Камини дугог сагоревања - на дрвету, са воденим кругом и са могућношћу грејања куће

Домаћа ватра не само да може испунити простор својом љепотом и енергијом ватре, већ може и загријати просторију. Дугачак камин може ефикасно да загреје вашу кућу или кућицу.

Неки модели имају ниску топлотну снагу и служе само за естетски ужитак. Ако желите да користите камин као грејни уређај који загрева неколико просторија у кући, онда треба обратити пажњу на дизајне који имају систем поновног сагоревања.

сорте

Отворени камини, пећи за огрев и пећи за камине имају мали топлотни капацитет. Они су у стању да брзо загревају ваздух, али не могу да складиште топлоту у простору. Стога, страни произвођачи брендова Супра, Јотул, итд. Дизајнирани камини који имају посебан дизајн и који су у могућности да се загревају на једној обележивачу дуже време.

У складу са европским стандардима који регулишу производњу пећи на чврсто гориво и камине са затвореним пећима, постоји подјела на класе:

 • класа А, гори до 3 сата;
 • класа Б, са једном плочицом за загревање, изводи се од 7 до 10 сати;
 • класа Ц, трајање горења више од 10 сати.

Званично, дуготрајни гријачи за изгарање су класифицирани у класу Ц. Али, у ствари, само пећи на гас имају такве карактеристике. Тако у свакодневном животу камини дугог сагоревања укључују уређаје који загревају простор од 5 сати или више.

Ова камера ради на три начина:

 • са отворенимпожар;
 • са затвореном ватром, затвара се вратима;
 • у режиму пропадања.

Унутар модова се мењају због ротације коморе за сагоревање, која се може окретати око своје осе.

Принцип камина

Продужено сагоревање је резултат производње гаса. У унутрашњости, гориво се депонује у облику угља, дрва, палета или сличних материјала.

Тада је главни процес повезан са пропадањем, а не обичним паљењем. Плитко гориво формира значајну количину гаса и пепела, а угаљ се у потпуности сагори.

Различити гас се диже у одељак коморе за сагоревање, где се доводи додатни кисеоник за његово сагоревање. Ово ствара јаку топлоту и много топлоте, много више него са обичним сагоревањем горива.

Пећи са дугачким сагоревањем и камини могу се користити на следеће начине:

 • интензиван режим сагоревања који је потребан за примарно загревање опреме и просторија;
 • начин основног сагоревања, такозвани регуларни, одржава температуру у приближно истом опсегу.

конструкција уређаја

За дуги камин који гори не постоји класично обрадиво или склизак пепео. На дну пећи, у близини пепела, налази се гранчаста цев, која у процесу грејања форсира ваздух. Исти регулатор кисеоника је инсталиран на врху, у комори за сагоревање.

Многа питања се постављају о томе како направити сличан дизајн од уобичајеног ложишта пећи или камина? Уради то сампрактично немогуће, пошто:

 • прецизна контрола улазака у ваздух током процеса сагоревања;
 • присуство апсолутно херметичке структуре.

Зато је успостављена фабричка производња таквих уређаја, која испуњава све техничке захтјеве.

Међу разноврсним моделима можете пронаћи опрему погодну за уграђене готове камине или пећи. У овом случају, они имају карактеристике које су важне за знати:

 • Препоручује се инсталирање дуготрајних апарата са димензијама ложишта од 80 цм
 • Унутар коморе за сагоревање, неопходно је имати штитни вентил који контролише проток угрожених гасова. Вентил регулише истјецање гасне мјешавине тако да пећ може дуго функционирати, ослобађајући топлину у простор.
 • Прије лансирања, сви регулатори морају бити потпуно отворени, тако да се врши природно сагоријевање. Када се камин загреје, потребно је поставити одређену количину горива, према подацима назначеним у пасошу опреме. Тек тада се може претворити у режим дугорочног сагоријевања од стране регулатора.

Предности и недостаци

На модерном тржишту постоји много различитих пећи-камина страних и руских производа. Размотрите главне предности дуготрајне опреме за кућу:

 • Повећан период грејања простора. То је могуће захваљујући материјалима отпорним на топлоту, као што су нерђајући метал и ливено гвожђе, који имају добар топлотни капацитет.
 • одржавање стабилне температуре до 10 сати;
 • да не морају стално да пријављују гориво;
 • фактор високе ефикасности на рачун потпуног сагоревања горива;
 • најбоље загревање куће је због примљене топлоте.

Недостаци су:

 • Процес континуираног сагоријевања не може се одмах покренути, за то је потребно прво загријати камин.
 • Гасови који се емитују из димњака имају ниску температуру, што доприноси кондензацији која се таложи на зидовима. Ово својство подразумијева забрану употребе система спорег сагоријевања у обичним пећима или каминима, који имају много потеза у димњаку, јер се ствара врло мало газа.
 • Камини дугог сагоревања не обезбеђују сталну температуру, могу да варирају у зависности од расположивог горива. Када се огрев заврши, температура пада, а код обележивача - нагло се повећава. У гасној опреми такве варијације су немогуће, јер се аутоматски врши контрола температуре.

Кључне карактеристике опреме

Да би се добила најбоља опција за вашу кућу или викендицу, требало би узети у обзир следеће критеријуме за грејање каминских пећи:

 • Поуздан бренд произвођача који гарантује усклађеност са специфицираним карактеристикама у производњи.
 • Висок степен заштите од пожара. Готово сви камини од пећи од ливеног гвожђа имају затворену ложиште, што осигурава висок ниво сигурности током рада.
 • Трајање периода сагоревања. Загревање треба да се одржава најмање 5 сати на једном складишту горива. Гивениндикатор зависи од величине пећи и величине отвора врата. Код великих димензија могуће је поставити већу количину огрјевног дрва, чиме се повећава вријеме горења.
 • Присуство стакла на вратима. Таква карактеристика је посебно захтев купаца. Ватростално стакло показује процес сагоревања унутар ложишта. Ватрене магије дају посебан шарм камину и наглашавају дизајн простора.
 • Трепери пламен. Присуство плоче постављене на врху пећи помаже у спречавању пада пламена у димњак. Тако се наставља трајање радног века цеви.
 • Гарантни период. Сваки произвођач ствара одређени квалитет и истовремено гарантира живот (обично годину дана) током којег је могуће замијенити оштећену опрему бесплатно или идентифицирати неисправне дијелове.
 • Изглед и дизајн. Лепота изгледа важна, иако за сваког појединца овај индикатор има своје критеријуме. Произвођачи производе најразличитије моделе које можете изабрати према унутрашњости вашег дома. Такође, изглед зависи од величине врата и додатних плоча.
 • Енергетска независност. Овај систем грејања може да ради без струје или гаса.
 • Једноставна инсталација. Да бисте инсталирали ову опрему, нема потребе да креирате скуп пројекат и да га координирате са локалним комуналним предузећима. Можете самостално, под условима заштите од пожара, инсталирати систем грејања.

Инсталацијапећ-камин

\ т

Приликом уградње грејача, имајте на уму да је површина јако загрејана, тако да мора бити постављена даље од запаљивих предмета.

Запамти !!! У дрвеној подној кући, строп и околни зидови су неопходни за изолацију азбеста или ватросталног материјала.

Важан фактор за уградњу такве опреме је висококвалитетни димњак. Гориви гасови морају слободно излазити.

закључак

Дуготрајни димњак за сагоријевање чува топлину у кући дуго времена. Врло је погодан за ноћно гријање или, ако је потребно, за гријање дома у одсуству власника. У исто време, његови показатељи ефикасности су веома високи, а главна топлота се складишти у затвореном простору, а не "лети у цев", као у обичном камину.