Како узгајати кукуруз из семена

Кукуруз - један од најпопуларнијих усева у башти, чија се култивација бави многим пољопривредницима и баштованима. Ово није само укусан додатак салатама, већ и одлична храна за животиње. Садња кукуруза на отвореном земљишту са сјеменкама је сјајан начин да добијете овај јединствени производ. Узгој кукуруза на отвореном тлу почиње са избором различитих усева. Пре садње кукуруза, морате знати тачно која је сорта боља за раст. У овом чланку ћемо говорити о сортама кукуруза, о правилима за садњу сјемена кукуруза.

Опис кукуруза

Кукуруз - представник породице житарица, или Тонконоги. Ово је једногодишња травната биљка која је дошла на нашу територију из Мексика. Кукуруз је име рода, чији је представник једна биљка истог назива - кукуруз. Биљка може досећи висину од 3 м, а неке врсте могу нарасти и до 6 м. Равна шипка се развија из добро развијеног кореновог система. Кукуруз се разликује од осталих житарица као и структура штапа, која није шупља. Листови су велики, са интегралним рубом и водоравним жилама. Листови светло зелене боје у ширини нарасту до 10 цм, висина једног листа - око 1 м. Са спољне стране листови су благо длакави. На једној стабљици може бити од 12 до 23 листа. Кукуруз је зрно зрна које може варирати у боји и величини у зависности од сорте.

Датум садње семена кукуруза

Семе кукуруза се сеје почетком маја, унапредпроклијају их 5-7 дана влажном крпом или филтер папиром на собној температури. У посудама ставите 3-4 зрна кукуруза, у ћелију за двоје. Проширите семе 3-4 цм, након чега земља влажи топли раствор 4 г фензазола у 10 литара воде и преносе усеве на сунчану прозорску подлогу источне или југоисточне експозиције.

Најбоље сорте кукуруза

Шећерни кукуруз је најпопуларнији и омиљенији, нарочито за време његове млијечно-воштане зрелости; укусни састојак многих салата је основа многих хибрида високог приноса. Након постизања пуне зрелости, кукуруз акумулира значајну количину шећера. Површина зрна је наборана, они сами су у резу - стакласто. Шећерни кукуруз се успешно користи у индустрији конзервирања. Најпопуларније и најпопуларније сорте шећерног кукуруза су Ице Фруит Нецтар, Еарли Голд 401, Спиритс, Лакомка 121, Добриниа, Сунденс.

Припрема семена кукуруза пре садње

\ т

Важно је правилно припремити материјал за сетву. Треба одузети само највеће зрно, без оштећења. Од њега се добија најбољи усев. Сјеменке треба проверити на сличности - на 5 минута ставити у 5% раствор соли. Зрно које је израсло није погодно за садњу на фарми. Потопљено на дно зрна треба темељно испрати и осушити.

Сљедећа фаза у припреми житарица је третирање, што помаже у заштити културе од већине болести. То можете урадити са пестицидом у праху (3-8 г лека "ТМТД" на 1 кг зрна) или раствором.калијум перманганат (5 г калијум перманганата раствореног у 1 литри воде). Такође можете користити водоник пероксид, који се загрева на 50 ° Ц, а затим оставити зрно у њему 7 минута.

Дезинфекција се може обавити хидротермичким третманом. Према овој методи, за 20 минута, зрно се прво урони у топлу воду (температура до 50 ° Ц), а затим у хладну воду.

Садња кукуруза са семенама

Прије свега направите ознаку за слијетање. Између бунара треба да буде око 45-50 цм удаљености тако да коренски систем сваке биљке не омета развој суседа. Требало би да буде најмање 4 кревета поред којих се осигурава добро унакрсно опрашивање биљака. У пред-навлажити добро поставити семе 2-3 комада истовремено за безбедност до дубине од 3 цм. Веллс поново навлажи, а затим прекривен фолијом пре првог степеника.

Ако вам је потребан рани жетву, жито посејано средином или крајем априла на дубини од 4-5 цм шема садње исто као у конвенционалном гајењу.. У стакленику можете узгајати и нискоквалитетне сорте, а онда је слетање спремно од почетка априла, чим температура ваздуха буде равномерно топла. Запамтите да је ручно обрезивање могуће само на малим парцелама, за велики простор ће вам требати сејалица за кукуруз.

наводњавање кукуруза

Упркос чињеници да биљка има високу отпорност на сушу, добар принос сочног воћа може се добити само ако се обезбеди влага. Глатко заливање је неопходно у фази од 9 листова, следећи -током цветања, затим у периоду сипања зрна.

отпуштање кукуруза

Да би се биљке додатно укоријениле, земљиште између редова треба се олабавити након сваког наводњавања или кише. Први пут када се то уради пре него што почну степенице. Истовремено се одвија отпуштање на дубини не већој од 4 цм, како се не би оштетила проклијала сјемена.

везан за кукуруз

Технологија узгоја кукуруза има своје посебности. Високе стабљике које расту на ветарској области захтевају подвезицу. Поред тога, неопходно је уклонити пасторке који се развијају, остављајући на једном стаблу не више од три топа.

узгој кукуруза

Узгој кукуруза у земљи не може бити без правовременог увођења оплодње. Први је направљен са концентрованим раствором Лигногумата. Узгаја се по стопи од 2 кашике на 10 литара воде. Једна биљка додаје један литар раствора по биљци. Када се појави први убод, врши се следећа обрада. За њу припремите раствор - у 10 литара воде разриједите 15 г амонијевог нитрата, 20 г калија, 40 г суперфосфата. Приликом сазревања откоса, ђубрење се врши помоћу течног ђубрива - Агрицола вегето.

Берба кукуруза

Време жетве кукуруза не зависи само од засађених сорти, већ и од његовог одредишта - од сврхе за коју се гаји. Кукуруз се бере за кување, за кокице, за жито и за силажу, ручно или комбиновано. Она узима у обзир различите нивое културне зрелости. Жетва кукуруза јенапоран рад. Ако га не покупите исправно, можете изгубити значајан део жетве.

Берба кукуруза шећера почиње након постизања зрелости млијека. Почеци се селективно уклањају, како сазревају, чији се знаци могу визуелно одредити:

  • сушење спољашњег слоја плетеног омота;
  • променити боју омотача на светло зелену;
  • печење и сушење нити на рубовима обућара;
  • избор зрна млечног сока из житарица када се на њих притисну нокти;
  • присуство глатких жутих зрна у коцкама, затворених у густим редовима, без удубљења, мрља и бора.

Није потребно одлагати сакупљање кукуруза - то доводи до губитка неких укуса и нутритивних квалитета. Резервисана зрна кукуруза борају и јако се кувају током термичке обраде. Главни показатељ житарица је садржај влаге. Она је та која мора одредити почетак жетве, намијењене за складиштење за прехрамбене и техничке сврхе. Ни сушење лишћа нити жутило крила од прућа нису критеријуми за процену степена сазревања зрна.

Знајући све замршености како се узгајају кукурузне сјеменке у сеоској кући, уз максималан напор и забринутост, можете добити одличан слатки, сочни, изузетно укусни плод.

Како узгајати кукуруз из семена