Које су врсте плафони: различите опције покривености

До данас, постоји велики избор материјала за обраду који је први додирнут, избор конструкције плафона зависи од тога који концепт дизајна превладава у вашем дому. А ако нема јасно дефинисаног стила, још увек постоје неки мотиви, карактеристике, по којима можете изабрати плафонску облогу. Ако је вријеме да направите нове стропове, погледајте разне опције.

Које су плафони: оквири са привјеском

Уградња таквог плафона може се обавити и његовим властитим рукама, ако је таква инсталација већ извршена, добро, или су поправне способности довољне за самостално рјешавање упута.

Сама ријеч "виси" сугерира да се будући плафон састоји од конструкције која је обешена на газ, основни плафон. Суспендиран на оквиру. И овај костур је или дрвени или метални.

Спуштени стропни оквир - најчешћа дизајнерска одлука

Профили - плафони и водилице - користе се за метални оквирни систем. Они су причвршћени око периметра, формирајући оквир који ћете покривати. У овом случају ради се о стварању конструкција од гипсаних плоча. Али оквир је такође у касетном плафону, иу шини, итд. Једноставно, сами оквири могу бити различити, као и суспензије према њима.

На основу металног каркаса може се направити плафон од неколико слојева. И могуће је направити комбиновани плафон, када је затезно платно украшено конструкцијом сухозидних кутија.

Врсте плафона (видео)

Могућности премазаПлафони: кречење или бојење

Претпоставимо да су стропови у вашем стану ниски, а различите врсте висећих конструкција дефинитивно нису ваша опција, онда морате изабрати оптималну плафонску облогу.

Типове обработки стропа:

 • Суседство. Стара варијанта, када је плафон прекривен кредом или саставом креча. Истина, на неприпремљеној површини таква композиција, наравно, није погођена. Прво поравнате основни плафон, гипс и гит, а затим га третирамо прајмером, а тек онда цвилите. Према оперативним карактеристикама, ово није најбоља опција, након две године (у сваком случају, у просеку), опет ћете морати да га оперете.
 • Сликарство. Ситуација је скоро иста, али уместо креде и креча, користите састав боје. Боје су практичније, јефтиније и једноставне за рад. Штавише, након што је строп окречен само бијелим и никаквим другим, модерним бојама, међутим, претпоставља се много опција за боје и нијансе.
 • Лепљење са тапетама. У таквом дизајну стропни дизајн, такође, има дугу историју, али сама верзија је прилично добра. Прво, ако узмете позадину за сликање, можете скоро сваке године ажурирати плафон, једноставно префарбати тапете. Друго, можете узети не само папирнате тапете, већ, на примјер, бамбус, који ће бити одлична опција за животни простор у еко стилу.

Многи станодавци одлучују да се не замарају завршним обрадама стропа: они га једноставно обложе, опере или залијепе тапетама

Паали од таквог премаза, јер пластичне декоративне плоче данас одбијају, приписујући га застарелим, већ не тако спектакуларним плафонима.

Врсте плафона у кући: касетне конструкције

Касетни плафони такође се односе на конструкције оквира. Принцип је да се оквир мора напунити посебним панелима. Понекад се касетни плафон назива растер.

Карактеристике стропа касете:

 • Кертриџи су плоче од минералне вуне или стаклене вуне (пресоване) са пунилима као што су глина или скроб;
 • Плоче су направљене без фенол-формалдехидних смола и азбеста, тако да су незапаљиве и безопасне за људе;
 • Обично су плоче бијеле, монокроматске;
 • Најчешћа текстура плоча - глатка, али можете купити и плоче са грубом површином;
 • Поред стандардних панела, специјални производи се производе, на пример, водоотпорни или акустични.

Касетни плафон - дизајн привјеска, који савршено украшава унутрашњост сваке просторије

Систем касетне монтаже на плафон је следећи: носећи и средњи профили, суспензије и галије (зидни профили). Испоставило се да је плафон монтиран прилично брзо, и то брзо као што се може демонтирати или делимично раставити.

Врсте стропних конструкција: тип шине

Плафонски плафони се обично инсталирају на малим површинама са високом влажношћу или агресивним окружењем. То су лагани и трајни, еколошки прихватљиви плафони. Они се апсолутно не боје влаге и нису запаљиви.

Шина је танак алуминијум или челикплоча, која је у неколико слојева прекривена врућим сушењем лака.

 • Даиси плоче;
 • позлаћени;
 • хромиран;
 • огледало;
 • мат;
 • Са или без перфорације.

Стропни ормар се све више користи у собама као што су: кухиња, тоалет и купатило

.

За монтирање таквог дизајна је лако: до главног стропа причврстити профил лежаја, чешаљ, а сами панели на ове чешљеве само присхкелкнутсиа. Стезаљке су у систему.

Опције за поправку плафона: тканина за затезање

Ово је једна од најпопуларнијих стропних конструкција. Можете или растезати ПВЦ-тканину или полистиренску тканину. У првом случају, радници ће доћи и направити прелиминарна мјерења, у другој димензији то није потребно, додатни комадић материје је управо одсјечен.

Карактеристика тензионног стропа:

 • Врло брзо, дословно за неколико сати ваш плафон постаје савршено глатак и раван;
 • Напонски плафон највише погодује компликованим и оригиналним системима осветљења;
 • Ова покривеност се може сматрати трајном, будући да служи најмање 15 година правилне његе;
 • И да се бринете о њему једноставно - повремено можете усисавати, и тако - да га обришете крпом у слабом сапунастом раствору;
 • Стретцх ножеви могу бити матирани и сјајни;
 • У случају поплаве, напонски плафон ће уштедети ваш намјештај и под од воде, а онда се вода може испразнити (позвати стручњаке);
 • Све неједнакости основног стропа су сигурно скривене.

Зидни напон - најпопуларнији и најчешћи тип завршне обраде плафона

Данас су посебно популарне плафони са фото-штампом, што омогућава да се било какве квалитетне слике пренесу на плафон, што повећава могућности дизајна.

Ако је неједнакост видљива на плафону

Овде можете ићи на два начина. Први је да их очистимо китом, малтером и првим слојем, док плафон неће бити једнак. Дакле, можда ћете морати да наносите више од једног слоја масе за изравнавање пре него што постигнете резултат. Али овде ништа не функционише.

По правилу, ако постоје било какве неједнакости на плафону, постоје два начина за њихово елиминисање: прво - заспалкуљу, друго - коришћење зглобне конструкције за плафон

Други - једноставно организујете структуру овјеса која крије недостатке. Али ако постоји опасност од колапса, боље је да се уклони да би се створио оквир и његова облога, тако да се не сруши и не може оштетити висећи плафон.

Затезни плафон такође може да сакрије неравну подлогу. Често се то ради у новим зградама, гдје на другој, трећој години, мале, али нелагодне пукотине могу ићи уз плафон.

Како уклонити неједнакости на плафону (видео)

Данас је избор декорације и уређења стропа одличан, а постоји и опција за сваки укус и сваку прилику. Пратите равнотежу стила јединства, равнотеже боја и купујте само квалитетне материјале.

Сретно у поправци!

Врсте плафона (фотографија разних материјала)

)