Како узгајати парадајз без садница?

Парадајз - најкупља топлотно-поврће са дуготрајним биолошким циклусом и због тога гаји кроз саднице. Међутим, прилика да се узгајају квалитетне саднице куће у потребним количинама имају неке, а вештачка расвета због лудо растућих цена струје је веома скупа. Трошак куповине квалитетних садница на тржишту је компатибилан са трошковима бербе.

Шта морате знати када узгајате парадајз без садница

Прво, компетентна селекција семена. Добро је узети рану, доказану сорту парадајза прилагођену вашем региону. Онда ће кревет бити исти по облику и висини грмља. Користите сопствено семе, убрано из најбољих плодова прошле жетве.

Друга нијанса је припрема склоништа за редове парадајза. Боље ако је дупло.

У првој половини сезоне, неткани материјал ће се уклопити, касније - полиетиленски филм. За затезање премаза помоћу лукова. Прије уградње, лежајеви се копају и додаје се компост или хумус. За загревање гребена добро је направити дрвене даске по рубовима. На исти начин они праве распоне у стакленику. Овде можете загрејати гребен унутар слоја стајњака. Пре него што почнете да припремате земљиште за слетање парадајза, обавезно просипајте одабрану област топлом водом.

Добро је додати манган за дезинфекцију. Затим, обавезно сачувајте тајминг и план садње парадајза. Сјеменке се изводе крајем априла (у повољним временским условима) до средине маја. Добро постављен начин гнијежђењау једној бушотини сијати до 5 семена. То омогућава да се најјачи расадник остави у будућности. Изгледа чврсто, листови су тамнозелени, кратки интернодији, корен коријена дубоко уроњен у земљу.

Семе парадајза у отвореном тлу

Након одговарајућег, нормална припрема, тј. Загревање, деконтаминација, испирање, семе су проклијали.

Различите сорте требају различито време за клијање - од 2-3 дана до недеље или чак и више. Покушавам да га изједнацим са 10-15 априлом (обицно до сада терен је спреман за ране усеве поврца). Правим широке рупе пречника од око 40 цм, а рупа је обавезно заливена топлом водом са манганом. Сија Семе су суве и промешане, равномерно их распоређују дуж подручја бунара. Потрошња сјемена се тако повећава. Али то радим због осигурања.

Врло често је постојала ситуација у којој је, када су хладни или случајни мразеви, саднице проклијалог семена убијене, морало се пресадити. А из сувог семена биљке ће се појавити касније, избећи ће мраз, оне ће расти.

И садим парадајз са садницама, али, као резултат, све биљке које се узгајају из семена, прескачу се саднице, штавише, јаче су, јаче, мање погођене болешћу. У првој и по-две до две недеље много гњаваже са изгледом степеница. Не покривам своје слијетање, они одрастају у почетку, наравно, врло споро.

Сечење садница парадајза без садница

Чим се појаве 2-3 стварне летке, степенице треба разриједити. Покушавам да их оставимбиљке, између којих је удаљеност од 5-10 цм

Наравно, остављам најјаче биљке. Друго стањивање се врши када мале биљке парадајза имају најмање 4-5 правих листова. Још једном остављам у рупи само јаке биљке, између којих се удаљеност повећава за 12-15 цм, а пре последњег стањивања земљишта у бушотини просипам, покушавајући да будем веома мокро земљиште.

Биљке парадајза, које су одлучиле да из рупа, које се не исцрпе из земље, изваде, али нежно ископају гомилу земље. Могу се пресадити у нове бунаре или посадити тамо гдје су биле слабе степенице.

Дакле, на задњем прореду остављам 3-4 биљке са растојањем између њих до 40 цм. Покушавам да биљке расту као да су на ободу бунара.

Нега парадајза у отвореном тлу

Заливање парадајза у отвореном тлу

Парадајз не воли вишак влаге, стагнација воде може бити узрок гљивичних обољења. У време појаве јајника, препоручује се само лагано влажити земљиште, избегавајући сушење. Залијевање парадајза у отвореном тлу на изглед јајника се обавља једном у 7-8 дана, довољно 1 литра по биљци. Током раста и сазревања плода, учесталост наводњавања се повећава на 5-6 дана, количина воде се повећава на 2 литра по грму. Да би отопила воду потребно је под коријеном, избјегавајући пад на лишће, јер може изазвати вртоглавицу. Препоручује се употреба кап по кап.

Узмите воду из бунара или бунара, и опскрбите се водом. Најбоље је залити поподне. Водамора се загрејати, јер ће хладноћа само оштетити биљке.

Исхрана парадајза на отвореном тлу

Гнојива која нису коријенског типа односе се на засићење поврћа минералима, лишћем и гранама грмља. Предности ове врсте ђубрења су: економичност ђубрива и брза ефикасност. Осим тога, ова врста исхране се користи да помогне биљци која пати од недостатка одређеног елемента у траговима. Аутохтона исхрана је мање засићена у поређењу са кореном. Поред тога, сировина за ђубрење кроз зелене делове биљке не садржи хлор.

Исхрана парадајза у земљишту подразумева прве две методе раста вегетације. У другој половини развоја културе боље је користити коријенску методу. Препоручује се да почнете да храните парадајз након 7 дана њиховог раста у земљишту. Како се могу користити коријенски усеви:

  • Млијеко или сирутка, јод и вода (у омјеру 1:10 капи: 9);
  • Лекови "Здравниа" и "Пхитоспорин" (дозирање према упутству);
  • 2 литре сурутке, пола шоље шећера, 8 литара воде, 15 капи јода;
  • Печурка од брезе разређена у води док се не добије тамна боја;
  • борна киселина, бакар сулфат, магнезијум, манган, сапун и сапун, растворени у канти воде;
  • 10 таблета трихома, боца зеленог лишћа, канта воде;
  • раствор мангана који није концентрисан;
  • Серум и пола шоље шећера.

Како везати парадајз на отвореном тлу

Када је за подвезицу рајчица

МостВртлари се користе за фиксирање грмља квачица, које би требало да имају приближно исту дужину. Још увијек је могуће користити цијеви од метала и пластике, па чак и дебеле шипке. Поред грмља постављени су надгробни штапови, који би требали бити 25-30 цм изнад биљака, јер је то удаљеност продубљивање. Ставите их на удаљености од 10-15 цм од дебла, како не би оштетили коренски систем.

Подвезица за парадајз

За фиксирање грмља на носач чешће се користи конопац, али је важно обратити пажњу на његову дебљину. Не препоручује се узимати танке конопце, јер они могу да пресеку стабљике. У башти можете купити посебан конопац за парадајз од чешњака који је једноставан за употребу и сигуран. Најбоље је да га исечете на идентичне делове, тако да током подвезивања уже НИЈЕ збуњено.

Комплети парадајз подвезица

Различити дизајни користе се за фиксирање повртарских култура, које се могу купити у продавници у готовом облику или из властитих руку. Важно је да буде компактан и да не заузима много простора, али је било лако везати парадајз. Дизајн подвезица парадајза може бити раван, као зид, у облику круга или трокута. Ту су сталци, дизајнирани за сваки грм одвојено и велики носачи за читаве редове.