Које су биметалне батерије боље за гријање?

Једном када сте одлучили инсталирати биметалну батерију за гријање у нову зграду или замијенити стару совјетску опрему израђену од гвожђа у градском стану на љепшим и учинковитијим модерним моделима, практично увијек пред особом постоји прилично компликован избор да би се биметални радијатори могли боље купити?

Најранији радијатори од два метала (биметални) почели су се производити у Европи пре више од шездесет година. Ови радијатори се лако носе са задатком да обезбеде оптималну комфорну температуру у просторијама током хладног периода. Данас је у Русији обновљена производња биметалних радијатора, ау Европи се углавном производе различити радијатори од алуминијумских легура.

Структурне карактеристике биметалних производа

Биметални радијатори гријања за стан изгледају као конструкција која се састоји од челичних или бакарних празних цијеви (смјештених окомито и хоризонтално), унутар којих се проводи циркулација расхладног средства. Изван цеви се монтирају плоче радијатора израђене од алуминијума.

Фиксирају се тачкастим заваривањем или посебним поступком бризгања. Дијелови радијатора су међусобно повезани специјалним челичним брадавицама, које су опремљене јастучићима отпорним на топлину који могу издржати температуре до 200 ° Ц.

Ови радијатори, монтирани у руским градским становима са централним грејањем, савршено издрже притисак до 25 атмосфера(до 37 атмосфера при пресовању) и због високог степена преноса топлоте суочавање са задацима који су им постављени много је бољи прекурсори од ливеног гвожђа.
По врсти њихове производње су:

 • биметални;
 • полу-биометални.

Главна разлика је у томе што се у полу-биометалним радијаторима челик користи само као језгро, што је потребно за јачање вертикалних канала. Док су биметални уређаји из њега направљене све цеви, које се налазе испод алуминијумског "поклопца".

Због ове конструкције полу-биометалне батерије су много ниже, али у исто време знатно инфериорније од "пуних" радијатора опремљених са челичним оквиром, јер вода у полумалију додирује и алуминијум.

Алуминијумске и биметалне батерије практично не постоје. Тежину ових батерија можете поредити само да бисте били сигурни да је избор исправан. Биметални радијатор због присуства челичног језгра у њему је тежи од алуминијумског брата негде на 60%, тако да можете без грешке направити куповину.

За и против употребе

Најбољи биметални радијатори савршено се уклапају у било који дизајн просторије (канцеларијски, стамбени и други) без додатног простора. Фасада акумулатора може бити и једна и две, секције могу бити најразличитијих величина и боја (ако је потребно, можете сликати и сами). Али то нису све предности експлоатације биметалних батерија:

 1. Радијатори од алуминијумаи челик нема оштре углове, као и вруће плоче, што им омогућава монтирање чак иу дјечјим собама.
 2. На полицама можете пронаћи моделе који се могу монтирати вертикално без употребе конзола, захваљујући додатним ребрима за крутост.
 3. Ови радијатори могу трајати 25 година.
 4. Биметални радијатори су погодни за све системе грејања, укључујући централно грејање. Обично лоши квалитет носача топлоте у општинским системима грејања немају најбољи ефекат на стање радијатора, смањујући животни век њиховог рада, али биметалне батерије се не боје повећане киселости и лошег квалитета носача топлоте због високе отпорности на корозију челика.
 5. Биметални радијатори су мјерило трајности и поузданости. Имају добру отпорност на хидрауличке ударце. Чак и притисак, који може досећи 35-37 атмосфера, не може оштетити биметалну батерију.
 6. Једна од главних предности података радијатора је њихова велика топлотна снага.
 7. Са термостатом можете подесити температуру гријања, што се може учинити готово одмах због малог пресјека канала у радијатору. Ово својство омогућава да се количина расхладног средства смањи за пола.
 8. Чак и ако је потребно поправити било који дио радијатора, захваљујући замршеном дизајну брадавица, рад ће одузети минималан напор и вријеме.

Потребан број делова радијатора за загревање просторија је прилично једноставан за математички прорачун. То ће елиминисати финансијске трошкове приликом куповине, инсталирања и радарадијатори.

Али са довољно великим бројем предности, биметални радијатори имају и негативне особине:

 1. Као што је већ поменуто, биметалне батерије могу радити са расхладном течношћу ниске квалитете, али значајно смањују вијек трајања батерије.
 2. Један од главних негативних аспеката биметалног радијатора су различите стопе експанзије алуминијумске легуре и челика. Након дужег периода рада, може се појавити шкрипање, а снага и трајност батерије ће се смањити.
 3. Приликом рада са нискоквалитетним батеријама носача топлоте, брзо зачепљење челичних цеви, појава корозије и смањење нивоа топлинске снаге.

Недостатак се може сматрати ценом биметалних радијатора. Он је много већи од акумулатора од алуминијума, челика или ливеног гвожђа, али имајући у виду велики број предности, цена је у потпуности оффсет.

Како израчунати колико ће секција бити потребно?

На основу једноставних математичких прорачуна, лако се може наћи потребан број радијаторских секција потребних за загревање просторије.

Пре него што почнете са израчунавањем, морате знати подручје грејне просторије и снагу радијатора. Друга вредност се обично означава на паковању са производом или у ценовнику произвођача уређаја за грејање.

Дакле, да би се утврдио број делова радијатора (А), површина просторија (С) се мора помножити са 100 и поделити са снагом радијатора (П):

А = С? 100? П

Са површином од <<просторије од 20 квадратних метара и капацитетаРадиатор 180 Ватт добијамо:

А = 20? 100? 180
Д = 11.11

На основу тога, број одељака се може сматрати као 11 или 12. Али с обзиром да су батерије са више од 10 секција загрејане мање ефикасно, боље је инсталирати два или три радијатора са мање делова.

Три варијанте повезивања биметалних радијатора

Радијатори могу бити повезани разним шемама:

 1. Традиционална једносмјерна схема или страна веза. Ова метода укључује спајање цијеви, која доводи расхладно средство на радијатор, спојен на цијев, која се налази на врху радијатора. Према томе, одводна цев је спојена на дно цеви радијатора. Губици топлоте у овом облику повезивања не прелазе 2%.
 2. Доњи дијаграм. Користи се у ситуацијама када је систем гријања скривен или уграђен у подну облогу. У овој схеми, одведене и испоручене цеви се спајају са супротних страна на доње цеви. Губици топлоте у овој шеми могу достићи 12%.
 3. Дијагонални круг. Овај начин повезивања је погодан за радијаторе са великим бројем секција. Улазно црево је повезано са горњом граном цеви и одвратило се од друге стране према дну.

Након завршетка прикључка радијатора, систем је напуњен расхладним средством. Да би се избјегли хидраулични удари, стабилизирајући кран је покривен са 2/3.

Карактеристике инсталације батерије у систему грејања

Дизајн система грејања је директно из цеви и радијатора.Повезивање цеви и радијатора се врши помоћу тачкастог заваривања. Можете направити самосталну монтажу ако имате потребне алате, уређаје, као и релевантна знања и вјештине. Упутства за уградњу од произвођача, по правилу, се испоручују са биметалним радијаторима.

На бази практичних знања, за биметалне радијаторе, најуспешнија комбинација су полипропиленске цеви (ојачане алуминијумом или фибергласом). Приликом рада цеви са дубоким таложењем алуминијумске арматуре, нема потребе за коришћењем бријача и процеса скидања. Тиме се знатно смањује вријеме уградње радијатора.

Није толико популаран код повезивања биметалних радијатора због појављивања у будућности честих цурења и крхотина су гвоздене (челичне) и метално-пластичне цеви, заједно са стезаљкама за крагне.

 1. Инсталација биметалних радијатора врши се на мјесту демонтираних старих након што је припремљено радно мјесто, које укључује демонтажу цјевовода од успонске цијеви, постављање простора за уградњу новог радијатора и бушење рупа за носаче.
 2. Удаљеност од пода до дна радијатора треба да буде у распону од 60-120 мм. Ако је радијатор монтиран изнад или испод специфицираних параметара, брзина измјене топлине значајно пада. Истовремено, стражњи дио радијатора мора имати размак од зида од око 20 мм, а између прозорског прага и горњег дијела радијатора удаљеност не би требала бити мања од 50 мм како би се избјегла неугодност тијеком инсталације, те како би се побољшала.конвекција
 3. Уобичајено, уградња радијатора одвија се строго испод прозора у средини. У овом случају, мора се имати на уму да ако је у просторији постављен радијатор, они морају бити строго на истом нивоу.
 4. Након што је извршено означавање радног простора (неопходно је потребно користити конструкцијски ниво за овај рад) на зидним бушотинама испод конзола које се фиксирају помоћу типли и цементног малтера. Положај конзола треба да буде такав да куке могу слободно да пролазе између хоризонталних колектора. У овом случају, могуће је гарантовати поуздано причвршћивање кућишта радијатора на зид.
 5. Прије уградње, биметални радијатор је опремљен са свиме што вам је потребно: дизалицом Мајевски (како би се омогућила могућност одзрачивања из система сувишног зрака) одозго, адаптери и пјена на мјестима гдје ће се цијеви прикључити на хладњак.

Након тога, водени подизач је опремљен специјалним крановима и производи монтажу цијеви (са или без завоја), које ће повезати радијатор и успон.

Треба имати на уму да биметални радијатори, који имају декоративни премаз (два слоја боје отпорне на топлоту), ни на који начин не могу бити очишћени абразивним прахом и материјалима. Препоручује се да се бојање врши само једном у десет година. Истовремено је строго забрањено бојање термостата.

Како одабрати квалитетан радијатор?

Биметални радијатори на домаћем тржишту су одговарајућисертификати, али се разликују не само у компанији већ иу земљи произвођача, постоје мале али не мање важне нијансе које треба узети у обзир приликом куповине.

Ево неких важних критерија које треба узети у обзир приликом одабира опреме за гријање овог типа:

 • произвођач компаније;
 • карактеристике радног и притисног притиска;
 • поузданост пројектовања;
 • једноставност инсталације и повезивања;
 • снага и топлотна снага.

Цена је један од важних аспеката који има значајан утицај на избор потрошача. Али пре него што проценимо квалитет производа по цени, морате сазнати на чему се заснива.

Најјефтиније биметалне радијаторе представљају земље као што су Русија и Кина. Цена једне такве секције није већа од 400 рубаља. Ниски трошкови су због поједностављеног дизајна, као и уштеде материјала током производње радијатора. Радни притисак таквих радијатора је нешто нижи од оног произведеног у другим земљама, а изглед није тако елегантан.

Које фирме треба да управљају при одабиру приликом куповине? Ако узмете ценовну категорију биметалних радијатора, која варира у региону од 400 - 600 рубаља по секцији, онда можете упознати италијанске радијаторе грејања компаније Глобал и Сира, и један руски - РИФАР.

Изглед ових радијатора је прилично естетски са прелепим снежно беле или крем боје. Неки модели имају излаз за зрак или термостат. Различити начини инсталације и неки детаљи напроизводња (опрема, интерцентерска удаљеност, итд.), која не утиче на снагу (продуктивност) и поузданост радијатора грејања. Али они су се доказали довољно добро за већину потрошача.

Сви остали параметри наведени су у техничким карактеристикама одређеног модела и морају бити одабрани узимајући у обзир карактеристике просторије.

Узимајући информације о оружју, сигурно пошаљите најближој специјализованој трговини да купите поуздану, стилску биметалну батерију, јер их овај тип радијатора, у поређењу са челичним или ливеним батеријама, надмашује у погледу квалитета, степена преноса топлоте, животног века, а такође спољним карактеристикама.