Која основа је боља за изградњу куће?

Вероватно сви знају да је основа основа куће и колико ће она овисити о њој. Наравно, ово није једино што треба узети у обзир, већ управо оно што је најважније. Дакле, данас ћемо говорити о томе која је основа још боља, које су врсте темеља и како је одабрати.

врсте

Темељ пилота. Његова суштина је уградња зидова од опеке у угловима будуће куће, као и тамо где се зидови укрштају. На местима где постоји велико оптерећење, потребно је поставити и колоне.
Стубови за будућу подлогу израђени су од цигле или бетона и постављени на удаљености од 1,6 до 3 м. Након постављања стубова потребно је напунити дробљени камен. Али, да би се избегла будућа изградња прљавштине и грађевинске прашине потребно је успоставити тест. Налази се између носача лежаја. Под свежњем се мисли на зид од опеке висине 12-20 цм, дубље у земљу.
Предности овог темеља су једноставне конструкције и ниске цене, за разлику од других типова. Мањак - погодан је само за лаке конструкције (мини-кућа, летња кухиња), није погодан за тешке бетонске зидове. Ако постоји вјероватноћа да је тло покретно, онда се таква подлога не уклапа.
Монолитна (равна).То је врло скупа основа, јер захтијева велике трошкове за земљишне радове и грађевинске материјале. Погодан је за куће малих величина, гдје ће фондација дјеловати као под (гаража, штала, купатило). Поред тога, таква фондација је добра у областима где постоји ризик од појавесеизмичка активност.

Предности овог темеља је да је погодан за било који тип земљишта, као и за поузданост. Цонс - високи трошкови не само монтаже, већ и неопходних материјала.
трака . Упркос знатним трошковима и сложености, сам дизајн је прилично једноставан. Често се користи у индивидуалној градњи кућа, гдје се налазе тешки бетонски или циглени зидови. У ствари, темељ траке - армирана бетонска трака, која у потпуности покрива будућу структуру. Погодно за куће са подрумом или гаражом.
Запамти!Немогуће је поставити такву основу на тло подземне воде.
Иначе, то је један од најбољих темеља за сеоску кућу.
Предности овог темеља су поузданост и дуг радни век. Цонс, као у претходној верзији, поред врло високе потрошње бетона.
Пиле.Веома ретко се користи у индивидуалној изградњи, али се примењује за изградњу великих размера. Доња линија је бушење бунара за уградњу армираног бетона (рјеђе дрвених) и металних шипки. По правилу, таква подлога се смањује ако је горњи слој тла слаб, да би га ојачао у процесу.

Од предности - то је велика снага, идеална опција за изградњу великих објеката. Осим тога, такав темељ добро распоређује терет. Од минуса: трошкови не само за материјал, већ и за бушење.

Која основа је боља за кућу

Јасно је да одговор на ово питање не може, јер је све дефинисано уиндивидуално.
Али постоје неки услови које треба узети у обзир:

  • Карактеристике земљишта на којем ће се градити зграда;
  • оптерећење будуће структуре;
  • Временски услови (падавине, укључујући снег);
  • Временски распоред и буџет.

Одлучујући фактор у овом случају је тло, јер његове карактеристике директно зависе од тога који је буџет потребан за изградњу темеља и колико дуго траје. Плус поузданост саме структуре.

Важно! Никада не почети градити кућу, индустријске просторе или друге објекте без анализе тла. То може довести не само до губитка средстава, већ и до смрти људи.

Зашто је анализа тла тако важна?

Чињеница је да он може прикрити проблеме које нећете видјети голим оком:

  • Комплексни рељеф локације компликује постављање неких типова темеља.
  • Присуство подземних вода ће узроковати пад зграде, јер ће се вода испрати, а темељ уништити. У овом случају, најгоре је то што у почетку нећете приметити ништа.
  • Главнина земљишта ће довести до деформације куће са једне стране и, с друге стране, до изобличења.
  • За изградњу темеља, за извођење радова на одводњавању (одводњавање током фазе изградње и уређење дренаже за даљу употребу) треба узети у обзир земљиште натопљено водом.

Упркос чињеници да су геолошка процјена и бушење прилично скупа процедура, њен значај је непроцјењив. Не можете се ослонитиЗа то су "суседи" сви добри, јер земљиште на метар од вас може имати потпуно другачији састав. За анализу земљишта потребно је бушити бунар од најмање два метра и узимати узорке на сваких 20 цм
На пример, ако сте након узорковања утврдили да је земљиште слабо или непоштено, да има максималну дубину смрзавања не веће од 100 цм, а подземне воде се налазе на дубини већој од два метра, онда можете безбедно еродирати темељ траке. Међутим, ако се подземна вода налази близу површине, онда прављење таквог тла није изводљиво. Боље онда темељна плоча.
Као што видите, утврђивање које је подлоге најбоље за кућу је врло тешко, а без провођења геолошке процјене уопће немогуће. Стога, ако сте почели са изградњом, никада се не ослањајте на фразу - "И тако ће ићи".
У овом случају дефинитивно не ради. Зато направите процјену тла и узмите у обзир добро познате предности и недостатке темеља, о којима смо разговарали.