Које се цвеће може засадити за зимско семе

У правилу, на јесен, многи туристи покушавају затворити сезону и припремити врт и тло зими. У ствари, посао се може обавити у овом периоду. Предлажемо да се размотре цветови који се могу зимовати током зиме семеном и користи од таквог метода слијетања.

Врсте једногодишњих биљака које садимо зими

Као што је већ споменуто, зими је могуће засадити и годишње и вишегодишње биљке. Међу једногодишњацима су следеће врсте:

 • Кинески каранфили
 • асхтра цхинесе
 • делфинијум из Ајака
 • Натријум глутамат
 • горко горко
 • календула
 • Роотс Поппи Вилд
 • Остатак мириса
 • Пхлок Друммонд
 • Цхрисантхемум

Наравно, ово нису све врсте цвећа које се могу садити у зимском периоду, али су то најчешће биљке.

Врсте трајница које садимо зими

Списак трајница за слијетање на дно није мање широк од годишњице. Следеће трајнице могу бити посађене за зиму:

 • Аквилеж;
 • Редбецца;
 • Примросе;
 • допуњен;
 • Алпска и нова белгијска Астурија;
 • геицхера;
 • гипсофила;
 • умирање;
 • Паган и многи други.

Перспективе сетве цвећа за зиму

Када се пролећна садња не може увек изабрати оптимално време: време у овом периоду је прилично променљиво. Сјеменке посијане на јесен ће се проклијати када буде потребно.

Постоји природна селекција. Хибернација се дешава на начин који остаје највишејаки и јаки узорци. Слабости једноставно не преживе.

Цвијеће засађено у јесен брзо формира снажан дубоки коријенски систем који ће апсорбирати влагу из дубоких слојева тла, чиме их спречава да пропадну.

Погодност је и тај тренутак да је јесенски рад у башти много мањи него у прољеће. То значи да се можете приближити слијетању.

Биљке у јесен су мање подложне разним болестима и мање је вероватно да ће бити оштећене штеточинама.

Мање тамно са сјеменкама: не морате их намакати и чувати у фрижидеру, то се догађа природно.

Нема потребе да се "зезамо" садницама.

Мање од цветања јесени

С обзиром на недостатке јесенске сетве, мало их је. Први недостатак је потреба да се изаберу само сорте отпорне на мраз. Поред тога, овим приступом можете се суочити са смањеним нивоом сличности биљака. Али овај проблем се решава дебелом сетвом.

Како изабрати место за цветање семена под зимом

Када зиму у региону доминира мраз, али не и снијег, вриједи тражити мјесто у хладу. Ако се то не уради, спаљивање зимских опекотина ће се налазити на ниским дубинама семена и уништити их. Не би требало да постоји место за цвеће које се налази у низинама, јер тада се семе пере са воденим изворима.

Постоје две методе сетве једногодишњих биљака за зиму: јесен (у октобру или новембру) и зиму (у децембру и јануару). Свака од метода има своје суптилности.

Како припремити терен за садњу цвећа у зимским семенима

Припрема тла за јесенско слијетање једногодишњих биљака почиње крајем септембра - почетком октобра у средњој стази, а почетком новембра - у јужним регионима. Ако имате топлу, суху јесен, можете припремити асортимане у било које погодно време. Наравно, пожељно је то урадити док је спољна температура сува и стабилна на улици.

Поред кревета морате припремити и подлогу за пуњење сјемена. То је вриједно тога и средином јесени, до мраза. Можете помијешати вртно тло с тресетом и пијеском (1: 2: 1), а можете купити и спремну подлогу за саднице - она ​​такођер одговара. Чувајте смешу пожељно у затвореном простору тако да се не замрзне и стврдне.

Када постоји стабилна негативна температура, а поплава неће бити у прогнози барем у наредних неколико седмица, почети сијати. У јесен семе вреди двапут ниже него током пролећне сетве. Прелијте их преко замрзнутих рупа и покријте претходно мешану смешу.

Формирање цветне гредице за садњу цвећа у зимским семенима

Приликом формирања гредице потребно је придржавати се принципа садње цвијећа. Најпожељније је посадити цвијеће ризомима или луковицама, тако да боље подносе зиму. Када се користе сјеменке, треба их чешће сијати, тако да деколоризација будућег цвијета не утиче на смрт појединачних сјеменки. У центру су смештени највећи, светлији цветови са великим листовима. Да такво цвеће не омета једни друге, удаљеност између њих не би требало да буде мања од 60 цмцветне гредице користе ниске и богате цветне рубнике. На пример, сјајни домаћин изгледа веома привлачно. Различити цветови имају различите периоде цветања. Да би цветна гредица дуго остала декоративна, веома је згодно направити календар цветања. Тако ће доћи нове цветне биљке да би се заменили узорци цветања. Стабљике се могу обрезати како се суше, тако да не покваре изглед.

Технологија сетве зимских усева

Са оним што цвеће сади за зиму, схватили смо, сад је вредно разговарати о томе како то урадити. Ако се засади вишегодишњих биљака, множењем лука или коријена, не би смјело појавити - ово цвијеће треба засадити на исти начин као у прољеће, затим сеје сјеме у хладну јесен на земљи узрокује много контроверзи.

Сетва семена годишњих и вишегодишњих биљака није тако тешка. У принципу, технологија је скоро иста као у пролеће. Дакле, за почетак се препоруча пажљиво припремити тло - ископати га у ремен, уклонити корење корова и друге непотребне инклузије. На формираним лежајима већ у септембру или чак у августу потребно је направити бразде у којима ће се сјеме разградити:

 • са дубином од око 5-7 мм - за мала семена;
 • дубина од 10 до 15 мм - за средња семена;
 • дубина до 50 мм - за велике сјеменке.

Приликом копања или до њега потребно је размишљати о планирању будуће цвјетне баште, јер је засађено сјеме за зиму са почетком прољећапуштање и пресађивање из места у место ће бити веома проблематично.

Заштита јесењег цвећа засађивања од лошег времена

Честе промене временских услова могу проузроковати да биљке луковица не производе степенице. Оштре температурне промене у зимском периоду све чешће. Пробудили су семе и сијалице, преваранти су дошли да се загреју, једва преживели наредне мразеве. Да би се избегли такви проблеми, цветне гредице прекривају сувом травом или пиљевином, заспати дебелим слојем снега. Најуспешније време за загревање цвећа је крај октобра, када температура падне испод 0 степени.

да сумирамо

Овдје смо говорили о нијансама садње јесењих цвијећа. Избор боја за јесенско слијетање овиси о Вашој жељи и величини парцеле. Зато будите пажљиви на избор њихових боја, тако да се идуће године дивите прекрасним бојама.

Да би цвет био задовољан јарким бојама током целог лета, направите календар цветања ваших биљака. Покупите такве сорте и врсте које би требало да цветају једна за другом.