Које сијалице су боље за дом - ЛЕД или уштеда енергије?

Сваке године, питање уштеде енергије се погоршава. С једне стране, ово је олакшано повременим повећањем комуналних тарифа. А са друге - појава нових типова лампи са малом потрошњом енергије. Стога се потрошачи често питају да ли су ЛЕД сијалице боље или уштеде енергије? Да бисте дали прави одговор, морате почети тако што ћете појединачно испитати сваку врсту лампе.

ЦФЛ

Ова скраћеница није свима позната, дешифрује се као компактне флуоресцентне лампе (ЦФЛ). Због ниске потрошње енергије, у поређењу са класичним сијалицама са жарном нити, ЦЛЛ у људима се једноставно назива уштеда енергије. Они раде на истом принципу као и њихови дуги цевасти колектори који се користе у растер лампама, које се обично користе у различитим канцеларијским и магацинским просторима. Основа рада ЦФЛ-а је употреба паре живе, која сија под утицајем електричне енергије.
Потрошња енергије ЦФЛ-а је око 5 пута мања од потрошње сличних сијалица са истим светлосним флуксом. То јест, 100 В окретајно окретање одговара капацитету ЦФЛ од око 20 пт. Још једна неоспорна предност штедних сијалица је дуг вијек трајања - око 10-15 тисућа радних сати.
Међутим, заједно са заслугама, ЦФЛ има своје недостатке:

 • се укључује са кашњењем (то је због чињенице да уграђени стартни круг "загрева" електроде пре рада);
 • имају специфичан светлосни флукс који садржи одређену количину ултраљубичастог светлазрачење које је штетно за вид и укључује инсекте;
 • губе светлост током времена;
 • за живот ЦФЛ лоше утиче на лош квалитет испоручене електричне енергије, која је најчешће присутна у кућној мрежи;
 • Рад под високом влажношћу (нпр. У купатилу) увелико смањује животни вијек флуоресцентне свјетиљке.

Такође вреди поменути још један озбиљан недостатак ЦФЛ - је садржај паре живе. Због тога енергетски штедљиве сијалице захтевају посебно коришћење и захтевају посебну пажњу.

ЛЕД сијалице

До сада је круна инжењерске мисли у питању уштеде енергије, смањењем потрошње расветних уређаја, употреба ЛЕД (или ЛЕД из британске светлосне диоде) технологије. Поред ниске потрошње енергије, ЛЕД лампе имају низ непорецивих предности, захваљујући којима брзо добијају на популарности.

Рад ЛЕД светиљке заснива се на употреби светлеће диоде - полупроводничке компоненте која генерише светлосно зрачење под утицајем директне струје. Техничке карактеристике савремених светлећих диода су веома добре, што им омогућава да се користе у било ком светлосном уређају.

Главне предности ЛЕД сијалица су:

 1. Мала потрошња енергије. Ако ЦФЛ троши 5 пута мање струје од жаруља са жарном нити, онда ЛЕД диоде троше мање електричне енергије 10-12 пута. Мало ниже је економскакалкулација која показује ефикасност куповине.
 2. Висок експлоатациони ресурс. Тражени експлоатациони ресурс је 30-50 хиљада сати. Међутим, треба напоменути да ако купите јефтину лампу, онда са великом вероватноћом, она ће пропасти раније. Стога је потребно нагласити да овај индикатор одговара стварности само у квалитетним производима познатих свјетских произвођача.
 3. Тренутно пребацивање на пуни светлосни ток. ЛЕД лампице не морају да се загревају, зато укључите пуну снагу од прве секунде.
 4. Не садржи твари штетне по околиш и не захтијева посебну рециклажу. Према томе, они могу бити бачени у смеће без страха од себе и околине.
 5. Немојте зрачити велику количину светлости у инфрацрвеном и ултраљубичастом опсегу. Мала количина инфрацрвеног и ултраљубичастог зрачења практично не привлачи инсекте.
 6. Постоје модификације које могу емитовати више угодних очију, топло свјетло.
 7. Практично се не загрева у процесу рада. То је због недостатка филамента и не-термалног зрачења ЛЕД диода.

Што се тиче светлосног флукса у ЛЕД-у, није све јасно. На почетку треба напоменути да, за разлику од ЦФЛ, ЛЕД сијалице засноване на модерним светлећим диодама не губе интензитет сјаја током времена. А светлосни флукс у њима је око 20% већи. Велика предност ЛЕД диода је да могу дати топло свјетло у распону од 2700-3000 К.

У задње вријемепотражња за ЛЕД сијалицама је огромна, тако да је на тржишту много фалсификата и ризик куповине кинеске ковачнице, чије техничке карактеристике неће задовољити упутства на паковању, прилично велика. Не треба куповати производе сумњивог квалитета по ниској цени. Као што каже народна пословица - "Мисцхиеф плаћа два пута". И она је у потпуности одговорна за ову ситуацију. Боље је купити једну жаруљу познатог свјетског произвођача или произвођача, него у кратком року купити нову.

Упркос свим предностима ЛЕД лампи, оне имају један значајан недостатак - то је висока цијена (просјечна цијена за Русију 1. сијечња 2016. је око 450 рубаља). Али ако размотрите дугорочну употребу, онда је овај недостатак безначајан. Ово је мало ниже.

Шта одабрати?

Дакле, које су сијалице боље - ЛЕД или уштеда енергије? Да бисте дали одговор морате користити једноставан аритметички прорачун.

Претпоставимо да је лампа упаљена у соби по цијени од 30 рубаља и снаге од 60 вати. Слична уштеда енергије (ЦФЛ) ће имати снагу од 12 В, а његова цена је око 150 рубаља. Снага ЛЕД сијалице ће бити 6 Ватта, а цијена ће бити 450 грама, а просјечна цијена по кВх за Русију је 3 рубље. Просечно трајање сијалице - 8 сати, односно 2920 сати. Другим ријечима, потрошња енергије жаруље са жарном нити износи 175,2 кВх, ЦФЛ 35,04 кВх, а ЛЕД 17,5 кВх. На основу добијених података израчунавамо трошак. За жаруљу са жарном нити ћемо платити 525,60 рубаља, за ЦФЛ - 105,12, а за ЛЕД -52.5. Разлика је очигледна, али треба узети у обзир и трајање сваког типа лампе. Животни век ЛЕД сијалице је најмање 30 хиљада сати или око 10 година са трајањем сијања од 8 сати дневно. То је у најбољем случају живот три ЦФЛ-а или 30 комада сијалица са жарном нити.

Једна ЛЕД сијалица кошта око 450 рубаља, 3 ЦФЛ-а такође 450 рубаља, 30 сијалица са жарном нити - 900 рубаља. Укупни трошак од 10 година за ЛЕД ће бити 975 рубаља, за ЦФЛ - 1501 рубља, а за жаруљу са жарном нити 6156 рубаља. Ако споменемо недостатке флуоресцентних сијалица, онда је предност очито да се не ради о ЦФЛ-у.

В разрешението се работале средни цените за Русиа в јануари 2016 г.

Упоређивање видео записа

Коначно, остаје да се дода да, у сваком случају, будућност технологије ЛЕД осветљења. Након тога, трошак ЛЕД сијалица опада, то се данас може примијетити, анализирајући динамику цијена у посљедњих неколико година. Што се тиче ЦФЛ-а и сијалица са жарном нити, могу се користити и на местима где се светло ретко пали и светли кратко време. На пример, у помоћнику или у гаражи.