Како задржати свеже гљиве?

Свеже гљиве које се купују у продавници или се сакупљају у природи могу се користити након вишемесечног складиштења. Постоји много различитих врста гљива и много начина за њихово складиштење, тако да ће проналажење савршене методе захтијевати много покушаја и погрешака, али основне методе приказане овдје одговарају већини основних врста гљива које су доступне од добављача воћа и поврћа.

Складиштење свежих гљива

Свеже печурке су веома размажене, пожељно их је третирати на дан прикупљања или куповине. Ако оставите печурке без икаквог третмана, оне ће се покварити: умријети, постати меке, изгубити својства окуса. Ево неколико савета који ће помоћи да се свеже печурке не покваре ако се њихова накнадна обрада (кување, печење, чување, сушење итд.) Мора одложити на кратко време (до 48 сати):

  • након што сте довели гљиве кући, прво их треба превазићи: покупите јаке и лијепе, уклоните покварене и покварене узорке, одрежите црне површине ако заузимају мали дио ноге или шешир;
  • додатно очистити печурке из земље, игле, лишће, тако да микроорганизми на њима не изазивају труљење;
  • одабране гљиве треба уклонити у хладњаку или на тамном хладном мјесту (оптимална опција - ставити их у сито, цједило или посуду без поклопца);
  • немогуће је ставити гљиве у вреће и вреће, у њима се брзо зноје и плијесни;
  • Ако се кување гљива планира наредног дана, боље је да се не пере, јер ће се иначе упитиу себи влажност и закиснут (јер капе имају порозну структуру);
  • одабране гљиве, намењене за кување, могу се сипати хладном водом.

Свеже гљиве и гљиве које се купују у продавници су обично чисте. У вакум паковању се чувају у фрижидеру у складу са прописаним роком трајања (3-5 дана). Пре употребе печурке се оперу под текућом водом, одсеку делове издужених ногу и осуше на папирнатом убрусу.

Које су печурке боље сушити за зиму

Са безличним цевастим вођом постоји бела гљива. Суве и киселе краставце, киселе краставце, козе, жабе, лептире, маховине. Право замрзавање се може користити само три до четири мјесеца након сушења.

Ако не узнемиравате горчину печурки, можете осушити јесен, зиму и лето, гљиве, уздићи се. Осип се суши - лисичарке су честе.

Начини сушења гљива за зиму од стране сељака

Сушење у руској пећи

Ово је сјајан начин за људе на селу. Главна ствар у овом случају - обавезно је након пећи да се загреје да се очисти од пепела и угља и сачека неко време. Затим, положите на танки слој сламе и ставите на њега печурке, обавезно капе. Можете их ставити на дно, али на жељезне лимове. У овом случају, потребно је и везати лист са сламом.

Сушење на сунцу

Можете сушити гљиве и "природнији" начин, ако време помаже: само су врели дани без падавина погодни за ову сврху. Потребно је узети јаке дебеле нити,удари их печуркама. Можете погодити до 50 или више комада, од највећих до најмањих. Неопходно је објесити гљиве на врло истрошене. Ако имате неколико нити, важно је задржати раздаљину између њих и не објесити их близу један другоме, гљиве се не би требале суочити.

Методе сушења печурака на отвореном

Ово је најраспрострањенија опција. За радни комад нема потребе за опремом. Познаватељима се савјетује да припреме поклоне за сушење у опреми. Припремни процес траје до 24 сата. Материјали се бере на два начина:

На чврстој нити, покупите печурке, побрините се да се комадићи намирница не додирују. Осигурајте крајеве конца. Осушите на вентилисаном месту. Да бисте спречили мухе, прекријте газом. Избегавајте добијање влаге, преносите преко ноћи на сува места.

Проширите печурке на папиру или меко ткиво, дозвољено је да користите новине. Осушите до два дана на сунцу, иначе ће гљиве изгубити боју и потамнити.

Укупно време процеса је 2-7 дана. Када сушите производе, окрените их најмање два пута дневно.

Замрзавање - одличан начин за складиштење гљива

Да би се добио квалитетан производ, изабрати само свеже печурке сакупљене не више од једног дана. Важно је да буду јаки. Тако ће у одмрзнутом облику задржати свој облик.

У зависности од будуће употребе зимског мраза, може се направити у свјежем, куваном и печеном облику.

Морате одлучити како ћете битизамрзнути печурке - целе или кришке.

Сачувајте облик печурака помоћи ће у жетви у контејнерима, а ако привлачност изгледа није фундаментална, мање простора у замрзивачу ће узети пластичну врећицу.

У замрзивачу је боље ставити производ на порције, тако да зими не одмрзну неколико пута. Оптимални рок трајања производа у замрзнутом стању је максимално годину дана у замрзивачу. На нижој температури - не више од 3 месеца.

Складиштење сушених гљива за зиму

Дакле, корисни дарови шуме се сортирају и суше, сада је потребно пронаћи мјесто гдје би се могли најбоље складиштити.

Ако се ради о сеоској кући, то је, прије свега, поткровље - не гријање, сухо и добро прозрачено. У хладној сезони лако је одржавати температуру од 11 - 15 ° Ц, сматра се оптималном за складиштење сувих гљива. Боље је да се из подрума одбаци због високе влажности, што ће довести до пљеснивог производа. Поткровље, намијењено за складиштење, потребно је додатно изолирати, затворити пукотине, тако да нема пропуха и температурне разлике, и, штавише, обрадити дрвене површине антисептицима.

Складиштење гљива за зиму

Исперите печурке, можете их кратко задржати у сланој води.

Ако су печурке довољно велике - одрежите их на четвртине.

Када се печурке осуше, држите их једну до две минуте у кипућој води (ово је бељење).

Гљиве треба да леже у хладној води неко време. Затим их уклоните помоћу цједила.

Осушене гљиве морају бити запечаћене у замрзнутом контејнеру ако их имате (ако не, користите напредну опрему).

Замрзнути печурке у замрзивачу. Оптимална температура за најдуже складиштење гљива? 18 ° Ц степени.

Држање печурака код куће је веома једноставно - постоји много различитих начина складиштења, али шта треба да урадите ако треба да чувате печурке у оригиналним условима? У шуми, као што знате, нема фрижидера и замрзивача, али не брините, из овог чланка ћете научити како држати гљиве у кампањи што је дуже могуће.

Свеже гљиве објешене у решетку

Не постоји много начина чувања свежих гљива, па је питање како правилно чувати печурке релевантно за људе који заиста воле да једу овај укусан и користан производ. Штавише, након топлотне обраде све неопходне и корисне супстанце у нашем телу од њих у већој мери нестају, а ту је само укус и мирис. Као што већ знамо, складиштење свежих гљива - лекција није лако јер се брзо оштети. Желео бих да поделим са вама један веома необичан начин складиштења, који су користиле наше баке у селима. Погодан за овај народни начин за складиштење излива у суспендованом стању.

Пресвлаке свјежег воћа изрезане на траке које су омотане у уске куглице у пречнику од 10 до 20 цм

Онда су ове куглице стављене у мреже или женске најлон чарапе, можете прилагодити и хулахопке

После ових аранжмана са гљивама виси у влажном подруму или подруму.

Колико се складишти на овај начинрукавице? Дакле, цијели мјесец, а од тога они су само мириснији, јер лоптице дају бербу гљива.