Како залијепити строп од пјене? Како ставити производе на плафон, малтерисати површину пјенастих плочица

Међу свим премазима који се користе за украшавање плафона, плочица пене је све више истакнута. А то је сасвим природно, јер се одликује демократском вредношћу и веома спектакуларним изгледом. Вриједан пажње и лакоће уградње: љепљење стропне плочице је лако, с таквим задатком се носи са сваким тко није лијен Прочитајте ове једноставне препоруке.


Карактеристике

Материјали од којих се производе такви производи су пјенасти полимери, који се називају и ницорниц. Због специфичности њихове структуре омогућавају високу звучну и топлотну изолацију опремљених просторија, чинећи смештај угоднијим.

Још једна значајна карактеристика пјенастог цријепа је његова лакоћа, која омогућава да се обавља готово сав потребан рад (осим ознаке, која је пожељна за обављање са партнером).


Не може се само споменути разноликост стропних плоча од пјене.

Могу имати различиту форму, која се дешава:

 • је правоугаони (његова квадратна варијација је најпопуларнија);
 • дијамант;
 • шестерокутна.


Што се тиче површине таквих производа, она може бити обична и ламинирана, глатка и рељефна. Поред тога, многе пјенасте плоче имају оригиналну боју која имитира дрво, камен, штукатуру, тканину и друге материјале. Избор најприкладније врсте плоча зависи од укусавласника смјештаја, као и специфичности објекта. Конкретно, строп кухиње је боље прекрити ламинатним плочама од пјене, а оптимално рјешење за купатило сматра се правом кориштења водоотпорних панела.

Прорачун материјала и избор лепка

Пре него што пређемо на поступак лијепљења плафона са пјенастим плочама, потребно је одредити потребну количину овог завршног материјала. Да бисте то урадили, потребно је извршити поделу две области - стропове и плочице, прво на другу. С обзиром да су предметни производи најчешће димензионисани 50к50 цм, површина сваке од њих је 0,25 м ?.

Такође треба напоменути да је за добијање нумеричке вриједности потребно додати 10-15%, дјелујући као "осигурање" у случају вишка материјалних трошкова или штете.


Ако власник зграде сматра да није потребно израчунати одређени број потребних плоча од пјене, он може разумно користити алтернативно рјешење:

 • да одреди површину просторије, умножавајући њену дужину и ширину;
 • додати резултат добивен стандардним 10-15%;
 • купи израчунату површину плочице у специјализованој продавници.


На истом мјесту можете купити љепило, чији је састав прикладан за пјенасте плоче на најбољи начин. Треба га купити у складу са бројем завршних материјала, на основу просечне цене од 1 м ?. Искуство показује да лепљење стропа, који је 24 м ?, подразумијева употребу 400 мл љепила и 450 мл љепила.мл је довољан не само за спровођење ове процедуре, већ и за поуздано фиксирање фриза. Што се тиче плафона, површине које се не могу назвати савршено равномерне, онда им је најбоља плочица залијепљена завршним китом, помијешаним са грађевинским љепилом ПВА у омјеру 5: 1.


Још једна ствар која је вредна пажње је израчунавање укупне дужине купљених плафонских подних облога.

Ова вриједност је једнака периметру просторије, на коју треба додати 5% да би се компензирале неизбјежне резове.


Припрема и обележавање површине

Поступак који је испред лепљења плафона са пјенастим панелима је темељно чишћење. То укључује уклањање предтретмана, у којем могу бити тапете, цријеп или креч, као и чишћење површине различитих врста загађивача. Затим, плафон мора бити третиран са прајмер - посебан састав, који пружа максималну адхезију и поништава вјероватноћу ширења патогене микрофлоре. Посебну пажњу треба посветити највећим неједнакостима и евентуалним одступањима.


На крају наведених мјера може се почети означавати површину - задатак, чија исправна одлука укључује узимање у обзир локације пјенастих плоча. Потоње у великој мери зависи од карактеристика просторије: да, лонгитудинални распоред је одличан за мале просторије, и дијагонално - за велике. Што се тиче тачке, која је мерило за лепљење, она је често његова улогаигра центар стропа или локацију лустера.


Представљене опције укључују сљедеће:

 • Уздужни. Овај метод је најпопуларнији, што је првенствено због његове једноставности. За почетак, морате одабрати почетну точку (на примјер, центар стропа), а затим подијелити површину кроз њу у 4 паралелне зидове дуж линија. Резултат ове операције биће 4 квадрата или правоугаоника. Од тог тренутка треба да почнете да крпате плафон са пјенастим панелима.


 • Диагонал. У овом случају, ознака се изводи на исти начин као у ситуацији са уздужним распоредом плоча, са само једном разликом. Сваки од формираних правих углова, чији је врх полазиште, треба подијелити на 2 једнака дијела помоћу одговарајућих симетрала. Ова акција помера стог за 45 °, што обезбеђује дијагонални распоред декоративних елемената.


Ако центар собе служи као мјерило, онда га треба пронаћи непогрешиво. Да бисте то урадили, потребан вам је пар нити испружених из дијагоналних углова просторије: жељени резултат ће бити тачка у којој се крижају.

Пожељно је означити површину са жицом за жарну нит, покушавајући постићи максималну могућу прецизност.


инсталација

Након завршетка обиљежавања стропа, власник собе може започети процес лијепљења. Ако панели изгледају исто, можете их ставити у било којисеквенца, иу ситуацији у којој плочица има сложену слику, неопходно је строго поштовати неопходне законитости.

В допълнение, следва да се вземат в следните правила:

 • Пожељно је да се плафон стави на плоче од пјенасте пјене након што се напајање прекине.
 • Да декоративни елементи не буду прљави, потребно је радити са њима у рукавицама.


 • Љепило можете наносити на полеђину плочице на различите начине. Нарочито, ово се ради непрекидном линијом или испрекиданом линијом, као иу центру и угловима плоче на плафону. Оптималан алат у таквим случајевима су мрави.
 • Пожељно је да се лепак наноси само на пјенасту плочу, како се не би затворила ознака која је раније створена.
 • Потребно је започети лепљење са изабране полазне тачке - тако да се углови четири централне плочице стапају у њој. Ако се у њему постави учвршћење, онда ће се одговарајући углови пјенастих панела морати пажљиво одрезати.


 • Након поравнавања плоча на планираним линијама, оне морају бити чврсто притиснуте на плафон. Истовремено, није потребан превелики напор да се избегне појављивање удубљења на монтираним декоративним елементима.
 • Плоче намењене за последњу серију, најчешће се морају сећи до потребне величине. Чим се овај поступак заврши, треба извршити контролни панел од пјенастих пластичних плоча. Ако димензије производа испуњавају захтеве проблема, можете почети да наносите лепак.
 • Плоче су формиране нарубови стропа након лијепљења морају бити испуњени уклесаним фрагментима стропних плочица, које имају одговарајуће величине.Такође треба додати да се сви радови морају обављати постепено, корак по корак, постављањем малих површина површине. Осим тога, важно је да се ослободите вишка лепка на време, "наоружани" са мало влажном крпом.


Заптивање и лепљење фриза

Пракса показује да се понекад димензије панела на стропу које се односе на један модел могу незнатно разликовати. По правилу, таква одступања не прелазе 1-2 мм, али то је довољно за померање спојева између лепљених плоча. Да би се избегла таква несрећа, стручњаци саветују да се пјенасте плоче постављају на малој удаљености једна од друге - око 2 мм.

У будућности, шавови морају бити запечаћени китом или акрилним бртвилом одговарајуће боје, чиме се осигурава одлично маскирање зазора и оптимално приањање. Након сушења, створена декоративна површина може се прекрити бојом на бази воде, што вам омогућава да сакријете било какве, чак и најмање грешке.


Последњи корак је да се залијепи за плафон Фризијанаца од пјене. Као и плоче, оне се могу "похвалити" разним могућностима дизајна, које укључују много облика, нијанси и карактеристика рељефа.

Ако се разликују други моменти, то је карактеристично за плафонске подне даске од пјене, онда је листа следећа:

 • Нарровфризе, украшене не превише приметним орнаментом, најприкладније су за мале просторије. Са широким производима, ситуација је супротна: пожељно је да се користе у просторијама са великим простором.


  \ т
 • Од углова просторије се захтијевају фризе за лијепљење, изводећи подигине дуж дужине зидова и примјењујући уметке.
 • Да бисте пажљиво уредили плафон на 45 °, морате користити посебан столарски алат - столицу.

Леће за фугирање могу се користити за украшавање зидова тапетама, или послије - с једином разликом да прва опција укључује већу прецизност уградње платна. Коначно, још је теже затворити све прозоре и врата у соби како би се смањио проток ваздуха.


Корисни савети

Да би одабрана плочица пјене испунила сва очекивања власника, стручњаци саветују да размотрите следеће:

 • При избору материјала за завршну обраду, посебну пажњу треба посветити квалитети рубова: сви рубови стропних панела требају бити потпуно једнаки.
 • Није вредно деформисати или подрезати ивицу пјенастих плоча. Усклађеност са овом плочом омогућава вам да добијете шавове са најмање видљивости.
 • Што је украс јаснији и финоћа зрнасто, плочица је виша. Једнако важна је и чврстоћа панела од пјене: добар се сматра производом који се не ломи под својом тежином, ако га узмете у било који од углова.


 • Плафон је малисоба неће изгледати превише "тешка" ако је украшена плочама малог узорка.
 • Избор дијагоналне верзије лепљења подразумева већи проток материјала, али омогућава бољу перцепцију - због мање приметних шавова и визуелног повећања површине.
 • Панели од пене нису високо отпорни на механичке утицаје. С обзиром на ову околност, плочице треба третирати опрезно - од тренутка куповине до завршетка свих завршних радова са његовом примјеном.


У будућности, лепљене плоче треба повремено обрисати сувом крпом или пажљиво усисати. Али од употребе агресивних хемијских једињења потребно је одбацити - јер могу да доведу до неприкладности декоративних елемената.

Укратко, треба напоменути да се малтерисање плафона са пјенастим плочама може обавити без значајног времена, новца и физичког напора. Рачуноводство за једноставна правила наведена у овом материјалу - то је све што је потребно за постизање оптималног резултата.


О томе како се залијепити стропна пјена, погледајте сљедећи видео.