Која су ђубрива потребна за давање у пролеће

Прољеће - вријеме за буђење биљака, њихов почетак у новој сезони. Да би ово почело да буде успјешно, а наши "зелени пријатељи" су задовољни сјајем лишћа и љепотом цвјетања, потребно је водити бригу о њиховој "исхрани". Гнојиво на пролеће ће дати биљкама моћ за активан раст и развој. Која ђубрива су погодна за пролећну храну, рећи ће нам наш чланак.

Како одредити потребна гнојива

Земља, као и сва жива бића, захтијева бригу. Храни биљке и постепено се исцрпљује плодност. Наш задатак је да попуните потрошене резерве тако да су баште лепе и здраве. Помози нам у овом прољетном одијелу. За почетак, важно је одредити одговарајућу врсту ђубрива и правилно израчунати потребну норму, како се не би нашкодило. Гнојива се дијеле на органске и минералне.

Да би се утврдило које су хранљиве материје недовољне у земљишту, потребно је извршити њихову анализу у посебној лабораторији. Међутим, да би се приметило да је земљиште у том подручју истекло, могуће је да је стање биљака - мали раст, болна боја лишћа, слаба цветања. Индикатори квалитета земљишта су и неки корови. На храњивом тлу ћете наићи на влажнију, лободу, коприве, а о сиромаштву "исхране" обавестићете пољску сенф, млеко, камилица-кнедлу, чичак.

копривакоприва
поље сенфчичак

Да не бисмо погрешили са избором ђубрива, детаљно ћемо се осврнути на својства сваке врсте.

органска ђубрива

Формирају се органска ђубриваискључиво од природних компоненти. Они садрже све потребне елементе у траговима. Најчешћи су: хумус, птичји измет, компост, тресет. Мање се користе дрвени јасен, пиљевина и др.

стајњакје позициониран као добро органско ђубриво, способан да обогати земљиште са готово свим потребним. Да буде искључиво переприлил. Не може се користити свјежи стајњак. Када се одбијају, издвајају се неповољни гасови за биљке, као и прекомерна топлота која изазива опекотине. Азот и фосфор у њему су у јаким једињењима, па их биљке не апсорбују. Такође у дивљини је много неразвијених семенки корова, као и штетне бактерије и ларве.

Стајњак има 4 стадијума одбијања: свјежи, презрели, потпуно зрели и превисоки. Користе се последње три фазе. Када се смрви у стајњаку, концентрација азота и калијума се повећава, али фосфор је значајно лошији од њих. Због тога се стајњак мијеша са фосфорним брашном.

стајњак

Прољетни дресинг је потпуно обрастао стајским гнојем који се обично изводи под копањем, количина његовог уношења одређује се степеном перепривања, као и врстама животиње. Донијети гној у тло са интервалом од три године.

хумус- последња фаза труљења стајњака. У његовом саставу су и слама хумуса, лишће и семена биљака. Ово је грудаста тамна маса (скоро као тло) која нема непријатан мирис.
Преливање химена укључује његово додавање у рупе за искрцавање, коришћењем намалчирање, као и копање. Полагање за копање захтева дубину од најмање 15 цм (на лакшим и пешчаним тлима је још дубље).

птичји падсе такође сматра комплетним ђубривом, садржи азот, калијум, фосфор. Међутим, реакције разлагања на њега се јављају веома брзо, што доприноси додели велике количине азота и топлоте, а то може значајно оштетити коренски систем биљака.
Често се користи за припрему течне хране. Зашити сипати у воду, инсистирати око 5 дана, повремено мијешати. Затим 0,5 литара инфузије додајте 10 литара воде, а ова смеша залива припремљене бунаре (1 литар по 1 м2).

Суви квасац се љушти у прашину, а затим помеша са земљом (40 г на 1 м2). Такође, мало сувог усисавања може се додати у мешалицу.

тресет- природни материјал који настаје током процеса труљења биљних и животињских остатака, уз минималан приступ кисеонику и високој влажности. Према томе, место њеног формирања су мочваре, блатна језера, мали резервоари са веома слабим протоком.

тресет

Разликују се по степену појавности и степену декомпозиције: ниска (дубоко потпуно разграђена), горња (врло слабо разграђена), прелазна (просјечна појавност и просјечан ступањ разградње). Свеж, нетретиран тресет може садржати твари штетне за биљке.

Као тресет, тресет није веома драгоцјен, јер садржи само азот у довољним количинама, али га биљке слабо апсорбују. Хомевредност тресета у високом садржају хумуса (око 60%) и структури влакана. Ако је на вашем земљишту земља лабава, лагана, онда увођење тресета неће дати посебан ефекат. Али песак или глинени тресет ће се значајно побољшати. Такво земљиште ће постати богатија органска материја, више ће бити пропусно за ваздух и воду.

У пролеће, тресет се преноси на копање (са лошом структуром и сиромаштвом у земљи). У густим и запрљаним земљиштима препоручљиво је направити га у снијегу. Пре сетве травњака направите тресетну облогу. Користи се и код малчирања, јер добро задржава влагу и спречава репродукцију патогене микрофлоре.

Тресет је низак и прелазни - благо кисели, тако да не могу снажно потопити земљу. Ако имате врло кисели (тресетни) тресет, његова киселост се неутралише додавањем вапна, доломитног брашна или дрвеног пепела.

Већина тресета се користи у комбинацији са другим ђубривима (органским и минералним).

компостје биљни хумус са земљом (понекад са додатком стајњака), који се формира од микроорганизама. Биљке из ње лако се асимилирају храњивим тварима. Такође побољшава структуру тла, постаје пластичнији и пропуснији за воду.

Да бисте добили компост од прољећа, требали бисте га почети припремати унапријед. У кутији за компост леже куглице биљног отпада, које су испуњене слојевима земље. На врху компостне гомиле треба да буде нешто покривено (на пример, филм или комадић шкриљца), у сушном времену потребно јепонекад зали. После 6-12 месеци добићете готов компост.

компост

Постоји уређај за компостирање. За његову производњу, тресет и стајњак се слажу у равномерним слојевима (око 25 цм). Понекад пумисни компост се прави од мешавине стајњака, тресета и земље (5: 1: 1). Пожељно је додати фосфорно брашно.

Вермикултуризација се назива компост, припремљен уз помоћ црва.

Компост је најчешће коришћен компост. Сви вртни и прехрамбени отпад, картон, папир, природне тканине иду овдје. Слојеви органског смећа посипају се земљом и залијевају прљавштином. Од отпадака хране не треба ставити у кост компост, масти, вуну. Такође имајте на уму да ће отпадно месо, риба, млечни производи током труљења дати веома лош мирис. У префабрикованом компосту, пожељно је додати фосфор и креч на исправан баланс хранљивих састојака.

Није тешко одредити готов компост. Има мирис шумског отпада, као и хомогену структуру, веома сличну растреситој земљи.

Компост се у пролеће користи готово исто као и хумус. Када се сади било која биљка, она се додаје у припремљене бунаре или бунаре. Распрострите се преко зеленог травњака. Нанесите као материјал за малчирање.

дрвни пепео- је минерални остатак након сагоревања дрвета (слама, аспен). Одличан је калијумфосфат и вапно гнојиво. Садржи много корисних микронутријената, али не садржи азот.

Током пролећног периода, пепели се често уводе у отворе за слијетање. Одстепен закисељавања земљишта зависи од правила за његово увођење. Због велике количине калијума, пепео има способност да смањи киселост земљишта. Он такође сузбија патогену микрофлору која се развија у киселим срединама.

Наравно, органска ђубрива имају многе предности и могу дати врту сав комплекс потребних храњивих твари, али они захтијевају додавање неких минералних компоненти.

Недостаци органске гнојидбе укључују:

- сложеност израде.

- Ограничена доступност.

- Снажна концентрација (гној, пилеће легло).

- Неугодан оштар мирис.

- Уз њихово прекомјерно увођење у прољеће, могу изазвати гљивичне болести биљака. Велика вероватноћа присуства ларви штеточина.

- Тресет и стајњак, помешани са пиљевином или неправилним компостирањем, губе азот.

Сматрали смо главна органска ђубрива. Да видимо сада која минерална ђубрива се могу користити у пролећном врту.

Минерална ђубрива

Постоје вртлари који не вјерују минералној оплодњи, сматрајући је штетном "кемијом", која квари земљу и биљке. Али то је лажна идеја. Наравно, минерална ђубрива не побољшавају структуру тла (са овим савршено органским органима), али у потпуности и брзо дају биљкама неопходан азот, фосфор и калијум. Створена су различита комплексна ђубрива, која биљкама обезбеђују сву потребну количину хранљивих материја.

Рад са минералним ђубривима многолакше и практичније. Производе се у облику гранула праха или течности. Важно је да се стриктно придржавате потребних доза као што је наведено у упутству.

Током интензивног пролећног раста, све биљке захтевају висок ниво азота. У ту сврху развијена су специјална сложена ђубрива са ознаком "прољеће". За разлику од органске материје, неопходно је годишње произвести минерална ђубрива.

Сва минерална ђубрива су подељена на азот, калијум, фосфор.

азотов . Азот даје биљкама интензиван раст, тако да је посебно важан у прољеће.

 • Уреа (карбамид) је амидна форма ђубрива, у којој је присутно 46% азота. Претворено у земљу и добро се апсорбује у биљкама. Лако се раствара у води. Мешати са амонијум нитратом не може. Карбамид је кисело ђубриво, али након асимилације азотних биљака не оставља киселинске остатке у земљишту.
 • Облик амонијум нитрат - амонијум нитрат, који садржи 34% азота. Гнојиво велике брзине за растварање свјетлости. Веома хигроскопан и експлозиван. Мора се увек чувати на сувом месту, далеко од извора паљења. Благо закисељава земљу са недостатком калијума у ​​њој. Вишак закисељавања се неутралише кречом или доломитом.
 • Амонијум сулфат (амонијум сулфат) - амонијум облик ђубрива, има структуру од 21% азота у својој структури. Растворљив у води, али у земљишту (посебно киселом) може бити одложен. Значајно закисели тло, препоручује се регулисање киселости вапном и доломитом.

Амонијакнитратамонијум сулфат

 • Натријум нитрат - нитратни облик ђубрива, укључује 16% азота. Због неких хемијских својстава користи се искључиво као прољетни прељев. Врло лако се асимилирају од биљака, али земља пролази кроз алкалност. Не препоручује се употреба на сланим тлима.

фосфор . Ова врста минералних ђубрива доприноси формирању снажног кореновог система и активирању свих метаболичких процеса у биљкама. Истовремено са кречом и пепелом не могу се увести, јер је изгубљена способност ђубрива фосфора.

 • Суперфосфат - у свом саставу има око 20% фосфорног оксида, ау нечистоћама сумпор и гипс. Полако се раствара у води, тако да је то лек "одложеног" дејства. Добро се показао у мешавини органског.
 • Двоструки суперфосфат - разликује се од једноставног високог садржаја (око 45%) апсорбованог фосфорног оксида, као и одсуства гипса, што побољшава његову растворљивост у води.

суперфосфатдвојни суперфосфат

 • Фосфорно брашно - присутан фосфор-оксид је нешто више од 20%. Тешко се раствара у води. Стога, да би се побољшала топивост, користи се у мешавини са другим минералним ђубривима. Ефикасно се користи у припреми хумуса и компоста. Добро се упија само на киселим тлима.

калиј . Повећати отпорност биљака на болести, промовисати активно цветање. Сва ђубрива овог типа су добро растворљива. Најчешћекористи се у комбинацији са азотом и фосфором.

 • Хлор калијум - садржи 60% калијум оксида. Садржи хлор, који може имати штетан утицај на неке биљке. Зато се у пролеће препоручује да се стави у веома влажан слој земље. Када топи снег, као и пролећне падавине, хлор се испере.
 • Калијумова со - је мешавина калијум хлорида из Каиините и силвинита. Садржи до 40% калијум оксида, штавише, хлор и натријумове соли. Својим деловањем је сличан калијум хлориду. Ово ђубриво је погодније за јесенско одијевање, у прољеће се може увести само на врло влажна тла.

калијум хлоридкалијумова со

 • Калијум сулфат (сумпорни калијум) је веома вредно ђубриво. Садржи око 50% калијум оксида. Погодан за све биљке.

Поред једноставних ђубрива које имамо, комплексанкомплексје широко заступљен.

  • Калијум нитрат - мешавина азота и калијум оксида. Користи се као хлорисано калијумово ђубриво. Добро је растворљив у води. Треба пазити када се складишти, јер гори.
  • Аммофос је ђубриво које садржи око 50% азота и 12% фосфора. Погодан за готово све биљке. Заједно са гнојем даје посебно добар резултат.
  • Нитропхос - сличан аммофосу, садржи 20% фосфора и азота. Успешно се примењује на местима која не захтевају калијум.
  • Нитрофоза - садржи око 15% азота, калијума и фосфора. Пролеће се користи углавном налагана пешчана тла.
  • Нитроамофоска - садржи азот, калијум, фосфор (око 15%) и 2% сумпора. Добро асимилирано универзално ђубриво.
  • Диамофоска - обогаћен другим елементима у траговима комплексног ђубрива, који се заснива на 26% фосфора и калијума, као и на 10% азота.

АммофоснитроамофоскаДиамофосца

Након разматрања главних минералних ђубрива, намерно нисмо прецизирали правила употребе. За њихову исправну пријаву треба јасно водити рачуна о упутству за лијек. Непоштовање строгих прописа може оштетити биљке.

Наравно, сви елементи у траговима који су потребни за биљке су присутни у земљишту, али не увијек у довољној количини и облику који им је доступан. Минерална ђубрива нису органска алтернатива, као што неки представљају. Успјешно се надопуњују - органски побољшава квалитет тла, побољшава га, а сви елементи у траговима потребни за успјешан раст и развој дају биљкама минерална гнојива.

Наношење ђубрива у пролеће

Посебност употребе минералних ђубрива у пролеће је њихова погодна расподела почетника да сипа снег. Тала вода обезбеђује потребну влагу за растварање, уклања штетни хлор из њих, исхрана продире дубоко у тло. Међутим, ако ваша област има нагиб, онда би минерална ђубрења требало обавити на влажном тлу, након пуног снега. Иначе ће све грануле бити испране воденим токовима.

Упорабат всички видове на гнојилитакође под пролећним копањем (минерал, хумус, тресет). Оба типа ђубрива се додају и приликом садње у бунаре, јаме, бразде.

Исхрана стабала у пролеће (као и грмље) састоји се у дистрибуцији ђубрива око дебла дуж пречника круне са накнадним малчирањем. Прољетни мулцх органски штити све биљке од прекомјерног испаравања влаге, касних ноћних мразева.

Разматрајући главне врсте ђубрива, анализирајући њихове позитивне и негативне стране, закључује се да су све оне важне и погодне за употребу. Штете на биљкама нису узроковане одређеним ђубривима, већ њиховом погрешном неодговорном употребом. Стога, пролећно баштовање треба да се ради правилно, користећи сва потребна органска и минерална ђубрива.