Како везати парадајз у стакленику: 5 предности

везивање парадајз је процедура за причвршћивање стабљике и гране на посебну подршку користећи конопац, тканине или пластичне траке петелЦхтоби право да расте парадајз, потребно је много напора од садње до надлежних подвезице. Свака мала тачка може да утиче на принос, квалитет и чак колико брзо почиње сазревање. Тие парадајз треба да промовишу обилну рађају, јер ако гране пидломлиуватис да суспендује ток хранљивих материја до фетуса, а све може да изазове труљење, пада јајнике и умире гране. Сваки баштован мора да се упозна са начином спровођења подвезице, у које време и како избећи грешке. Само у овом случају можете постићи одличан резултат.

Препоруке: како најбоље везати парадајз у стакленику

Подвезица од парадајза је процес којим се стабљике и гране причвршћују на посебну подршку помоћу ужади, трака од тканине, пластичних стабљика. Парадајз треба одмах везати, након што је страст завршена, а јајници формирани. Како ће се грм парадајза постепено повећавати, потребно га је неколико пута везати.

Постоје различити начини везивања, али главна ствар је да се прати правилна техника без оштећења грмља парадајза

Осим тога, не треба мислити да биљка треба додатну фиксацију само ако је превисока, јер апсолутно све жбуње захтевају одређенопроцедуре.

Не везују само стабљике, већ и гране на којима је плод. У посебним случајевима може бити потребно ојачати сваку грану, ако је плодоносно добро. Строго је забрањено да се гране парадајза вуку на прејаке чворове или да се вуче цев за ослонац. Пожељно је узгојити грм само да би завој учинили вишим.

Ако правилно изведете подвезицу, онда можете добити бројне предности:

 1. Одлично везани грмови рајчице, омогућују вам да се храните и заливате без раствора на листове, које култура категорички не толерише.
 2. Парадајз који виси, али не лежи на тлу или другим гранама, практично је заштићен од појаве проблема као што је кашаљ и ефекат пужева.
 3. Много је лакше скупљати плодове из коштане сржи.
 4. Тешке гране неће бити оштећене чак ни са великим бројем плодова на њима.
 5. Неће бити недостатка у биљци у унесеном кисику и свјетлу.

У стакленику од поликарбоната није тешко направити захват, и за ту сврху можете користити подлогу или посебан материјал за везивање. Што се тиче платна, памучне тканине, најлонске хулахопке, украси за голф ће одговарати. По завршетку сезоне није неопходно избацити везивни материјал, као да је опран, онда ће се уклопити у наредној години, елиминишући проблем са наредним данима и значајно скраћивањем времена.

Боље је не користити такве варијанте материјала, за подвезицу, као конац, линију за риболов, танкуконоп, жица. Танки и веома чврсти материјали могу проузроковати оштећења и, према томе, преклапање грана.

Квалитативна подвезица од парадајза у стакленику поликарбоната

У расаднику од поликарбоната постоје разне наргиле рајчица, али најпопуларније су подвезице на сваком појединачном носачу, које се причвршћују на жичани оквир, линеарна подвезица, подвезица за тапете, вертикална шпалерова.

Везивање треба извршити одмах након поступка копилади и формирања јајника

.

Углавном се везују за индивидуални отпор, јер је погодан за стакленике и поликарбонат и обичан филм.

Уређај за причвршћивање чаура може се користити у облику:

 • Дрвене капе;
 • пластичне или металне цеви;
 • Дебели штапови.

Носач је постављен на сваки чахур, а по висини мора бити изабран у складу са висином грмља одрасле особе. Носач је омотан траком тканине и причвршћен на носач. Метода је савршена за ниско растуће и средње велике рајчице. Није пожељно да се користи за високе, јер носач може пасти заједно са грмљем.

Методе везивања рајчица високог раста у стакленику

У основи, за сорте рајчица са високим растом, метода подвезице се користи на жичаном оквиру. Може се користити за многе врсте парадајза, али се исплати припремити металну мрежу са великим пјегама које се ротирају око биљака.и благо закопан у земљу.

Потребно је везати не само стабљике, већ и гране са воћем

Желудац парадајза, као и гране на којима је плод већ, засниваће се на таквој потпори. Ако је потребно, структура се може демонтирати и репозиционирати. Метода има значајан недостатак, јер не омогућава брзо и лако сакупљање зрелих парадајза. Могућност линеарног везивања елиминише употребу улога и сматра се најекономичнијим начином узгоја великог броја парадајза.

Суштина је:

 • У инсталацији 2 металне цеви са 2 стране пластеника;
 • Затим ће бити постављени конопци;
 • Биљке су везане на истој удаљености једна од друге;
 • Могуће је фиксирати грмље са великим и тешким кластерима.

Тапетарска подвезица се углавном користи код садње високоприносних и нискородних сорти. Метода се састоји од постављања дебелих металних стубова и затезања ужета кроз сваких 30 цм у висину. Као резултат, формира се нека врста решетке, на којој су гране грмља причвршћене пластичним квачицама. Могуће је повући парадајз кроз решетку. Веома је погодно да се на тапетама узгајају жбунасто жбуње, у којем су младожења. Веома је погодно причвршћивање грмља, а могуће је користити и тапете од дрвета или пластике.

Важно! Конструкција треба да се фиксира што је могуће чвршће како би се избегао пад читаве конструкције и, сходно томе, оштећење усјева.

Ако се планира узгој парадајза уЦјелогодишњи стакленик, онда треба инсталирати вертикалне тапете, што ће омогућити одржавање високоприносне сорте парадајза, која је одрезала бочне пахуљице. На површини крова, стакленик мора бити фиксиран и са сваког рајчице мора ићи на његово мјесто. Тако пажљиво стегнуте гроздове, чак и са много плодова.

Потпорно уже треба да има малу дебљину, као и мекоћу и трајност, тако да подржава гране парадајза, а не да их меље и падне. Неки баштовани радије користе пластичну решетку која се протеже између стубова уместо жичаних тапета.

Каква је употреба направа за везани парадајз у стакленику

Да би парадајз у потпуности оправдао сав рад који је уграђен у њих, морате изабрати сјемење, компетентну садњу, правилну његу, темељит и прецизан изглед подвезице. По правилу, која варијанта за везивање усева ће се користити зависи од личних преференција, присуства материјала одређене врсте, сорте биљке која утиче на плодност, брзине сазревања, па чак и раста грма, димензија и могућности стакленика, како ће се вршити култивација на пример, током целе године или сезонски. Одабир начина на које требате је сигуран и врло учинковит.

Подвезица од парадајза у стакленику од поликарбоната (видео)

Сасвим је могуће инсталирати такву обућу, која ће вам омогућити да користите дизајн сваке године без његовог растављања. Главна ствар је да се прате препоруке и исправна инсталацијаконструкције, тако да не пада и не доводи до лома грмља и оштећења усјева.

Примери: како везати парадајз у стакленику (фото)

)