Карактеристике вођица за ормаре врата

Већ дуги низ година популарност клизних врата клизних врата није изгубљена. Савршено се уклапају у мале спаваће собе и уске ходнике, али их стичу и власници великих станова. Тип водилица такве кутије зависи од трајности и лакоће рада конструкције. Они служе за затварање или отварање крпе за врата.

садржај

 • Систем клизних врата клизних врата
 • Довршење купеа клизних врата система врата
 • Карактеристике вођица за врата
 • монтажа вођица
 • нега
 • закључак

Такве шине су пластични или метални профили, заједно са ваљцима, чеповима, заптивкама и ваљкастим лежајевима, који штите врата од ваљања. Изабрана су усмерена врата за одељак , узимајући у обзир тежину, димензије и бројкрпе за врата, методе њиховог отварања и материјале за производњу. Можете их купити у продавници која продаје намештај. Они могу бити јефтини и врло скупи.

Систем клизних врата клизних врата

Главна функција одељка за вођење врата је могућност отварања и затварања крила врата у једној равнини. Представљен је пластичним или металним профилом. Систем клизних врата се најчешће користи за ормаре, који морајуиспуњавати следеће захтеве:

 • да буде мост;
 • прикладан;
 • издржљив;
 • јака;
 • прелепо.

Робустан и поуздан водич за ормар врата ће бити издржљив и поуздан, то јеће вам омогућити да не будете нервозни у свакодневном раду дизајна, чак и ако морате платити прилично пристојан износ. Ормарићи за клизна врата се обично израђују по наруџби. Што је већа величина таквог производа, то су боље шине за врата.

Комплетни системи врата клизних врата

Такав систем је згодан зато што се врата у овом случају не растварају, већ се распршују без додатног простора за то. Комплетан систем клизног системасастоји се од следећих елемената:

 • горње и доње вођице, на које се креће крило врата;
 • хоризонтални и вертикални профили који држе пуњење;
 • систем доњих и горњих ваљака потребних за клизање врата;
 • затварачи за испирање, четке и силиконске заптивке;
 • комплети монтажних вијака;
 • чепови у облику опруге носача који фиксирају врата на одређеном месту.

Крпица за врата је осигурана на два начина. У првој верзији, точкови механизма кугличних лежајева се крећу по дну водича. Други начин је да се механизам овјеса фиксира само на горњу трачницу. Правац може бити полупречник, што омогућава уградњуконкавних и конвексних врата .

Карактеристике вођица за врата

Одабиром таквог елемента, на првом местуобратите пажњу на материјал , из којег је направљен.

 • Пластика. Најјефтинији и недовољно поуздан материјал за систем клизних врата. Трајање његовог рада је релативно мало, а квалитет можето дисаппоинт Пластичне шине се могу користити само у комбинацији са металом, ако се користи комбинација монтаже.
 • Челик. Издржљивији и поузданији материјал, али само у случају да је дебљина вођица правилно изабрана у односу на тежину конструкције врата. Профили имају ниску цијену која одговара њиховом квалитету.
 • Алуминијум. Такве шине се сматрају најскупљима и користе се у свим елитним моделима популарних брендова. Уз помоћ таквих профила, уградња врата висине више од четири метра. Могу бити украшени без бриге да ће доћи до непотребног оптерећења.

Број крпе за врата утиче на то колико ће водилица имати ормар.Клизни системи могу бити:

 • Са доњом вођицом, која је монтирана на поду или доњој полици ормара. Тканина се у овом случају држи у усправном положају с горњим ваљцима. Суштински недостатак таквог система је вероватноћа контаминације отворених шина.
 • Од горњег водича који служи за обешење крпе за врата. Испод је потребно инсталирати специјалне ваљке који неће деформисати подну облогу.
 • Комбиноване - сматрају се најпоузданије. Контрола кретања платна се врши одоздо и одозго.

Усмеравање може бити у радијусу и равно, зависи од облика ормара и његових врата. Метални профили углавном су обојениза сребро, бронзу или злато . Ако се таква потреба појави, ондаможете изабрати комплет са текстом испод дрвета. Брисање осликаног слоја у великој мери је одређено квалитетом система клизних врата одељка ормара.

монтажа вођица

Треба имати на уму да је без шина немогуће уградити врата у кутију кутије. Лакоћа употребе овог намештаја зависи од тога колико добро ће се извршити инсталација. Горње и доње шине дуж дужине треба да буду једнаке ширини рупе у којој ће бити постављена врата. Овај посао треба урадити веома пажљиво, јер су ове арматуре јасно видљиве.

, прво уградитегорњу водилицу . Причврстите га на поклопац одељка ормара помоћу саморезних вијака са подлошком за прешање у складу са бочним зидовима, док не би требало бити празнина. Да би се доња водилица поставила у правилан положај, она се мора поставити без постављања на мјесту постављања. Након тога се у горњу трачницу умеће један лист и уз помоћ нивоа осигурава да су врата у усправном положају, што доводи доњу трачницу у ормар.

Дизајнирајте исправан положај и врата се извлаче. Шине умећу чепове, након чега се причвршћују. Спољна ивица доње водилице треба да се помери са бочне стране унутар кућишта за 20-22 мм. Након завршетка инсталације, уградите крпе за врата.

нега

Правилна њега на много начина одређује колико ће дуго клизни систем радити. посебно пажљиво , потребно је пратити осовине , иза којих се крећу вратацанвас После извесног времена, водичи почињу да се тресу, а врата почињу да клизе. Истрошеност ваљака настаје услијед накупљања смећа и прашине на њима. Шине за кабину морају се редовно чистити од прљавштине која се накупља на њима. Потребно је једном тједно усисати и обрисати влажном крпом. Квалитет компоненти зависи од тога колико дуго ће клизни систем радити.

закључак

Клизна врата за вођење врата су важан елемент клизне конструкције. Може бити направљен од различитих материјала и, сходно томе,има различите трошкове . Најквалитетније трачнице су од алуминијума и трајање њиховог рада ће бити много дуже од свих осталих. Поред тога, правилна инсталација продужава живот клизних система.