Која плочица се може користити за плафон

Исправан третман горње границе за данас - ово није најтежа лекција. Свијет грађевинског материјала је познат по разноврсности стропних плочица, које се разликују не само по практичности, већ и по трајности.

Како их одабрати?

Удобност просторије зависи директно од стропа, може подијелити цијелу територију на неколико парцела, тако да је избор плочице изузетно озбиљан.

Да бисте изабрали квалитетну плафонску плочу, следитеглавне савете:

1. Требао би бити у облику квадрата са једнаким рубовима. У супротном, инсталација ће бити компликована, а материјал може престати да се држи на плафону, што је изузетно опасно за особу.

2. Рубови плочица не смеју да се мрве, да се ољужу или закривљују. То ће негативно утјецати на опћи изглед стропа.

3. Плочица треба да буде уједначена, не дозвољава куповину материјала за плафон са закривљеним линијама.

4. Слика на плочици би требала бити изражајна.

Обратите пажњу!Да бисте проверили квалитет плочице или не, пре него што је купите, морате узети угао и протрести. Ако се ивица не сломи, не пуца, а сама плочица је опстала, онда је материјал заиста квалитетан.

Све стропне плоче су подијељене не само на материјал од којег су направљене, већ и на њихов изглед. У модерном грађевинском свијету уобичајено је издвојити неколико главних типова. Размотримо их у реду.

Тип пресоване плочице

Овај материјал се производи од пјенастог полистирена жигосањем, дакле, плочицама иноси друго име - печат. Дебљина овог плафона не прелази 7 центиметара.

Главне карактеристике овог плафонског панела:

1. Трошкови су веома ниски, али квалитет није веома висок.

2. Површина материјала на стропу је врло лабава, тако да постоје поре у које прашина и прљавштина падају у њу, и ова плочица неће дуго бити у добром стању.

3. Немогуће га је очистити.

Пазите!Ако је Ваша прешана плочица већ изгледа ружна, тада се њен изглед може вратити акрилном бојом.

Опис екструдираних плочица

Она је данас најскупља. Израђене су од полистиренских трака и могу бити различитих површина: обојене или прекривене посебним филмом.

Главне карактеристике екструдираних плочица

Овај премаз има савршено равну подлогу, ако је плочица прекривена филмом, то значи да прашина и прашина не падају на њега. А ако падну, онда их можете очистити уз помоћ обичних крпа. Овај се плафонски материјал може лако резати. За то користите нож или шкаре. Рез ће бити једнак, а плочица неће промијенити свој облик.

Пазите! Плафонска плоча може остати у одличном стању током дужег временског периода, али за ту сврху потребно је уградити претходно постављени плафон.

Опис инжењерских таваница

Ова врста је живописна. Проводи се под утицајем високих температура.

Главне карактеристике инжењерске плочице

Можете га користити за креирање одличне бешавне облоге на стропу. Одбија влагу и сматра се еколошки прихватљивим материјалом. Вреди напоменути да ове плоче не гори! Али без недостатака овде није било могуће: 1 - најскупље плафонске облоге; 2 - сликати га у будућности неће радити.

Опис плоче за огледало

Површина је покривена посебним филмом. Чини материјал отпорнијим на влагу, а такође неће изгубити боју. Утикачи за вријеме инсталације нису видљиви, па се сматра беспријекорном. Овај материјал је створен за пластични плафон, а на њега је причвршћен посебан огледни филм.

Пазите! Ова плочица се користи у многим случајевима, јер уз њену помоћ можете визуелно повећати простор.

Како инсталирати плочице

Инсталацију плочица можете направити властитим рукама, јер је процес врло једноставан и кратак. Припремите препарате на површини унапред. Ево њихове листе:

1. Поравнајте површину. Можете користити гипс или сухозидом, слажете се, инсталирати плочицу на груби темељ је немогуће.

Обратите пажњу! Ако желите да уштедите време, онда прекините свој избор на сувом зиду. Али имајте на уму да ће висина стропа бити много мања.

2. Поновите површину. Да бисте то урадили, користите специјални алат. То ће помоћи да се дода горња граница снаге.

Како инсталирати плафонски плафон

Прије свега, израчунајте колико вам је потребно за куповину плочица и љепила. Боље је купити материјал одМала залиха, јер ко зна, нешто се може срушити. Затим, означавајући површину, треба да нађете средину (прођите две дијагонале). Урадите то зато што се инсталација врши из центра. За успешну уградњу треба да купите: плочице, равни, равнало, канцеларијски нож, лепак, мердевине.

Алгоритам за монтажу плочице за плафон:

1. Љепило се наноси на плафон, а на самом материјалу се расподјељује наизмјенично, јер сам материјал стропа мало тежи, а љепило може дјеловати на његову површину (ако се наноси пуно).

2. Ако имате плочицу са шаблоном, онда се сви украси морају унапред подесити.

3. У процесу рада између зида и плочице може настати зазор, прекривен је завјесом или поплочан на жељену величину.

4. Инсталација се врши равним линијама или дијагонално, све зависи од дизајна просторије.

Произвођачи стварају са сваким даном све више и више модела овог материјала. Разликују се не само у нијансама, цртежима, већ иу текстури. Ако одлучите да направите таваницу у вашем дому, моћи ћете да пронађете одговарајући материјал.