Које аутоматске машине стављају у приватну кућу

Аутоматски прекидачи су комутациона опрема дизајнирана за заштиту електричних инсталација од преоптерећења. Ако је струјни круг у нормалном стању, струја се напаја из главног вода преко аутоматске машине. Када је вредност струје већа од критичних параметара, уређај се активира и линија се исцрпљује. У овом чланку ћемо говорити о томе шта аутоматизати стављају у приватну кућу или стан како би се осигурало правилно обављање посла и како би заштитили себе и своју имовину од пожара.

Приликом одабира сигурносног уређаја треба узети у обзир да величина струје која узрокује њен рад треба да буде мања од дозвољене за око 10%. Приликом рачунања очекиваног оптерећења потребно је одабрати крижање проводника на основу добијених резултата.

Ако се планира повећање оптерећења, потребно је инсталирати каблове са већим дијелом, а заштитни уређај замијенити снажнијим. Ако то не урадите, старе електричне жице ће једноставно бити изгорене од прекомерног оптерећења.

Уређај и принцип рада АБ

Прекидачи ВА серије се најчешће користе за кућну мрежу. Њихова особина је постојање два типа заштите, наиме - термичка и електромагнетна.

Дрво се састоји од неколико делова, од којих је главни биметални лим који одговара количини струје која пролази кроз њу. Када се прекорачи номинална вредност, плоча се загреје, савија се на страну гашења и узрокааутоматски рад машине.

Након нормализације вредности струје, хлади се, након чега се заштитни уређај може поново укључити.

Радови на термичкој заштити.

Рад електромагнетне заштите настаје под утицајем пренапона кратког споја. Када прођу кроз уређај за померање, померање језгра потоњег се пребацује у страну и активира механизам за искључивање, раздваја контакте и деактивира ожичење.

Уређај и принцип аутоматског укључивања видеа:

Откључавање контаката узрокује појаву електричног лука високог напона, што може довести до њиховог уништења. Уређај је за његову неутрализацију снабдевен са лучном комором, која се састоји од паралелно уграђених металних плоча. Привлачећи их, лук се разбија на комаде, охлади и умре.

Ако је потребно, укључивање и искључивање аутоматских машина може се обављати ручно. Прави аутомат може да издржи, за неограничено време, ток електрона који пролазе кроз њега, ако вредност последњег не прелази номиналну вредност.

Врсте заштитних аутоматских уређаја

Ови уређаји су подељени у неколико типова, од којих сваки има своје радне карактеристике и намењен је за уградњу у различите ланце:

  • МА. У овим машинама није предвиђено термичко раздвајање. Када се релеј за оптерећење (на пример електрични мотор) прикључује на струјни релеј, потребан је само прекидач који пружа заштиту од кратког споја.
  • А. Топлинско отпуштање у овим уређајима ради када вредностСтруја прелази номиналну вриједност за 30%. Електромагнетно раздвајање узрокује нестанак струје у мрежи након 0.05 с ако је тренутна вриједност већа од номиналне вриједности за 100%. Ако, из неког разлога, завојница не ради, онда након 25-30 секунди ступа на снагу термичка заштита, што доводи до рада машине. Заштитни уређаји типа А морају бити инсталирани у електричним круговима са полуводичким елементима који могу да се покваре чак и уз незнатно повећање струје. Да би се заштитили електронски уређаји у кругу, могу се укључити З-прекидачи, који се могу активирати два пута када се струја подигне.

  • Б. У овим уређајима, топлотни разделник се активира у року од 4-5 секунди, а електромагнетна заштита ради 0,015 секунди ако тренутна вредност премаши номиналну вредност за 200%. Аутомати овог типа су широко распрострањени у ланцима осветљења, који се одликују малом количином стартне струје.
  • Ц. Такве машине су најчешће. У њему раде оба типа заштите, када је вриједност номиналне струје која пролази кроз прекидач премашена за 400%.

Овај уређај, који омогућава умјерену стартну струју, најбоље је поставити у кућни електрични штит.

  • Д и К. Ови уређаји се обично инсталирају у индустријским мрежама са великим струјама покретања опреме. Међутим, Д-машина се може инсталирати иу приватној кући која има електрични котао или електрични мотор велике снаге.

Наићи на типове уређаја,окрећемо се питању њиховог избора.

Како одабрати прекидач?

Избор прекидача се врши према више критеријума:

  • Називна струја. Када се тај параметар прекорачи, активира се прекидач, чиме се штити круг од оштећења услед преоптерећења. Треба га изабрати на основу пресека каблова који су повезани са АВ. Номинална струја за заштитни уређај треба да буде 85-90% од вредности која се може одржати путем ожичења.

  • Селективност. Избор тренутног рејтинга треба да се заснива на величини оптерећења одређене линије. Тренутна вредност за главне кућне апарате и елементе је обично: 10 А за уређаје за осветљење, 16 А за електричне утичнице, 25 А за електричне апарате, 32 А за електричне шпорете и 40 А за главни прекидач. То су опћи показатељи који се могу разликовати. На пример, ако је уређај 25А повезан преко електричне утичнице, он се бира за сличну количину струје.
  • Струја окидача. Номиналну вредност овог параметра треба изабрати на основу оптерећења. Прекидачки уређај за електронске уређаје мора имати ознаку А или З, прекидач за снажан електрични мотор велике снаге, Д, сигурносни уређај за електрични котао - Ц, и за расвјетне уређаје - Б. Ако су ознаке стројева исправно одабране, тада опрема укључени у круг ће бити сигурно заштићени, а АБ неће радитина пример, апарат за заваривање или мотор.
  • Број полова. Да би се заштитила једнофазна кућна мрежа на коју нису прикључени уређаји велике снаге, постојат ће једнополна или двополна аутоматска машина. Ако ланац укључује, на примјер, котао за гријање или електрични мотор у три фазе, тада АБ мора бити триполаран.

  • Произвођачи. И у Русији иу иностранству, поставља се производња аутоматских прекидача, а да би се покупио квалитетан аутомат, потребно је да се не фокусирате само на декларисане параметре. Куповина добре опреме на тржишту, "испод поли", мало је вероватно да ће изаћи. Зато је боље купити заштитне уређаје на специјализованим мјестима гдје се продају уз пратећу документацију. Водећи произвођачи су цијењени по свом бренду и високо оцијењени, тако да се не можете бојати да ћете ући у производ ниског квалитета.

О нијансама избора прекидача на видео:

Која фирма је боље изабрати?

Као што смо рекли, није потребно купити јефтине заштитне уређаје од непознатог произвођача, јер је сигурност људи и имовине директно овисна о квалитети тих уређаја.

Да бисте се заштитили од проблема повезаних са лошом заштитом линије, само купите висококвалитетну машину која, узгред, није много скупља од фалсификата.

Говорећи о специфичним фирмама, можемо савјетовати уређаје компаније Сцхнеидер Елецтриц, АББ и Легранд, који се тренутно крећу од 120 до 230 рубаља. Постоји и једноставнија и јефтинија варијанта истог апоена, чија је цијена данасДан не прелази 50 рубаља - ЕКФ и ИЕК.

Сви АБ дају одређени број окидача. Употреба заштитних уређаја као прекидача оптерећења није пожељна - то доводи до хабања и контакта. У складу са захтевима ПУЕ оптерећења треба заменити са релејима или контакторима.

Веома је важно не правити грешке у одређивању потребног броја заштитних уређаја. У правилу се аутоматски инсталира аутоматски улазни уређај. Други подупирачи штите лаке линије, утичнице, као и снажне електричне уређаје који немају уграђену заштиту.

Код АБ производње различитих фирми каблови се спајају и причвршћују на различите начине. Стога, ако требате замијенити стројеве у штиту, умјесто њих је боље ставити сличне производе.

Преглед прекидача "Хагер" на следећем видео снимку:

закључак

Укратко, рецимо да модерни прекидачи штите електричну мрежу и уређаје који су на њу повезани како од кратког споја тако и од дугих преоптерећења. У првом случају се активира топлинско ослобађање, ау другом електромагнетна заштита.

Такође ћемо вас подсетити да употреба АВ мора да буде директна сврха, а не да се користи као прекидач напајања, иначе ће брзо пропасти. Након читања овог материјала, сазнат ћете који аутомати требате ставити у стан или приватну кућу.