Која је купка боља од акрилног или лијеваног жељеза: компаративна анализа главних параметара

Прије или касније купка треба замијенити. Модерно тржиште водоводних инсталација нуди широк спектар различитих облика, боја, материјала, трошкова и других параметара. Статистике показују да су потрошачи у великој потражњи са акрилним или гвозденим купкама, јер ови производи имају добар индекс поузданости.

Свака опција има своје предности и недостатке: оба производа су једноставна за употребу, направљена од квалитетних материјала, али ипак имају значајне разлике. Погледајмо детаљније, шта је то различито акрилно купатило од ливеног гвожђа, које је боље изабрати.

Лагана и модерна акрилна купка

Акрил у својим квалитетама је врста пластике која лако може да поприми било који облик, обоји је у било којој боји и лако се може ојачати. Стога је важна разлика између акрилних каде у томе што се производе у различитим облицима, бојама и величинама, што омогућава да се угради у било коју просторију, чак и када је купка мала.

Ако изаберете акрилни угаону купку, тада се ослобађа простор уз зид, гдје можете инсталирати судопер, перилицу рубља или купаонски намјештај.

Пошто је акрил веома флексибилан, приликом купања мора бити ојачан металном мрежом или фибергласом да би се обезбедила потребна чврстоћа конструкције. Квалитет арматуре зависи од коначне цене купатила од акрила. Типично, производи ојачани металном мрежом су скупљи.

Акрилно купатило се може извести не само стандарднобеле боје, али у свим бојама дуге и њихових нијанси. Водовод добија боју у фази производње, када се боја додаје растопљеној маси, па се боја неће испирати или затамнити током времена. Међутим, при одабиру купке од акрила, морате обратити пажњу на униформност боје.

Вриједи рећи да због растуће популарности акрилног водовода многи бескрупулозни произвођачи продају пластичне производе под кринком акрила, што је за ред величине ниже. Зато, пре куповине, обратите пажњу на следеће тачке:

 • дебљина зидова не би требала бити мања од 5 мм, да би се утврдила, потребно је убризгати рез са стране, узимајући његове прсте на обје стране.
 • по дужини ширине зидова не би требало да се разликују, на бочним странама не би требало бити храпавости и вијка;
 • присуство армирајућег слоја је обавезно, провјерите да ли се може резати;
 • када тапкање квалитетан производ ће произвести звук глувих;
 • Пожељно је имати сертификат о квалитету и гаранцији.

Такође, не морате куповати купатило са зубима и неравном површином, што указује на низак квалитет водоводне инсталације.

Најбоља акрилна купка: за и против

Поређењем тога што је купка боља од новог акрилног или конвенционалног ливеног гвожђа, вреди рећи да прва варијанта има многе предности над гвожђем, међу којима се може разликовати:

 1. Лаган - акрил је много лакши од ливеног гвожђа, мала тежина (око 30 кг) олакшава утовар и поједностављује инсталацију.
 2. Висок индекс снаге и поузданости, упркос визуелномкрхкост
 3. Разноврсност облика и боја. Технологија производње вам омогућава да направите каду одређеног облика, ширине, дужине, висине и боје, тако да се савршено уклапа у унутрашњост.
 4. Мултифункционалност. Неки модели имају јацуззи, хидромасажу, наслоне за руке и наслоне за главу.
 5. Присуство металног оквира и спојних ногу за стабилност.
 6. Боја купатила се дуго чува без сагоревања и појављивања жутости.
 7. Неки модели имају антисептичка својства.
 8. Мала топлотна проводљивост и висок степен топлотног капацитета, тј. Површина посуде се веома брзо загрева, а зидови и вода се веома споро хладе.
 9. Висок степен апсорпције звука, тј. Када је вода испуњена буком, практично нема.
 10. Сјајна, али не-клизава унутрашња површина, која вам омогућава да водите процедуре без посебних проклизавајућих облога.

У овом случају, брига о акрилном купатилу је врло једноставна и једноставна. Довољно је да га редовно утрљате са течним сапуном или детерџентима на бази гела.

Међутим, акрилне каде нису без недостатака у односу на производе од ливеног гвожђа:

 1. У поређењу са купатилом од ливеног гвожђа, јачина акрилних модела је много мања и зависи од степена арматуре.
 2. Животни век свих 10-15 година и зависи од квалитета производа.
 3. Лако оштећени оштрим предметима. Међутим, треба напоменути да се таква оштећења брзо отклањају приликом рестаурације.
 4. Не препоручује се купање кућних љубимаца, као њихових оштрих канџиможе оштетити премаз, међутим, мале огреботине се лако могу уклонити помоћу лакирања.
 5. Бојање отворене ватре. Акрилик може чак и самљети чак и од неплаћене цигарете.
 6. Бојање абразивних честица и хемикалија за чишћење.
 7. Висока цена санитарије од акрила, минимална цена почиње од 9-10 хиљада рубаља.

Истовремено, стручњаци препоручују куповину купатила једноставних облика, јер у производњи сложених чаша произвођачи често користе врло танке листове.

Издржљиве и поуздане каде од ливеног гвожђа

Ако узмете у обзир оно што је боље изабрати са становишта трајности, онда су купке од ливеног гвожђа, без сумње, изван конкуренције. Трајање њихове експлоатације је до 60 година, тако да их бирају они потрошачи који цијене снагу и квалитет водоводне инсталације. Купке од ливеног гвожђа су вечна класика, која се временом само побољшава.

Метал се загрева мало дуже од акрила, али све док вода одржава топлом - температура се практично не смањује у року од 1-1,5 сати. У процесу производње производа од ливеног гвожђа прекривен је слој емајла, који треба да буде хомоген, чак и без фластера и храпавости.

Емајл се не сме чистити агресивним супстанцама са абразивним честицама, али од падајућих тешких предмета може се разбити. Квалитетна купка од ливеног гвожђа уз правилну негу, чува свој првобитни изглед и сјај већ 50 година.

Шта је боље од сировог гвожђа: предности и недостаци

Упркос наглом порасту популарности акрилне водоводне инсталације, каде од ливеног гвожђајош увек у великој потражњи. С обзиром на то које су купке боље за акрилне или модерне лијевано жељезо, не можемо не споменути низ предности производа од лијеваног жељеза:

 1. Највећа сигурносна маргина - таква водоводна инсталација је веома тешко разбити, чак и ако је на њу посебно ударена чекићем - само напукла цаклина, која се може обновити.
 2. Дуг живот: за гвоздени водовод 50 година није термин.
 3. У овом купатилу можете мирно да окупате своје омиљене кућне љубимце.
 4. Стабилност - захваљујући својој тежини и компилацијама, ово купатило је чврсто на тлу, да би га се могло помакнути морат ће бити много.
 5. Одржава топлоту дуго времена, због ниске топлотне проводљивости ове легуре, изливена вода ће бити топла скоро 2 сата.
 6. Висок ниво звучне изолације - гвожђе добро упија звук текуће воде и пуцања.
 7. Модерни модели могу се бојати у различитим бојама, које се временом не смањују, задржавајући оригинални сјај емајла.
 8. Лакоћа његе - одржавање чистоће купке од ливеног гвожђа је веома једноставно, довољно је очистити површину гелова детерџентима.

Треба напоменути да се модерна купатила од ливеног гвожђа лако уклапају у сваки ентеријер просторије, а цене за њих су више демократске од акрилног модела - од 7 до 18 хиљада рубаља.

Да би се тачно знало које купатило треба изабрати, не може се ћутати о недостацима таквог водовода:

 1. Тежина (110-140 кг) производа од ливеног гвожђа знатно отежава њихову испоруку, монтажу и демонтажу.
 2. Уједначеност облика и величина - у правилу, то су купатила правоугаоног или трокутастог обликаоблици стандардних величина.
 3. Емајл ће временом еродирати и захтијеват ће обнову код куће.
 4. Дуго загревање зидова.
 5. Клизаво дно захтева употребу посебног гуменог тепиха против клизања.

Важно је напоменути да се увезени модели одликују квалитетнијом емајлом и мањом тежином.

Кратка компаративна анализа

Да би се прецизно одредило које ће купатило одабрати: акрил или ливено гвожђе, урадићемо кратку упоредну анализу ових производа према основним параметрима.

 1. У поређењу са издржљивошћу и издржљивошћу, ливено гвожђе има велику залиху, а купатило ове легуре је теже, што га чини стабилним. У том смислу, предност је на страни гвоздене инсталације.
 2. У смислу једноставности инсталације, водовод од акрила дефинитивно побјеђује овдје, јер је овај материјал врло лаган и врло је лако радити с њим.
 3. Изглед треба такође размотрити. Емајл у купки од ливеног гвожђа разликује се уједначеној боји и сјају, а предност акрила може се сматрати разноврснијом палетом боја. Акрилни водовод такође користи производе.
 4. Трошкови играју важну улогу. Ако упоредите цене, онда су оне приближно исте, а ипак користи од стране производа од гвожђа, јер ће коштати мање.
 5. Што се тиче термостабилности, такође је вредно поменути. Оба производа одржавају температуру довољно дуго, али гвожђе се дуже загрева и ниво хлађења је 1 степен за 10-12 минута, док је акрил бржи, а вода се хлади много спорије -само 1 степен за 50-60 минута. Предност - у полимерним водоводима.
 6. Доступност додатних опција. Овдје је предност јединствено на страни акрилне водоводне инсталације, која може бити опремљена бројним додатним функцијама, док су купке од лијеваног жељеза лишене таквих предности.
 7. Што се тиче бриге, оба типа санитарних техничара морају водити рачуна о истом принципу: користити средства меке течности и избегавати ефекте агресивних абразива. Међутим, захваљујући порозности површине гвожђа, потребно је чешће водити рачуна о таквој купки.
 8. Оба производа се такодје обнављају користећи текући акрил. Али обнављање емајла је сложенији, радно интензивнији и прашњав процес. Уклањање малих огреботина на акрилној површини је много лакше.

Дакле, упоређујући водовод од акрилног и ливеног гвожђа са главним параметрима, може се закључити да је прва варијанта практичнија, да има више предности, али друга опција не би требало да буде компензована, он такође има многе заслуге.

У закључку, напомињемо да су оба материјала најбоља за производњу водовода. Када бирате купку од ливеног гвожђа или акрила, морате се фокусирати не само на параметре саме водоводне инсталације, већ и на димензије просторије.