Кавернозна јама на локацији: 6 фаза изградње бетонских прстенова

За изградњу септичке јаме нема потребе за великим финансијским трошковима. Одвод кућне воде у приватној кући представља септичку јаму. Потребно је изградити темељну јаму, попунити дно бетоном или га напунити дробљеним каменом, ставити у прстенове или циглу. Дизајн је врло једноставан, сви радови се могу обавити независно ако то желите. Такође се можете обратити професионалцима и лично контролисати све процесе, пошто сте се претходно упознали са потребним информацијама.

Врсте јама за властите руке за приватну кућу

Уређај складишне јаме у великој мјери зависи од потреба власника виле или приватне куће. Тако ће за малу количину отпада и кориштење јаме само викендом одговарати дизајн без дна. Али за трајну употребу потребно је опремити затворену варијанту.

Јама без дна слична је бунару. Обезбедите зидове који спречавају продирање загађивача у земљиште. Дно је прекривено дробљеним каменом, који дјелује као филтер. Много је мање вјероватно да ће се таква јама очистити.

Ако немате искуства са подизањем јама, боље је потражити помоћ од професионалаца

Канализационим одводима се препоручује да поделе и користе различите јаме за тоалет, туш, депонију. Тако ће отпад у тоалету бити спорије загађен.

Биоактиватори се могу користити за убрзавање разградње отпада. У рупи остаје само муљ, а вода се уклања помоћу филтера. Ту су и бактерије на тлу, али њихов мали број није довољан за великеволумена

Контраиндикације за уградњу јама без дна:

 1. Не може инсталирати канализацију поред подземне воде. Када су пролећне поплаве, ниво воде у јами се повећава. Осим тога, долази до загађења одводом тла, јер вода није филтрирана.
 2. Контраиндиковано је постављање канализационе јаме на глинена тла. Таква тла тешко пролазе воду, што ће отежати филтрирање.
 3. Препоручена величина јаме - 1 кубни метар. м.

Заптивене јаме су резервоари за складиштење. Отпад се испумпава помоћу специјалних машина. Наравно, уз помоћ ће се свидјети професионалцима, али такав објекат је сигурнији за животну средину и универзалан за уградњу у све врсте земљишта. Улога затворених јама често се изводи посебним конструкцијама - септичким јамама.

Правила структуре дренажне рупе у приватној кући

За почетак, одредити уређење канализационе јаме. Важно је узети у обзир низ фактора. Тако да је немогуће поставити одвод поред куће, а величина цијеви не би требала бити предуга. Машина за чишћење мора имати слободан приступ јами за одвод.

Санитарни захтеви за уређење јаме:

 • Из рупе до сусједних зграда треба бити најмање 5 м;
 • Подземне воде не треба одводити у канализациони систем 1 м;
 • Удаљеност од бунара или бунара зависи од врсте тла: глина - 20 м, пешчара - 50 м, иловача - 30 м;
 • Интервал од ограде до руба дренаже је 1 м

Дубина септичке јаметреба урадити у зависности од тога колико људи живи у кући

Важно је правилно израчунати запремину септичке јаме. Ово ће постати гарант дугорочне употребе канализације. Треба узети у обзир 0,5 кубних метара отпада по особи.

Дренажна јама ће боље обављати своје функције ако се дигестира са залихама.

Приликом одређивања запремине потребно је узети у обзир састав земљишта. На пример, глинена тла слабо упијају течну фракцију. Прва година рада ће бити задовољавајућа, али ће се са сваком годином његова функционалност погоршати.

Када се одреди величина дизајна, онда цеви почети да леже. Направите нагиб за неколико центиметара за сваки метар. Са великом дужином нагиб се смањује.

Шема јаме у приватној кући

Постоји неколико типова јамских јама, тако да схема сваког типа има своје разлике. Може да користи различите зидне материјале. Тако они граде јаме својих бетонских прстена, цигле или блокова шљаке.

Шема рогова:

 • Прстенови дужине 100 цм и пречника 70 цм;
 • Отвор за гвожђе или дрво;
 • Усисни вентил;
 • преклапања армираног бетона;
 • прстен за бетон и гвожђе;
 • Плоча до дна;
 • Цементни естрих.

Шеме септичких јама могу се преузети на интернету и за практичну штампу на штампачу

Повећање величине отвора за одвод може се обавити употребом више бетонских прстена или избором материјала већег пречника. Постоје прстенови у пречнику од 1,5 и 2 м. Потребно је правилно измерити растојање добунаре, бунаре и друге изворе питке воде. Такође морате узети у обзир интервал у стамбеној згради.

Секвенца направе бетонске јаме бетонских прстена

Прије свега, потребно је направити детаљан цртеж, који ће указивати на прељевни сустав, дубину "бунара", улазе и излазе из цијеви. Затим припремају све потребне алате и материјале за рад. Када се заврши цео тренинг, почиње копање. Када копате јаму, морате запамтити све захтјеве санитарних упута.

Димензије темељне јаме зависе од прстена и на основу безбедносних захтева. Тако да уз блиски контакт са подземним водама водите рачуна о доброј хидроизолацији. Када се користи специјална опрема, преградне јаме се тргну директно у две коморе. Ако се рад обавља властитим рукама, онда за сваки контејнер постоји засебна јама.

 1. Дно треба да буде добро увучено и изравнато. Затим се монтира на доњу плочу.
 2. Да бисте сами очистили дно, пјешчана таблета ће заспати. Доста 30 цм материјала, након чега је све забијено. Затим оплату, армопоју и сипамо сав бетон.
 3. У одсуству дна постоји још једна припрема земље. Нема потребе да се кондензује земља. За филтрацију пада слој дробљеног камена.
 4. На рубовима подне облоге, нанесите цементно-песковити раствор, на којем лежи први прстен. Следеће, постоје други прстенови на истом принципу.
 5. Када дренажа захтева додатну издржљивостпричврстите прстене између њих помоћу вијака или металних плоча.
 6. Резање рупа испод преливне цеви. Канализационе цеви се покрећу у прихватном резервоару.

За уградњу бетонских прстенова потребно је применити специјалну технику

Читава структура мора бити добро затворена. Сви спојеви, пукотине и пукотине морају бити затворени. За то користите цемент или друге заптивне масе. Ови радови се изводе на обје стране прстена. Изван прстена ће такође морати додатно да се постави хидроизолациони слој.

Да би се ојачала хидроизолација, зидови су у сендвичу са глином у дебљини од 30-50 цм

.

Остаје само инсталирање плафона. На колутове су уграђени ходници или углови, на њих пада оплата са изрезом. Затим се врши инсталација хидроизолационог слоја, арматуре и вентилације. Пуњење канализационе јаме је прекривено полиетиленом. Након сушења филм се уклања, а под гледа на земљу.

Уградња јаме од цигала

За почетак, одаберите мјесто за инсталирање септичке јаме. Важно је придржавати се санитарних правила. Узмите у обзир локацију извора питке воде. Такође, у фази припреме су снабдевени сви потребни алати.

Неопходно је монтирати вентилацију која ће преусмјерити метан. У његовом одсуству, канализација може експлодирати. Да бисте то урадили, направите посебан отвор.

Затим ископајте темељну јаму. Земљиште које се одбацује током копања може се користити за град. Део тла је остављен за горње пуњење дренажне јаме.

Цигла има дуги вијек трајања и одлична својства својстава

 1. Зидови су поравнати и заштићени од опекотина;
 2. Дно је испуњено песковитим јастуком;
 3. Врх песка се бетонира;
 4. Цементни бетон се прави недељу дана касније (може се ставити готова бетонска плоча);
 5. полагање опеке;
 6. Инсталација хидроизолације;
 7. Монтажа стропа, у ту сврху користи армирани бетон.

Преклапање је опремљено отварањем шахта. Кроз њега можете направити пумпање прљавштине. Независном опремом поклопца потребно је направити оплату. Сипа се у два слоја бетона. Затим је уређај прекривен филмом. Када се бетон осуши, оплата пада на врх земље.

Опрема за јаме без предаје

Апсорпциона јама обезбеђује аутономни канализациони систем који се може поставити сопственим рукама. Канализациона јама има отворено дно, које полаже слој дробљеног камена. Течни ефлуенти цуре кроз камење, а чврсти остаци у јами.

За велике количине отпада препоручљиво је организовати септичку јаму, јер микроорганизми у тлу неће моћи да се носе са таквим радом.

Бактерије из тла се хране органском твари и прерађују. Дубина јаме зависи од броја чланова породице и интензитета отпада. У просеку, једној особи се даје 120-200 литара дневно. Течност са водом процури кроз рушевине након 3 дана.

Постоје посебни бетонски прстени са рупама кроз које полако цуриотпад

Предности дренажне јаме без одвода:

 • Лако уређење;
 • Сви материјали су слободно доступни;
 • Брза инсталација.

Али постоје недостаци овог дизајна. Стално се јавља непријатан мирис из одвода. Такође је вредно напоменути да отворени рибњак угрожава природу.

Обртна јама властитим рукама (видео)

Јама је неопходна канализација за сеоску кућу, приватну кућу или летњу резиденцију. Постоје 2 варијанте рун-офф-а. Отворена јама не даје дно. Само се камени слој, који обавља функције филтрирања, сипа у дно. Затворена канализација - потпуно затворена конструкција. Његова инсталација захтева уградњу чврстог дна и поклопца.