Које батерије су боље за приватну кућу?

Без радијатора можете направити систем грејања у приватној кући. Опрема ове врсте обезбеђује топлоту у просторијама, што је веома важно за становнике Русије, јер наша клима не дозвољава да се осећате удобно током целе године. У овом случају, постоји разумно питање: која је врста грејања батерија боље за приватну кућу за стварање аутономних система? Одговор на ово питање може се дати тек након разматрања изгледа и техничких карактеристика ових производа, што ћемо и урадити.

Нијанси система грејања у приватној кући

У зградама које се налазе изван града, инсталирајте системе за гријање који се спајају на котао. Имају значајне разлике у односу на систем централног гријања који је типичан за високе зграде. Прво, притисак у аутономним системима је унутар 3 атмосфере. Друго, расхладно средство у систему гријања приватне куће другог типа и квалитета.

Низак притисак појединачних система грејања практичноелиминише вероватноћу хидрауличког удара . Да би се то постигло, неопходно је спровести и одређена правиларадне опреме . Као резултат тога, не можете се плашити било каквог цурења и било каквог уништења.

Када се користи расхладно средство у облику воде, треба обратити пажњу на његов квалитет.Прекомерна тврда вода је засићена солима, што осигурава појаву талога на површинама унутар радијатора, што смањује параметре пријеноса топлине и доводи до сужавања лумена цјевастих ћелија акумулатора.

Тип циркулације

Избор радијатора за приватну кућу зависи од врсте циркулације која се одвија у систему. Ако је ваш систем допуњен пумпом , то вам омогућава да инсталирате било коју врсту батерије. Обавезни услов у овом случају је само обим система. Котао треба да се носи са грејањем, а пумпа - са пумпањем.

У пракси, ова количина се обично израчунава када се планира уградња жељезних радијатора, а систем је одређене величине, на примјер, садржи више од 10 уређаја за гријање. Такође, потребан је прорачун овог типа ако постоје заварени регистри или цјевасти радијатори за загревање челика. Алуминијумске батерије, које су окарактерисане као ојачане, садрже око 0,4 литре воде у пресеку, а ливено гвожђе МС-140 са растојањем између цеви облоге од 500 мм до 1,45 литара.

Батерије које су намењене за уградњу у системе који се разликују у природној циркулацији расхладног средства, тешко је изабрати. Овдје је потребно одабрати радијаторе за кућу с минималним хидрауличким отпором, тако да благи притисак у суставу осигурава проток расхладног средства. Избор је направљен одчетири типа радијатора :

 • алуминијум,карактерише се као ливени и ојачани, који су опремљени вертикалним колектором (широким);
 • ливено гвожђе ;
 • челик , који се састоји од цеви великог пречника;
 • заварени регистри .

Производи од ливеног гвожђа су најефикаснији, у поређењу са највећим пресеком колектораса другим радијаторима. Ако се пројектује стварање мреже грејања, која је знатне дужине, онда ће морати направити прелиминарне израчуне за потребну количину воде. Такође морате бити сигурни да ће се котао носити са очекиваним оптерећењима.

Ако вас не привлаче радијатори од ливеног гвожђа, онда ћете вероватно радити са старим концептима, тј. Сјетите се како су те батерије изгледале раније, што је погрешно. Данас, тржиште има ливене гвоздене радијаторе за приватну кућу широког спектра перформанси, укључујући различите стилове, међу којима постоје и правци као што су "ретро" и "модерни".

У вези са избором алуминијумских батерија, неопходно је купити побољшане моделе ових производа. У овом случајутакав избор није повезан са чињеницом да такви производи могу издржати висок притисак, већ зато што су опремљени вертикалним колекторима великог дијела. На пример, стандардна верзија алуминијумског радијатора садржи расхладну течност од 400 мл, док је уобичајена - у кругу од 200 мл.

У модерним зградама, ретко се могу наћи заварени регистри, али се налазе у кућама. Ова опрема има мали хидраулички отпор, тако да је потребно израчунати и оптималну количину расхладног средства.

типови система

Ако и даље размишљате о томе који радијатори треба да изаберете, онда морате почети тако што ћете установити које варијанте система уопште постоје. Системи грејања су подељени наотворенеизатворене . Истовремено, отворени системи постају све ређи, од тадасматрају се изузетно непоузданим. У системима овог типа потребно је уградити радијаторе који могу издржати корозију, која може битиливено гвожђе, бакар и на бази легуре бакра и алуминијума.

Такодје стављају регистре, али они и даље проналазе њихову примјену само због чињенице да имају озбиљну дебљину зида. У затвореним системима могуће је инсталирати било који радијатор, чиме се приоритет пребацује на одабир одговарајуће опреме у правцу котлова, измјењивача топлине и цијеви.

типови котлова

Као извор топлоте може се користити не само уобичајен котао, већ и алтернативни системи, као што су они који раде на трошаксоларних панела . У сваком случају, такви системи се разликују по томе што не могу да загреју расхладну течност до високих температура, што доводи до потребе за инсталирањем искључиво ниско-инерцијских радијатора за приватну кућу у смислу топлотне снаге.

Обично такви уређаји укључују бакрене или алуминијумске батерије, као и бакар-алуминијумску опрему. Алуминијумски радијатори су најприступачнији, док је бакар најскупљи. У исто време, бакарне батерије карактеришу високе стопе топлотне снаге, што их издваја према другим сличним уређајима. Истовремено, описани радијатори су погодни за системе грејања опремљених кондензационим котловима.

Котлови од бакра и бакар-алуминиј су најбоља опција за приватну кућу када је и котао израђен од бакра. Овај услов обезбеђује дуготрајан радсистем у целини ако се користи додатна инсталација неутралног у свом саставу окова и цеви, као и нормална расхладна течност. Вриједи рећи да бакрени измјењивачи топлине могу добро функционирати дуги низ година иу присуству алуминијских батерија. Али системе на њиховој основи треба прикупљати узимајући у обзир искључивање директног контакта бакарних и алуминијумских делова уз употребу неутралних адаптера.

Заједно са нискотемпературним системима грејања,проналазе своје апликационе системе који могу загрејати расхладно средство (краткорочно) на високе температуре. Обично се то манифестује у раду котлова на чврсто гориво. У оквиру таквих система, претежно се користе батерије од ливеног гвожђа јер имају велику масу. То омогућава опреми да лако толерише оштре температурне флуктуације, што је стандардна ситуација када се користе такве врсте горива као што су угаљ и огревно дрво. Такође, флуктуације температуре могу издржати челичне радијаторе, који имају цевасту конструкцију.

пипе

Бакар је, у одређеној мери, проблематичан материјал због својих својстава. Као резултат тога, потребно је уградити радијаторе од бакра и на бази бакар-алуминијум, ако су и цеви од бакра. Систем грејања у сеоској кући ће бити што је могуће поузданији у случају одабира одговарајућег прибора и фитинга, који мора бити у корелацији са присуством тла и употребом одговарајућег квалитета расхладног средства, који може бити, на примјер,Антифриз, који је компатибилан са бакром.

Ако бакрени радијатори из неког разлога нису погодни за гријање приватне куће, онда можете купити челичне батерије или израђене од биметала. Инсталацију таквих радијатора треба вршити заједно са инсталацијом филтера и блатобрана, који могу држати захрђале челичне честице. Да би се искључила могућност гнојнице у расхладном средству, можете користити и уградњу батерија које имају колекторе од нехрђајућег челика, што на најбољи начин не утјече на цијену таквих производа. Као резултат тога, радијатори овог типа ће се барем разликовати по цени бакарних производа који имају бољу топлотну снагу.

Оптималан избор батерија за приватну кућу

Тржиште је засићено великим бројем модела радијатора различитих произвођача, тако да купац може бити у удобности, јер увијек има избор. Ако било који модел није погодан за техничке карактеристике, онда увијек постоји производ који по својим параметрима најбоље одговара предложеним упитима.

Основни напотки за избор акумулатори за приватни домсо следни:

 • Ако ваш систем функционише на уштрб природне циркулације, онда изаберите жељени радијатор, гвожђе, челик и алуминијум у побољшаној верзији, и дајте предност регистрима;
 • отворени систем предлаже своје захтјеве за радијаторе, што одређује релевантност употребе сировог гвожђа, бакра или бакар-алуминијума у ​​овом случајубатерије;
 • ако је пожељно уградити батерије од ливеног гвожђа у систем котлова који раде на дрву или угљу, иако ће се и челичне цеви са цевастом конструкцијом такође уклопити;
 • За системе бакарних цеви треба користити бакарне или бакар-алуминијумске батерије, али то не искључује могућност уградње панелних и цевастих радијатора;
 • најјефтинији радијатори су панели од челика.

У зависности од цене ових или других радијатора, можете формирати другу листу савета који су потребни при избору одређеног производа:

 1. Панелни радијатори од челика - ово је најјефтинија опција за батерије за приватну кућу. Разликују се у различитим облицима и величинама, а њихова инсталација се изводи у ниши испод прозора, гдје заузимају минимум простора. Овај производ се може користити са било којим расхладним средством, укључујући антифриз.
 2. Челичне батерије са цевастом конструкцијом, као и производи од ливеног гвожђа су скупљи.Таква опрема не захтијева бојење и посебну његу, разнолика је по дизајну, отпорна је на хрђу и занимљива је јер не само да загријава кућу, већ вам и омогућава да сушите ципеле и ствари, али је квалитетно ако живите сеоска кућа.
 3. Ако имате довољно средстава, за ваш дом можете изабратискупе биметалне моделе отпорних на корозију радијатора отпорних на корозију, који се одликују високом топлотном снагом, дугим вијеком трајања.Инсталација ове врсте опремеомогућава дуги низ година да елиминише проблем грејања у приватној кући.

Ако желите да загрејете свој дом кроз инсталацију алуминијумских батерија, имајте на уму да ће за то бити потребна посебна термичка обрада, која може бити антифриз.

поглед на дацху

Највјероватније се пита "који радијатори су бољи?" То је од њихових власника. Њихово лично искуство ће вам помоћи да идентификујете и разумете како да изаберете најбољу опцију за вас.

Поставио сам челичне радијаторе, јер сам чуо да су савршени за приватну кућу због ниског притиска у систему. Они су одбили да праве гвожђе, јер се углавном користе у вишекатним кућама са прорачуном централизованог система са високим притиском.

Сергеи, 45 лет, Казан

У систем грејања типа земље или слично, где је притисак у опсегу од 1,5 атм, можете монтирати скоро све радијаторе који ће трајати јако дуго, ако их не забодете чекићем. Све зависи од цене и укуса одређене особе.

Такође препоручујем да размислите о контроли уређаја за грејање. Боље је изабрати оне са ниском топлотном инерцијом. Сваки добар радијатор је опремљен термалном главом. Ови уређаји се брзо загревају и престају да раде, ако се температура у просторији повећа због топлоте из других извора енергије.

Виктор, 50, Новосибирск

Моја кућа је на 2 ката, 300 квадратних метара. м, гдје је други кат истиизолован на таван. Дуго сам размишљала који радијатори су бољи за гријање куће. Поштовани на форумима, на информативним сајтовима. Купио сам котао Херман Тхеси 30СЕ. Под ће у сваком случају бити топао. Где год купите ову опрему, саветујемо вам да купите и алуминијумски Роиал Термо.

Никита, 37, Москва