Која је разлика између емајла и боје: која је разлика, разлика између складишта

Тренутно се за зидну обраду у просторији користе различите врсте боја. Савремени произвођачи купцима нуде прилично широк асортиман завршних материјала, што вам омогућава да лако пронађете најбољу опцију за одређену површину. Све чешће се за бојење зидова и плафона користе боје за емајлирање које се мало разликују од стандардних смеша.

композиција

Да бисте разумели шта је емајл и каква је његова разлика од обичне боје, морате се упознати са композицијом. Обавезна компонента базе је лак. Такође су укључена различита пунила и пигменти који вам омогућавају да добијете жељену боју. Још једна важна компонента цаклине је бели дух или растварач.

Због овог састава, супстанца се широко користи и за унутрашњи и за спољашњи рад. Емајли су добро постављени на било којој површини, што знатно поједностављује процес бојења. То се односи на дрво, метал и чак цигле.

Стручњаци препоручују да одбијете употребу таквих боја у просторијама које имају опасност од пожара. То се објашњава чињеницом да се лак који се налази у бази емајла лако запали. Ове мешавине имају пристојне радне карактеристике које их разликују од многих завршних материјала.

Такве композиције одликују се добром отпорношћу на влагу и не боје се негативног утицаја на животну средину.


врсте

Вреди напоменути да модерни произвођачи представљају ум купацанеколико врста емајла. Оне укључују:

  • Алкидна складишта. Ови материјали за обраду су издржљиви и једноставни за употребу. Осим тога, такве композиције се често користе за бојење зидова у просторијама са високом влажношћу.
  • Полиуретанске врсте. Главна разлика између квалитета ових опција је отпорност на хабање. Често се користе у просторијама високе пропусности.
  • Нитроемал. Главна компонента ових композиција је нитрат целулозе. Позитивна особина таквих емајла је тренутно сушење.Свака од горе наведених врста може се користити под одређеним условима. Али пре него што купите емајл, треба да се упознате са својствима обичних боја.

Боје

За почетак, треба рећи да боја има шири концепт него да га упореди са емајлом. Главна компонента обичних врста је ланено уље, које у процесу производње мора прокувати. За разлику од емајла, боје се користе искључиво да дају боју одређеним површинама. Таква складишта имају потпуно другачије карактеристике, које треба детаљније прочитати.

Конзистенција обичне боје је прилично вискозна. То је због чињенице да његова основа укључује компоненте као што су уље и уље за сушење. Као додатну компоненту нанети латекс и емулзију. Осим тога, у саставу обичне боје нужно су укључене компоненте које након наношења на површину формирају филм. Често се растварач додаје супстанци у супстанцуима конзистенцију, погодну за наношење.


До данас постоји много врста различитих боја. Најпопуларнија је дисперзија воде. Посебност ових варијанти је присуство специјалних водених дисперзија које делују као везивне компоненте.

Многи стручњаци тврде да су такве боје идеалан избор за бојање зидова и плафона, јер не садрже штетне нечистоће.

Такодје, велике силикатне врсте су у великој потражњи. Ништа мање нису тражене умјетничке и љепљиве боје.


разлика слогова

Да би се разумело која се опција најбоље користи за бојење површине, потребно је упоредити емајл и уобичајену боју. За почетак, морамо рећи да се прва врста користи за обраду површина, формирајући танак, танак слој стакла након наношења. Поред тога, емајл се може третирати високим температурама.

Што се тиче уља на бази уља или воде, оне се користе за додавање боје одређеној површини. Не заборавите да се суво уље користи за растварање пигмената. Ако користите емајл, онда се користи растварач за ову намену.

Боје имају ниска заштитна својства у поређењу са емајлима.


Главна предност емајла у складиштењу уља је у томе што се не користе само за премазивање простора. Алкидне варијанте се често користе за обраду фасада. Они суимају добру стабилност и трајност.

Једној или другим површинама треба посветити посебну пажњу након третмана са сличним препаратима. Када се нанесе на цаклину, превлака постаје глатка. Третман боје даје нешто другачији резултат. Након бојења површина се разликује по диму и зрелости.

Разлика између емајла и боје је тврдоћа и еластичност. Прва опција има боље перформансе. Под утицајем временских услова или температурних варијација, боја може да изгуби своје примарне особине, што се не може рећи за емајле.

Разлика између ових материјала за обраду лежи у чињеници да се емајли користе за обраду одређених објеката. Боје су најпотребније за велике површине. Осим тога, нафта или друге трговине ће коштати нешто јефтиније од емајла.


Настављајући тему, погледајте видео о разликама емајла, боје и лака.