар се одређује на основу карактеристика подизања, који је у таквим моделима значајно већи у односу на аналоге.

Такође, ови модели се препоручују за уградњу у случају блиске локације бунара до куће или простора за рекреацију на отвореном. Водени ступац изнад пумпе је способан да апсорбује звучне таласе, чинећи тако ниво буке таквих уређаја много нижим.

Приликом одабира пумпе за бунар - који је боље одређен на основу захтева за перформансе и притисак. Недостаци потопних пумпи укључују комплексност одржавања. Чак и за једноставну контролу и тестирање, уређај се мора зауставити и извадити из бунара помоћу кабла.

Карактеристике центрифугалних и вибрационих агрегата

Узимајући у обзир нијансе рада различитих модела, избор пумпе за специфичне услове ће бити много лакши.

Вибрациона пумпа воде за снабдевање водом код кућеод осталих модела разликује се по томе што у свом дизајну нема ротирајућих елемената. Ова функција омогућава повећање трајности јединице. Најпопуларнији представници вибрационих пумпи су производи као што су "Кид" и "Струмоцхек".

Функција мотора овде изводи електромагнетну завојницу, која привлачи клип са клипом у тренутку довода струје. Тако се у пумпној комори ствара разблаживање и вода се усисава према унутра. Следећа фаза рада је прекид струјног напајања и заустављање ударца.

Да би се спречио повратни проток воде, постављен је неповратни вентил тако да вода под притиском клипа улази у простор иза клипа. Приликом наредне флуктуације појаве струје и кретања клипа вода се не само апсорбира, већ се и из коморе гура у клип на улазном цјевоводу.

Повратна кретања шипке могу се сматрати вибрацијама, због којих је пумпа добила такво име. Инсталација вибрационих пумпи је генерално безбедна за бунаре. Као изузетак, ово су извори на дисковима. Због ниске чврстоће и густине тла услед вибрација може доћи до деформације у слојевима тла, што може довести до уништења конструкције бушотине.

Важно: Специјалисти препоручују монтирање пумпи са дубоким бунарима од дна, тако да се не подигне крхотине са дна рудника због вибрација.Вибрационе пумпе на довољно високом нивоу поузданости су прилично јефтине, што овај модел чини веома привлачним за инсталацију у водоводном систему, ако су дати други параметриМодел је погодан за специфичне услове.

Принцип рада центрифугалних пумпи за бунаре заснива се на формирању центрифугалне силе током ротације радног елемента, кроз који вода пролази из напуњене коморе у цјевовод, што резултира формирањем димњака у комори у којој се усисава нови дио воде.

Правац кретања течности одређен је притиском у различитим секторима пумпе: повишеним - у зидовима, спуштеним у центру ротационог точка. Дизајн изгледа као зупчаник који је постављен на осовину. Савијање лопатица је усмерено на темпо котача.

Њене нијансе су када центрифугална пумпа ради. Укључивање се може извршити само када је јединица потпуно уроњена у воду. Овакав догађај помаже да се уређај заштити од лома током скока напона, као и да се избегне такозвани "суви рад". Током рада центрифугалне пумпе, важна тачка је контрола нивоа воде, тако да ови модели долазе у комплету са аутоматизацијом или најједноставнијим пловком, који ће избећи вероватноћу хватања ваздуха када падне ниво воде.

Електрична пумпа овог типа је веома погодна за случајеве када у води постоје различите неотопљене нечистоће, као што је песак. Најчешће садржај нечистоћа је 185 г /м3. Да би се уређај заштитио од абразивног удара песка, боље је изабрати водене пумпе за дубоке бунаре са кућиштем од нерђајућег челика. У случају када вода нема нечистоћа, а начин рада није јако интензиван, можете узети јединицу са пластичним кућиштем.

Шта треба узети у обзир при избору пумпе за бушотину?

Избор пумпе за снабдевање водом из бунара директно зависи од техничких карактеристика јединице. Изабрана опција мора одговарати одређеним параметрима, стога, прије куповине одређеног модела морате знати потребне вриједности главних параметара.

 • Снага. Овај параметар показује способност пумпе да ствара неки притисак и утиче на перформансе уређаја. Међутим, не треба мислити да ће за ефикасно функционисање читавог система бити довољно изабрати најмоћнији уређај.

Снага која прелази потребне параметре може створити вишак притиска у цевоводу, и као резултат тога, заптивке се могу стално стезати и раставити. Штавише, захваљујући снажној јединици, ниво воде ће брзо пасти, што ће трајно укључити уређај, затим ће се искључити и угрожава брзо хабање.

 • Продуктивност. Ова вредност показује колико воде јединица може пумпати током времена. Тачна дефиниција овог параметра ће вам омогућити да стално обезбеђујете воду чак и на вршним оптерећењима.

Да би се израчунао овај параметар, бит ће потребно сумирати проток воде у свим водозахватним точкама куће. Ако нема прецизних података, као оријентире можете користити следеће податке: умиваоник - 300 л /х, туш - 700 л /х, тоалет - 83 л /х. У случају да је купатило повезано са водоводом и системом за наводњавање, потребно је додати још 1000 л /х за сваки предмет.

Наравно, вероватноћа истовременог рада свих тачака у исто време је веома мала. Ова калкулација не показује номиналну, већ максималну максималну вредност потрошње воде. Аутоматска пумпа која не обезбеђује потребне перформансе не само да ће изазвати прекиде у снабдевању водом, већ ће током његове експлоатације постојати и вероватноћа настанка несрећа због опреме осетљиве на воду.

 • Притисак. Овај параметар одређује могућност подизања воде до одређене висине од осовине бушотине, преносећи је кроз хоризонтални цевовод до тачака усисавања. Приликом сабирања притиска за подизање и пумпање, свака хоризонтална раздаљина од 10 метара износи 1 метар.

На пример, ако је дубина бунара 7 метара и ако је из куће на 20 метара, онда ће формула израчуна изгледати 7 + 20/10 = 9 метара. Ако је зграда више од једног спрата и водозахвати су на вишем нивоу, то би требало узети у обзир иу прорачунима. Ако се овај пример користи за израчунавање, на пример, инсталације воде на 2. спрату, онда ће израчун изгледати овако: 7 + 20/10 + 4 = 13 метара, где је 4 приближна висина на другом спрату куће.

Важно: приликом израде таквог израчуна, избор притиска уређаја треба да буде са залихама, због присуства одређених одређених губитака у цевоводу, који зависе од одређене шеме водоснабдевања.

Један од најпопуларнијих модела вибрационих пумпи је потопна пумпа "Калиук". његове очигледне предности су прилично високефактор поузданости по ниској цени. Ако је извор воде прилично плитак, можете користити готову пумпну станицу, чији је основни елемент површинска пумпа.

 • Додатне опције. При одабиру агрегата важан елемент су додатни параметри помоћу којих можете вршити додатне израчуне. Статички нивои - укључују параметре као што су дубина рудника и ниво положаја воденог огледала у испуњеном зденцу. Ове вриједности су једноставно измјерене употребом ужета на једном крају на који је оптерећење везано: дубина када терет досеже дно, ниво зрцала - до карактеристичног пуцања при урању терета у воду.

Динамички ниво воде у бунару показује интензитет воде у руднику. Овај параметар се назива и изворни дебит. Овај параметар се одређује ако испумпате воду из рудника. Кад год пумпа остане без воде без обзира на рад, то значи да је достигнут динамички ниво бунара.

У изворима који имају прилично велики динамички ниво, приликом пумпања позиције огледала вода се не мијења значајно. Овај параметар је веома важан јер се пумпа мора налазити испод ње. Пречник (или дужина стране током квадратног попречног пресека) рудника је потребан за израчунавање запремине.

 • Доступност додатне опреме. Сигурност снабдевања пумпе нормалном водом помаже да се обезбеди додатна опрема. Задатак пловака и сензора је заштита од стварања ваздушног плута, усисавања ваздуха и "сушења"курс ".

Економски услови рада и непрекидно снабдевање водом зависе од тога да ли постоји хидроакумулатор или складишни резервоар. Хидраулични акумулатори су опремљени релејима за притисак, чија је сврха укључивање и искључивање пумпе.

Стога је потребно пажљиво испитати параметре јединице прије него што одаберете одређени модел пумпе бушотине.

Најтраженији модели

Избор пумпе је чисто индивидуално решење, али се препоручује да се даје предност познатим произвођачима, пошто су тестирани временом:

 1. Вило ПВ-175ЕА - немачка електрична пумпа је бешумни рад. Инсталација овог модела се врши хоризонтално, такође има заштиту од прегревања. Укључивање и искључивање се врши аутоматски, може се користити за системе за наводњавање, има мале димензије, економску и има прилично атрактивну цијену (6.000 - 8.500 рубаља).
 2. Гардена (Гардена) - такође уређај од немачког произвођача, веома ефикасан са малом буком. Обезбеђена је двоструким одстојницима и поузданом заштитом мотора. Уграђени контролни вентили оптимизују перформансе уређаја.
 3. Кид - серија од неколико модела вибрационих пумпи, главна разлика је једноставност конструкције и ниска цијена (пумпа овог типа кошта око 2 000 рубаља) Не препоручује се за континуирани рад. Напо-40м, перформансе зависе од модела и крећу се од 432-1000л /х.
 4. ЛЕО КСХСм1500 је прилично тих модел центрифугалне пумпе кинеског произвођача. Моунтед тоХоризонтална позиција, продуктивност је око 1,2 м3 /х. комплетна са заштитом од прегревања, дубина потапања је 9 метара. Поред пумпања може радити чиста вода и са контаминираном течношћу.
 5. Акуариус - центрифугална потопна пумпа направљена у Харкову, прилично економична. Дизајниран за кућне потребе. Погодно за пумпање питке воде.
 6. Гиселле - серија центрифугалних потопних пумпи као што је Водомет А. Ефикасност таквог дизајна повећана је због употребе специјалне конструкције "плутајућих" точкова. Гиселле има интегрисану заштиту од пада нивоа воде и празног хода.
 7. Грундфос (Грундфос) је прилично велик избор површинских и потопних пумпи израђених од висококвалитетног челика из Данске, који има одличне препоруке међу потрошачима. Може се користити за пумпање воде за пиће.
 8. ГРИНДА ГЛП-36-11 - Вертикално постављена нискотлачна пумпа ниског притиска на раду. Опремљен аутоматизацијом прати ниво воде. Ту је и заштита од прегревања. Може радити на дубинама до 11 метара. Може се користити за пумпање воде поред бунара, такођер из бачве, спремника или другог одговарајућег капацитета.
 9. Акуарио АСП2-25-100ВА - Вертикално постављена пумпа од италијанског произвођача са контролом смањења водостаја. Уроњен на дубину од 15 м, опремљен мрежастим филтром, компактним, издржљивим.

Пажљиво проучавајући горе наведени ранг,можете уштедети време одабиром модела пумпе који вам је потребан за одређену намену.